به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، سيدعباس عراقچي عضو ارشد تيم مذاکره کننده هستهاي ايران در همايش سراسري هاديان سياسي سپاه طي سخناني اظهار داشت: موضع اصلي انقلاب اسلامي در مذاکرات اين بود که نبايد زير حرف زور رفت و از همين منظر ايران غنيسازي را تعليق نکرد و نخواهد کرد و اتفاقاً رمز قدرت جمهوري اسلامي ايران اين است که جلوي شش قدرت دنيا نه بگويد.
وي افزود: در اينجا جنگ اراده ها بود و جمهوري اسلامي با اراده کار خود را در چارچوب قوانين بين المللي دنبال کرد. اين جنگ اراده ها ادامه يافت تا جايي که ايران با رسيدن به سطح مطلوبي از فناوري دليلي نداشت که هزينه بپردازد و مذاکره با اين هدف شروع شد که با دست پُر هزينهها را کاهش دهيم.
عراقچي تصريح کرد: در مذاکره، رويکرد جمهوري اسلامي برد-برد بود، يعني در موضوعات و نه در اصول، ميتوان بازي را به شکل تاکتيکي دنبال کرد. در اين بازي، جمهوري اسلامي هيچ امتيازي نميدهد. مطلوب جمهوري اسلامي اين بود که غنيسازي را داشته باشد. برنامه هستهاي خود را داشته باشد و هيچ تحريمي را نداشته باشد.
وي گفت: طرف مقابل ميگفت نگراني ما اين است که شما به سمت سلاح هستهاي برويد و ايران اعلام کرد اگر ما نگراني شما را برطرف کنيم، شما حاضر هستيد ايران برنامه هستهاي صلحآميز خود را همراه با غنيسازي و بدون تحريمها ادامه دهد؟ طرف مقابل قبول کرد. امتيازي که غرب به دنبال آن بود اينکه ايران به سمت سلاح هستهاي نرود و جمهوري اسلامي به لحاظ شرعي و عقلي اساساً هيچ برنامهاي براي توليد سلاح هستهاي نداشته و به اين سمت نميرود، بنابراين ايران با شرط اينکه نيازهاي خود را تأمين کند و نظارتهاي بيشتري را به شرط عدم سوءاستفاده بپذيرد، وارد مذکره شد.
مذاکرهکننده ارشد هستهاي افزود: ايران قبول کرد که بر اساس نياز خود غنيسازي کند، اما اين نياز را غرب به تنهايي مشخص نميکند، بلکه به صورت توافق طرفين معين ميشود. الآن در حالي که غنيسازي ادامه دارد، مذاکره انجام ميشود، در حالي که قبل ميگفتند اول تعليق کنيد و بعد مذاکره کنيد. بنابراين اگر منافع ايران در غنيسازي تأمين نشود، ضرر نميکند، چون غنيسازي ادامه دارد.
وي در ادامه گفت: اما نکته ديگر اينکه حق غنيسازي در توافق ژنو پذيرفته شده است و اينکه آمريکا اين حق را بخواهند به ما بدهد يک مغالطه است، حق غنيسازي را قرار نيست آمريکا به ما بدهد چون قوانين بينالملل همچون انپيتي آن را به ما داده است و نياز نيست ديگران آن را به رسميت بشناسند. ما فقط از غرب ميخواستيم حق خود را اجرا بکنيم و آنها سنگاندازي نکنند و تحريم نکنند و بعد از توافق ژنو اجراي اين حق صورت گرفت و غرب قبول کرد که غنيسازي ما اجرا شود و ادامه يابد.
عراقچي تاکيد کرد: در منطقه، اين رژيم صهيونيستي و عربستانند که دنبال جنگ هستند، چون از قدرت گرفتن جمهوري اسلامي ترسيدهاند و چون زور اين را ندارند که با جمهوري اسلامي بجنگند، سعي ميکنند آمريکا را به جنگ با ايران وادارند، از اين رو در کنگره آمريکا لابي صهيونيسم، لابي عربي و لابي منافقين به شدت عليه توافق ژنو کار ميکنند. منافقين نيروي سياسي خود را در اروپا حفظ کردهاند و هشتاد نماينده کنگره آمريکا با آنها کار ميکنند.
وي افزود: در توافق ژنو ايران مقاومت کرد که فردو ادامه يابد و غرب نتوانست مخالفت کند و غربيها در توافق ژنو پذيرفته اند که غنيسازي ادامه يابد، راکتور اراک با فرمول ترکيبي کار کند و تاسيسات فردو پابرجا بماند.
مذاکرهکننده ارشد هستهاي خاطرنشان کرد: فردو ?? متر زير سنگ است و چون غربيها نميتوانند آن را بزنند بدنبال تعطيل کردن آن بودهاند. اما آقاي ظريف در مذاکرات محکم در مقابل اروپاييان ايستاد و گفت شما چون نميتوانيد فردو را بزنيد ميخواهيد تعطيل کنيد بعد نطنز را که ?? متر زير خاک است بزنيد و من اينجا نيامدهام که کشورم را در آستانه حمله قرار دهم.
عراقچي در پايان گفت: بايد آماده بود و به گونهاي رفتار کنيم که اگر مذاکرات شکست خورد کسي نتواند ايران را متهم کند. در اين زمينه راه اصلي اين است که بايد وفاق ملي داشته باشيم.
مرجع : روابط عمومي سپاه