به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از تسنيم، سيد عباس عراقچي معاون امور حقوقي و بين المللي وزارت امور خارجه يک روز پس از پايان دور چهارم گفتگوهاي وين در برنامه گفتگوي ويژه خبري شبکه 2 سيما حضور يافت.
مذاکره کننده ارشد هسته اي کشورمان درباره عدم آغاز تدوين پيش نويس توافق نهايي در وين گفت: از ابتدا هم مي دانستيم مذاکرات سختي است و فاصله ديدگاه طرفين اندازه اي هست که نياز به زمان و بحث زياد و ابتکار عمل است تا ديدگاه ها به هم نزديک شودو ما طي سه دور قبلي موضوعات زيادي را مورد بحث قرار داديم و درباره همه موضوعات گفتگو کرديم و دو طرف ديدگاه هاي خود را ارائه کردند.
وي افزود: احساس ما اين بود که ما از دور چهارم قادر به ورود به تدوين متن شويم اما وقتي بحث ها شروع شد مشخص شد هنوز براي اين کار زود است و هنوز تفاوت ها در برخي نقاط به قوت خود باقي است و نياز به بحث بيشتري دارد.
عراقچي ادامه داد: طي چند روز اخير مذاکرات فشرده زيادي د ر سطوح مختلف برگزار شد و نتيجه اي که حاصل شد اين بود که هنوز آماده نوشتن متن نيستيم. دور اخير براي ما در واقع دور اول به حساب مي آمد و مشخص شد هنوز زود است.
عراقچي افزود: ما درباره متن هيچ پيشرفتي نداشتيم. هر چند در بخش شکلي به تفاهماتي رسيده ايم. اما در بخش محتوا علي رغم مرور در موضوعات پيشرفتي نکرديم و اختلافات به قوت خود باقي است. احتمال دارد علاوه بر تاريخ بعدي مذاکرات يک دور به صورت فوق العاده ديدار داشته باشيم اما تا الان اختلافات به قوت خود باقي است.
وي تاکيد کرد: توافق ژنو غني سازي را مي پذيرد اما با برخي محدوديت هايي که نياز هاي ايران است و بايد در اين باره بحث و گفتگو شود. همچنين چگونگي رفع نگراني ها درباره راکتور اراک نيز موضوع گسترده اي است. ما معتقديم با برخي تغييرات مي توان اين نگراني را رفع کرد اما ماهيت آب سنگين جزو خطوط قرمز ماست.
معاون وزير امور خارجه با طبيعي خواندن گمانه زني ها در رسانه ها از مردم خواست تحت تاثير اين گمانه زني ها قرار نگيرند به خصوص رسانه هاي خارجي که با هدف سوگيري و تاثير بر محتواي مذاکرات است و همچنين گمانه زني هاي داخل کشور نيز تاکنون هيچ کدام کمکي به مذاکرات نکرده است.
وي افزود: ايده هاي مختلفي براي راکتور اراک وجود دارد، انتخاب گزينه مطلوب بحثي فني و تخصصي است و با گمانه زني کمکي به آن نمي شود. وي اطمينان داد که هيچ کدام از طرح هاي ارائه شده قدرت راکتور اراک را کاهش نمي دهد و راکتور 40 مگاواتي اراک قدرتش کاهش نمي يابد.
عراقچي ادامه داد: اختلافات در همه موضوعات وجود دارد و نمي توان شمار آنها را تعيين کرد و البته اين موضوع مهمي نيست و بايد درباره همه آنها تصميم گيري شود و مي توان گفت که درباره همه موضوعات اختلاف وجود دارد بعلاوه توافق حاصل نمي شود تا اينکه درباره همه موضوعات به توافق برسيم.
وي مذاکرات را به مکعب روبيکي تشبيه کرد: که بايد همه ضلع ها هماهنگ شود و بنابر اين راجع به همه موضوعات اختلاف داريم و در حال حاضر پيشرفت محسوسي نداشتيم اما فضاي مذاکرات جدي است و دو طرف به دنبال رسيدن به راه حلي هستند. خطوط قرمز طرفين هنوز در برخي جاها تلاقي دارد. طرف مقابل ما تا کنون تصميمات سختي گرفته است که به اينجا رسيده ايم وقتي تصميم سخت منصرف شدن از غني سازي صفر درصد در توافق ژنو گرفتند. آنها باز هم بايد تصميمات سختي بگيرند و زبان تهديد را کنار بگذارند.
عراقچي افزود: بايد به حقوق ما احترام گذاشته شود، ما به دنبال توافقي هستيم که حقوق مردم را تامين کند و توافقي غير از اين را نمي پذيريم.
معاون امور حقوقي و بين المللي وزارت امور خارجه ادامه داد: خطوط قرمز ما تغييري نکرده است و به هيچ وجه از آنها کوتاه نمي آييم و اين خطوط در مذاکرات رعايت شده است. اولين اصول حقوق ملت ايران است؛ غني سازي بايد ادامه يابد، مواد از کشور خارج نمي شود، راکتور ارک آب سنگين باقي مي ماند و از اين قبيل...
مذاکره کننده ارشد هسته اي گفت: اگر تا 30 تير به توافق برسيم خيلي خوب است و اگر هم نرسيديم، نرسيديم، اما ترجيح ما 6 ماه اول است و در پايان يک سال هم اگر هم به توافق نهايي نرسيم دنيا به آخر نمي رسد. توافقي را قبول مي کنيم که حقوق مردم ايران را حفظ کند.
عراقچي ادامه داد: زياده خواهي خصلت قدرت هاي بزرگ است و مقاومت در برابر اين زياده خواهي ها خصلت مردم بزرگ ايران است. در برابر زياده خواهي ها مي ايستيم و اجازه نمي دهيم با ايران به صورت استثنا رفتار شود. هر چند برخي محدوديت ها را براي دوره زماني مشخصي بپذيريم. محدوديت ها حتما موقتي است و به منظور اعتماد سازي است. مذاکرات در مسير درستي است و مي شود به تفاهم رسيد به شرطي که در طرف مقابل حسن نيت،اراده لازم و واقع بيني باشد.
معاون امور حقوقي و بين المللي وزارت امور خارجه افزود: يکي از خطوط قرمز ما دانش ماست و هيچ عاملي نمي تواند ما را در حوزه هسته اي در بحث تحقيق و توسعه وادار به توقف کند. تکنولوژي و فن آوري متعلق به ملت ايران است و کسي نمي تواند جلو آن را بگيرد. از نظر ما تحقيق و توسعه در حوزه هسته اي قابل مصالحه نيست.
مذاکره کننده ارشد هسته اي تاکيد کرد: برنامه هاي دفاعي کشور به هيچ وجه قابل مصالحه و حتي قابل مذاکره نيست. سيستم هاي دفاعي به هيچ وجه موضوع مذاکره نبوده و نخواهد بود. اما درباره ابعاد نظامي برنامه هسته اي ايران ادعا مي شود که در گذشته چنين بوده که کاملا غلط است، آژانس در اين باره خود را موظف و مدعي مي داند که پاسخ هايي پيدا کند، ما هم مشکلي در اين زمينه نداريم. اينکه به اين بهانه اهداف ديگري داشته باشند هميشه مورد نگراني ما بوده است. موضوع پي ام دي را با آژانس بحث کرده ايم و توافق با آمانو صورت گرفته است و سوالات آژانس را گرفته و پاسخ مي دهيم. آخرين موضو ع ادعاها درباره چاشني هاي انفجاري بود که ما پاسخ هاي روشنگرانه اي به آژانس داديم و اين کار مداومي است که با آژانس در جريان است و هيچ موضوع غيرطبيعي در اين باره وجود ندارد.
عراقچي ادامه داد :هنوز وارد بحث تمديد مذاکرات نشده ايم که اگر لازم باشد نياز به جلسه اي جداگانه براي تنظيم آن است. ما هيچ وقت به طرف هاي مذاکره کننده خوشبين نبوده ايم و به نيات آنها با بدبيني نگاه مي کنيم اما اينکه آنها جدي هستند و يا خير مي توانم بگويم که نشانه اي که آنها جدي نيستند تا کنون نديده ايم و همه حرکت هاي آنها را با بدبيني تحت نظر داريم و اگر حرکتي را ببينيم که حاکي از عدم جديت آنها باشد قطعا روي رفتار ما هم تاثير خواهد گذاشت.
معاون وزير امور خارجه درباره امکان حضور وزرا گفت : اين احتمال پيش بيني شده است. انتظار مي رود که 6 کشور با صداي واحد صحبت کنند و وظيفه اين هماهنگي با خانم اشتون است. البته ما يک نگراني داريم که به وي هم اعلام کرده ايم ما هرگز حاضر نيستيم يک مذاکره را دوباره انجام دهيم که توافقي را انجام دهيم و يکي از اعضا اعتراض کند.
وي ادامه داد براي مثال يک کشور خاص توافق ژنو را در مقطعي متوقف کرد و ما به اشتون گفتيم اين وظيفه شماست که هماهنگي را انجام دهيد، بين ژنو 2 و 3 حدود 10 روز طول کشيد و آنها خودشان آن عضو را هماهنگ کردند؛ ما صراحتا اعلام کرديم اين کار دوباره اتفاق نيفتد. اما شايد لازم باشد در مقطعي نياز به حضور وزرا باشد که اين موضوع در مذاکرات مشخص خواهد شد.