به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، پَرچَم يا دِرَفْش نماد يک گروه، سازمان، يا کشور است که بيشتر روي پارچه يا کاغذ به صورت رنگي درست ميشود. در قديم، پرچم نماد اتحاد و تمايز در جنگها به شمار ميرفته است.
واژه "پرچم" واژهاي فارسي است که همان "پرچم" يا "پرچمنده" معني ميدهد و از "پر" (گونه قديميتر "بر" به معني "جلو" و يا به معني "روي"، "بالاي") و فعل "چميدن" به معني "پيچ و خم خوردن" تشکيل شده است.
در لغتنامه دهخدا جزو واژههاي غيرفارسي دسته بندي نشده است و بعضي گفتهاند اين واژه ريشه خارجي دارد، اما شواهدي در اين باره در دست نيست. اين واژه در آغاز به معني ديگري بوده اما بعدها در پارسي ايران جاي واژه ترکي "بيرق" را گرفته است:
اين واژه با مرور زمان، به حکم اطلاق جزو بر کل، بر خود بيرق يا درفش نيز اطلاق شده و نخستين فرهنگستان ايران کاربرد آن را به همين معني و به جاي علم و بيرق تاييد کردهاست.
در گذشته به پرچم يا بيرقي که در جنگها استفاده ميشده "درفش" ميگفتند که آن هم از فعل "دِرَفشيدن" يا "دِرُوْشيدن" در گويشها به معني "نوعي لرزيدن" است. از ديگر واژههاي بيگانه براي اين واژه در زبان فارسي "عَلَم" ميباشد.
پيشينه استفاده از پرچم در بين قبائل، چه در جنگ و چه در صلح، به روزگار باستان باز ميگردد. آنگونه که از منابع تاريخي بر ميآيد، تمدنهاي گوناگون،شرق و غرب از آن بهره ميجستهاند هر چند به طور دقيق مشخص نيست که نخستين بار استفاده از آن توسط چه کسي و در چه زماني بوده است.
پرچم، به دليل اينکه نماد همبستگي لشکر بوده، يکي از اهداف دشمن براي از بين بردن پرچم دار و به زمين انداختن پرچم براي تضعيف روحيه جنگاوري لشکر مقابل به شمار ميرفتهاست. در بسياري از جنگها يکي از منصبهاي مهم، "پرچم داري" بوده، چرا که پرچم نشاني از همبستگي در عمل و اتحاد در شعار بوده؛ به گونهاي که هر گاه پرچم از دست پرچمدار ميافتاده، نوعي شکست و از هم گسيختگي براي لشکر بهشمار ميآمده است.
پرچم هر کشوري نماد اعتقادات و باورهاي ملت آن کشور است. پس از انقلاب اسلامي ايران و به دستور امام خميني (ره) تصميم بر آن شد تا نمادهاي طاغوتي برچيده شده و نمادهاي اسلامي و شيعي جايگزين آن شود و يکي از مهمترين تغييرات در همين راستا در پرچم کشور صورت گرفت.
امام خميني (ره) در ?? اسفند سال ?? خواستار تغيير نشان کشور يعني شير و خورشيد شدند و اعلام کردند: "ما يک مملکت محمدي ايجاد ميکنيم. بيرق ايران نبايد بيرق شاهنشاهي باشد، آرمهاي ايران نبايد آرمهاي شاهنشاهي باشد، بايد آرمهاي اسلامي باشد. از همه وزارتخانهها، از همه ادارات، بايد اين شير و خورشيد منحوس قطع بشود، علم اسلام بايد باشد. آثار طاغوت بايد برود. اينها آثار طاغوت است؛ اين تاج آثار طاغوت است؛ آثار اسلام بايد باشد." (صحيفه امام، ج ?، ص ???)
پس از آن با فراخوان سراسري دولت وقت طراحي نشان جديد آغاز ميشود و طرحهاي بسياري به دفتر نخستوزيري ميرود و آرم کنوني جمهوري اسلامي با طراحي "حميد نديمي" مورد قبول ميافتد و در ?? ارديبهشت ???? ؛ آرم نهايي جمهوري اسلامي ايران توسط حضرت امام خميني (ره) به تصويب مي رسد.
طراح آرم پرچم، "حميد نديمي" استاد دانشکده معماري و شهرسازي دانشگاه شهيد بهشتي است. وي در تبيين مفاهيم اثرش در مصاحبهاي با مجله پاسدار اسلام در سال ???? ميگويد: علاقه داشتم براي جهان اسلام يک نشان درست کنم. وقتي حضرت امام (ره) فرمودند که نشان شير و خورشيد بايد عوض شود و کشور به نشان جديدي نيازمند است، به صورت جدي ايدهام را پيگيري کردم و به مرور سياهمشقهاي قبلي پرداختم. کلمه الله به صورت کروي طراحي شده تا نشان دهنده پيام جهاني آن باشد. هلاليهاي تعبيه شده در اين آرم از نقش مبارکي ريشه ميگيرد که حضرت رسول (ص) بارها با شمشير مبارکشان به عنوان امضا بر روي شنها ترسيم کردهاند اما پس از آن وي پرچم را نيز طراحي نمود.
نديمي در توضيح اين طرحش نيز بيان ميدارد: اين پرچم به اميد دادن به دست حکومت امام زمان (عج) طراحي شد.
رنگهاي سبز و سفيد و سرخ، علامت مخصوص جمهوري اسلامي و شعار الله اکبر همگي از ارگاني هستند که در قانون اساسي براي پرچم ايران در نظر گرفته شدهاند شعار الله اکبر نيز ?? بار در رنگ سرخ و ?? بار در رنگ سبز يعني ?? بار تکرار ميشود و اين اشارهاي است به بيست و دوم بهمن ??.سيد مصطفي ميرزاباقري
مرجع : فرهنگ نيوز