پژوهشگر مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي چهارمحال و بختياري گفت: بررسي تبخير، تعرق و نياز آبي محصولات زراعي بايد به کمک مدلسازي تغيير اقليم با استفاده از مدلهاي ريزمقياس نمايي انجام شود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از «
جهانبين نيوز»، عاطفه صيادي ظهر امروز در جمع خبرنگاران چهارمحال و بختياري، اظهار کرد: با توجه به غلبه معيشت روستايي و عشايري و وابستگي شديد مردم اين استان به کشاورزي و دامپروري، بررسي تغييرات دما و بارش در گذشته و پيشبيني تغييرات احتمالي اقليم در آينده در اين منطقه امري لازم به نظر ميرسد.
وي افزود: سه چالش اساسي جامعه جهاني در قرن بيست و يکم عبارتند از تغيير اقليم، کمبود آب و بيابانزايي و لذا بررسي پيامدهاي ناشي از گرم شدن هوا و توام شدن آن با وقوع سيلابها و نقش آنها بر مصارف آب، براي کشور ايران با اقليم خشک و نيمهخشک که از لحاظ استراتژيکي در منطقهاي خاص قرار دارد و مسئله آب آن در راس مشکلات توسعه است، حائز اهميت است و مديريت علمي منابع آب، بدون در لحاظ کردن پديده تغيير اقليم، امکانپذير نيست.
پژوهشگر مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي چهارمحال و بختياري با اشاره به اينکه مطالعه اثر تغيير اقليم بر تبخير و تعرق کمک شاياني در خصوص برنامهريزي و مديريت منابع آب و نياز محصولات کشاورزي مينمايد، گفت: هر گونه تغيير در اين کميتهاي اقليمي نظير دما و بارش، بر تبخير و تعرق گياه نيز تاثيرگذار خواهد بود و تعيين مقدار صحيح تبخير و تعرق براي انجام مطالعات توازن هيدرولوژيکي آب، طراحي و مديريت سيستمهاي آبياري، شبيهسازي ميزان محصول و طراحي و مديريت منابع آب، از اهميت زيادي برخوردار است.
صيادي گفت: در کشور ما اکثر تحقيقات تغيير اقليم بر اساس آشکارسازي تغييرات دو متغير اصلي دما و بارش تمرکز يافتهاند و کمتر به جنبه کاربردي ميزان تغييرات پيشبيني شده و اثرگذاري بر روي پارامترهاي مهم در بحث کشاورزي (مانند نياز آبي، تبخير و تعرق و ...)، پرداخته شده است. بايد براي مدلسازي تغيير اقليم، بهتر است از مدلهاي ريزمقياس نمايي استفاده شود.
وي گفت: از جمله اين مدلها ميتوان به MET & Roll، GEM، WGEN، USCLIMATE، LARS-WG، CLIGEN و SDSM اشاره نمود.
اين پژوهشگر افزود: مدل LARS-WG يکي از معروفترين مدلهاي توليد دادههاي تصادفي آب و هوا است. اين مدل با استفاده از دادههاي اندازهگيري شده دما، بارش و تابش، مقادير دما و بارش، براي اقليم آينده و همچنين مدلسازي خلاءهاي آماري گذشته حتي به صورت روزانه، ماهيانه يا سالانه براي يک ايستگاه بهکار ميرود؛ ضمن اينکه براساس جمعي، شرايط آب و هوايي، شرايط اقتصادي، اقليمي و محيط زيستي و ساير پارامترها را در نظر ميگيرد.
صيادي گفت: سناريوهايي که در اين مدل قابل تعريف است: بدبينانه، خوشبينانه و حالت متعادل دارد.
پيشنهاد صيادي براي پيش بيني وضعيت آب و هوايي استان اين است که براساس مدل LARS-WG ، پارامترهاي اقليمي و ساير پارامترهاي وابسته چک بشود و بنابراين اگر شرايط بحراني باشد، توصيه خواهد شد که کشت محصول در آن منطقه صورت نگيرد و اين ميتواند تا چند سال ادامه يابد و يا حتي الامکان کشت به سمت ارقام متحمل به خشکي رفته و يا آبياري با روشهاي توسعه يافته سوق داده شود.
انتهاي خبر/1031ج