با وجود کاربردهاي مفيد پيام رسان خارجي واتساپ بررسي آسيب هاي اين پلتفرم نشان مي دهد که بايد به طور جدي نسبت به فعاليت اين پيام رسان آگاه بود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، طي روزهاي گذشته خبر رفع فيلتر از دو پلتفرم خارجي مورد توجه رسانه ها و افکار عمومي کشور قرار گفت و بسياري از چهره هاي سياسي نيز نسبت به آن واکنش نشان دادند.
واتساپ يکي از دو پلتفرمي است که در روزهاي گذشته رفع فيلتر شد، در يک نگاه آسيب شناسانه اما به راحتي مي توان آسيب ها و خيانت هاي اين پيام رسان خارجي به کشورهاي مختلف دنيا را بررسي کرد.
نفوذ به حريم خصوصي کاربران
آسيب: اطلاعات شخصي و مکالمات کاربران ممکن است بدون آگاهي آنها در معرض خطر قرار گيرد.
در سالهاي اخير، چندين گزارش مبني بر نفوذ هکرها به حسابهاي واتساپ در کشورهاي مختلف منتشر شد. يکي از اين حملات، هک حسابهاي واتساپ فعالان سياسي و خبرنگاران در کشورهايي مانند هند بود که اطلاعات حساس آنها به دست گروههاي سايبري افتاد.
ترويج اخبار جعلي
آسيب: واتساپ به دليل قابليت اشتراکگذاري آسان، ميتواند بستري براي انتشار اخبار و شايعات نادرست باشد.
در انتخابات رياستجمهوري ۲۰۱۸ برزيل، اخبار جعلي زيادي از طريق واتساپ بهطور گسترده در ميان مردم پخش شد. اين اخبار باعث گمراهي بسياري از رأيدهندگان و حتي تغيير نتيجه انتخابات شد.
نفوذ در فضاي انتخاباتي
آسيب: استفاده از واتساپ براي ارسال پيامهاي تبليغاتي سياسي و دستکاري افکار عمومي در زمانهاي حساس انتخاباتي.
در انتخابات پارلماني ۲۰۱۸ هند، گروههاي سياسي مختلف از واتساپ براي ارسال پيامهاي هدفمند و تبليغاتي استفاده کردند. در برخي موارد، اين پيامها اطلاعات نادرستي درباره رقبا منتشر ميکردند.
پشتيباني از گروههاي تروريستي و افراطي
آسيب: ايجاد و گسترش گروههاي تروريستي و افراطي که از واتساپ براي هماهنگي حملات و جذب نيرو استفاده ميکنند.
در سال ۲۰۱۶، گزارشهايي منتشر شد که نشان ميدهد گروههاي تروريستي داعش از واتساپ براي سازماندهي حملات و ارتباط با اعضاي خود در کشورهاي مختلف استفاده کردهاند.
دستکاري دادههاي کاربران
آسيب: دادههاي خصوصي و مکالمات شخصي که ميتوانند مورد سوءاستفاده قرار گيرند يا براي اهداف تبليغاتي و تجاري بهطور غيرقانوني به فروش برسند.
در سال ۲۰۱۹، فيسبوک (مالک واتساپ) مجبور شد تا به دليل افشاي دادههاي خصوصي کاربران واتساپ به سازمانهاي تبليغاتي و تجاري، ۵ ميليارد دلار جريمه پرداخت کند. اين موضوع نگرانيهاي زيادي را در مورد حفظ حريم خصوصي کاربران ايجاد کرد.
آسيب به امنيت ملي
آسيب: اطلاعات حساس در مورد مسائل داخلي يا امنيتي که از طريق واتساپ به خارج از کشور درز ميکند و به تهديدات امنيتي منجر ميشود.
در ۲۰۱۷، گزارشهايي از کشورهاي خاورميانه منتشر شد که نشان ميدهد اطلاعات نظامي و استراتژيک از طريق گروههاي واتساپي درز کرده و باعث آسيب به امنيت ملي برخي کشورها شده است.
تضعيف زيرساختهاي داخلي
آسيب: به جاي استفاده از اپليکيشنهاي بومي و داخلي، مردم بيشتر به واتساپ وابسته ميشوند که اين موضوع ميتواند باعث کاهش رشد و توسعه فناوريهاي داخلي کشورها شود.
در ايران، با وجود تلاشهايي براي راهاندازي پيامرسانهاي داخلي مانند سروش و بله، مردم همچنان عمدتاً از واتساپ استفاده ميکنند که اين مسئله باعث رکود در توسعه زيرساختهاي ديجيتال داخلي شده است.
دخالت در روابط ديپلماتيک
آسيب: واتساپ به عنوان ابزاري براي ارتباطات غيررسمي، ميتواند در روابط ديپلماتيک کشورهاي مختلف دخالت کند و تهديداتي براي روابط سياسي ايجاد کند.
در ۲۰۱۷، وزارت خارجه عربستان سعودي اعلام کرد که گروههاي خارجي از واتساپ براي ارسال پيامهاي شايعهپراکني و تحريک نارضايتي در ميان مردم استفاده کردهاند، که اين امر منجر به تنشهاي ديپلماتيک ميان کشورها شد.
افزايش شکافهاي اجتماعي
آسيب: گروهبنديهاي مختلف در واتساپ ميتوانند موجب تفرقه و ايجاد شکافهاي اجتماعي شوند، بهويژه در جوامع چندفرهنگي يا مذهبي.
در سريلانکا، پس از درگيريهاي قومي ۲۰۱۸، گزارشهايي منتشر شد که نشان ميدهد گروههاي افراطي در واتساپ براي سازماندهي خشونتها و دامن زدن به تنشهاي قومي استفاده کردهاند. اين باعث افزايش شکافهاي اجتماعي و خشونتهاي گسترده در کشور شد.
افزايش فعاليتهاي مجرمانه
آسيب: از واتساپ براي تسهيل معاملات غيرقانوني، از جمله خريد و فروش مواد مخدر، اسلحه، و فعاليتهاي مجرمانه ديگر استفاده ميشود.
در سال ۲۰۱9، پليس ايالات متحده گزارش داد که برخي از باندهاي مواد مخدر از واتساپ براي هماهنگي معاملات غيرقانوني استفاده ميکنند. اين گروهها از قابليت رمزگذاري واتساپ براي مخفي نگه داشتن هويت خود و جلوگيري از شناسايي استفاده ميکردند.
اين تهديدات نشان ميدهند که باوجود کاربريهاي مفيد واتساپ، بايد بهطور جدي نسبت به آسيبها و تهديداتي که اين شبکه اجتماعي براي امنيت کشورها و حريم خصوصي کاربران ايجاد ميکند، آگاه بود.
به طوري که کشورهاي مختلف بايد استراتژيهايي براي مقابله با اين تهديدات اتخاذ کنند.