در حالي که آمار کشتهشدگان غزه از ۵۰ هزار نفر عبور کرده و سازمانهاي بينالمللي از فاجعه انساني بيسابقه سخن ميگويند، سکوت مرگبار بسياري از سلبريتيهاي داخلي، پرسشي تلخ را در اذهان عمومي ايجاد کرده است: آيا انسانيت، انتخابي شده است؟
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار فرهنگي شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ اشکهاي مادران فلسطيني که جگر گوشههايشان را در آغوشِ خاک سرد گذاشتهاند، فريادهاي کودکان زخمي که در بيمارستانهاي ويرانه به دنبال قطرهاي دارو ميگردند و تصاوير دلخراش خانوادههايي که يکشبه از هم پاشيده شدهاند، روزهاست که جهان را ميلرزاند؛ اما گويي اين فريادها به ديوارهاي سرد بيتفاوتي برخي چهرههاي مشهور کشورمان برخورد کرده است.
در حالي که آمار کشتهشدگان غزه از ۵۰ هزار نفر عبور کرده و سازمانهاي بينالمللي از فاجعه انساني بيسابقه سخن ميگويند، سکوت مرگبار بسياري از سلبريتيهاي داخلي کشورمان، پرسشي تلخ را در اذهان عمومي ايجاد کرده است: آيا انسانيت، انتخابي شده است؟
فاجعهاي که جهان را تکان داد، اما برخي چهرهها را نه!
از آن روزهاي هولناک ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا امروز، هر ثانيه در غزه، قصهاي از مرگ، مقاومت و مظلوميت نوشته شده است. بيش از هزاران کودک کشته يا مفقود شده اند، دهها هزار زن بيپناه و بيمارستانهايي که به گورستان تبديل شدهاند، آنقدر دردناک هستند که هر وجدان بيداري را به اعتراض وادارند؛ اما در همين مدت، صفحات مجازي بسياري از بازيگران، خوانندگان و اينفلوئنسرهاي پرطرفدار کشورمان، آکنده از پستهاي معمولِ زندگي لوکس، تبليغات تجاري و عکسهاي خودنمايي بوده است؛ گويي غزه در سيارهاي ديگر ويران ميشود و آنان ترجيح ميدهند چشمهايشان را ببندند.
تناقض رفتاري که نميتوان ناديده گرفت
نکته تأملبرانگيز، تضاد آشکار ميان واکنشهاي پرشور همين چهرهها به رويدادهاي داخلي و سکوت کنوني آنان است؛ در حالي که بسياري از اين افراد در حوادثي مانند ماجراي مهسا اميني با انتشار دهها پست و استوري، خود را مدافعان حقوق بشر معرفي ميکردند و همچنين در انتخابات رياستجمهوري تا همين چند وقت پيش ميانداري ميکردند و نقش تعيينکنندهاي در تغيير نگاه مردم نسبت به انتخابهايشان داشتند، امروز حتي يک استوري ساده در حمايت از مردم غزه را هم "هزينهدار" ميدانند.
دلايل سکوت سلبريتيها
بررسيهاي کارشناسي نشان ميدهد چند عامل اصلي در اين سکوت جمعي نقش داشتهاند.
- ترس از هزينههاي شغلي و اجتماعي: برخي ترجيح ميدهند براي حفظ قراردادهايشان، سکوت کنند.
- دوگانگي در ارزشهاي انساني: گويا براي برخي، مرگ کودکان فلسطيني به اندازه مرگ يک دختر ايراني "دردناک" نيست!
- تأثيرپذيري از رسانههاي غربي: که اخبار غزه را سانسور يا تحريف ميکنند.
- بيتفاوتي محض: انسانهايي که فقط در فضاي مجازي "انساندوست" هستند!
سکوت بعضي از سلبريتيها در برابر بحران غزه و بيتفاوتي به ستمهاي آشکار، نشاندهنده شکاف عميقي در ارزشها و ميزان احساس مسئوليت اجتماعي آنان است. اين دوگانگي بين واکنش به يک ماجراي خاص و سکوت در برابر جنايات بزرگ، پرسشهاي جدي دربارهي هويت و اصول اخلاقي آن ها ايجاد ميکند. آيا آنان تنها زماني که منافع شخصي و اجتماعي خود را در خطر ببينند اقدام ميکنند؟ يا واقعاً پايبند به اصول انساني و اجتماعي هستند؟

در حالي که دنياي امروز به وجداني بيدار و مسئوليتپذير نياز دارد، سکوت بعضي از سلبريتيها در برابر جنايات غزه، نهتنها آنها را، بلکه کل جامعه را در آزمون اخلاقي جدي قرار ميدهد. آيا وقت آن نرسيده که با همدلي و صداي بلند، بر دردها و رنجها فائق بياييم و صداي بيصدايان باشيم؟