صالح يوسفي در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «
جهانبين نيوز، اظهار کرد: تحقيقات يک استاديار مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي چهارمحال و بختياري و همچنين تحليل تصاوير ماهوارهاي نشان داد که مساحت پهنههاي آبي و مرتعي در هر دو تالاب چغاخور و گندمان روند کاهشي داشته است.
وي افزود: در اين پژوهش، تغييرات زماني و مکاني کاربري اراضي تالابهاي چغاخور و گندمان در استان چهارمحال و بختياري طي دوره ۲۷ ساله (۱۹۹۵–۲۰۲۲) با استفاده از تصاوير ماهوارهاي لندست (سنجندههاي TM، ETM+ و OLI) و تکنيکهاي هوش مصنوعي مورد تحليل قرار گرفت.
محقق مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي چهارمحال و بختياري هدف اصلي اين تحقيق را، پايش تغييرات اکوسيستم تالابها و پيشبيني روند آينده آنها با بهرهگيري از مدلهاي پيشرفته مانند زنجيره مارکوف و ماشين بردار پشتيبان (SVM) ) دانست.
يوسفي نتيجه اين پژوهش را کاهش پهنههاي آبي و مرتعي، افزايش اراضي کشاورزي و مسکوني، عنوان کرد و گفت: تحليل تصاوير ماهوارهاي نشان داد که مساحت پهنههاي آبي و مرتعي در هر دو تالاب روند کاهشي داشته است، بهويژه، تالاب چغاخور با کاهش چشمگير پهنه آبي مواجه شده که علت اصلي آن خشکساليهاي مکرر و برداشت بيرويه آب براي کشاورزي است.
وي خاطرنشان کرد: گسترش فعاليتهاي انساني مانند کشاورزي و ساخت و ساز، منجر به افزايش مساحت اراضي کشاورزي و مناطق مسکوني در حريم تالابها شده است و اين تغييرات، فشار مضاعفي بر اکوسيستمهاي تالابي وارد کرده و تعادل طبيعي آنها را برهم زده است.
محقق مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي چهارمحال و بختياري وضعيت دو منطقه اشاره شده را با پيشبيني تغييرات آينده با مدل مارکوف اينگونه بيان کرد که بر اساس شبيهسازي انجام شده، تا سال ۲۰۵۰ تالاب گندمان کاهش ۵۶ هکتاري پهنه آبي و افزايش ۳۰ هکتاري اراضي کشاورزي پيشبيني ميشود.
يوسفي اضافه کرد: براي تالاب چغاخور کاهش ۸۱ هکتاري پهنه آبي و افزايش ۱۲۸ هکتاري اراضي کشاورزي انتظار ميرود.
وي تحليل شاخصهاي پوشش گياهي (NDVI و SAVI) را نشاندهنده کاهش سلامت پوشش گياهي در دهههاي گذشته بوده دانست و گفت: اما از سال ۲۰۰۸ به بعد، روند بهبود نسبي مشاهده ميشود که احتمالاً ناشي از اقدامات حفاظتي اخير است.
محقق مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي چهارمحال و بختياري نتايج اين تحقيق را بيانگر تأثير قابل توجه فعاليتهاي انساني و تغييرات اقليمي بر تخريب تالابهاي چغاخور و گندمان عنوان کرد و براي جلوگيري از بحرانهاي زيستمحيطي آتي، پيشنهادات زير را ارائه نمود.
يوسفي حفاظت فوري از حريم تالابها با محدوديتهاي قانوني بر کشاورزي و ساختوساز، مديريت پايدار منابع آب با جلوگيري از برداشتهاي غيرمجاز و پايش مستمر تغييرات با استفاده از فناوري سنجش از دور و هوش مصنوعي را ازجمله اين پيشنهادات عنوان کرد.
وي تاکيد کرد: اين پژوهش نشان ميدهد که تالابهاي چغاخور و گندمان در صورت عدم اتخاذ اقدامات فوري، با تهديدات جدي مواجه خواهند شد، اميد است يافتههاي اين مطالعه به سياستگذاران و مديران محيط زيست در تصميمگيريهاي آتي کمک کند.
انتهاي خبر/1031ج