با توجه به اينکه سد غدير باباحيدر تامينکننده آب بيش از 130 هزار نفر از مردم استان است، بنابراين آبگيري سريعتر آن ميتواند تاثير بسزايي در رفع مشکل کمآبي مردم چه در بخش شرب و چه در بخش کشاورزي و صنعت داشته باشد.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادي پايگاه خبري تحليلي «پيرغار»، مصرف آب و کمبود اين مايع حياتي از سالها پيش باعث نگراني بسياري شده و کمبود آب در بسياري مناطق دنيا مردم را دچار مشکل کرده است.
دنيا امروزه با مسائلي مانند تنش آبي، کمآبي، کمآبي ساختاري و تصفيه فاضلاب، تقاضا و مصرف آب و بسياري موارد ديگر دستوپنجه نرم ميکند، تنش آبي در بسياري از کشورهاي دنيا قابل مشاهده است و بيش از ۲ ميليارد نفر در کشورهايي زندگي ميکنند که مشکل تنش آبي دارند.
همچنين حدود ۴ ميليارد نفر در مناطقي هستند که حداقل ماهي يکبار با مشکل کمآبي مواجه هستند، مصرف آب را ميتوان بهطورکلي به سه بخش تقسيم نمود: بخش کشاورزي، صنعت و مصارف خانگي و شهرداري، استفاده جهاني از آب شيرين سالبهسال در حال افزايش است بهطوريکه ميزان استفاده طي 100 سال گذشته تا ۶ برابر افزايش يافته است.
ايران نيز که ازجمله کشورهاي خشک جهان است و از اين قاعده مستثني نيست، در بسياري از نقاط کشور شاهد مشکلات کمبود آب هستيم و گواه اين موضوع درگيري استاني مانند چهارمحال و بختياري که روزگاري تامينکننده 10 درصد از آب کشور بوده، با کمآبي است تا جايي که امسال اين استان با وجود کاهش 70 درصدي بارشها در کشور خشکترين و کمبارشترين استان معرفي شده است.
بسياري از مردم در چهارمحال و بختياري با مشکل آب شرب مواجه هستند، اين درحالي است که شغل اکثر آنها کشاورزي بوده و کمبود آب در اين بخش زندگي ساکنان اين استان را که جزء بيکارترين استانهاي کشور ميباشد بيش از پيش با چالش بيکاري، مواجه ميکند.
سد غدير باباحيدر با هدف تامين آب در بخش شرب، کشاورزي و صنعت 136 هزار نفر از ساکنان باباحيدر، فارسان، جونقان و روستاهاي اطراف در سال 1387 کليد خورد و متاسفانه امروز با گذشت 16 سال و با پستي و بلنديهاي بسيار و با وجود افتتاح اين سد توسط رئيس جمهور شهيد هنوز شاهد اما و اگرهايي براي آبگيري اين سد هستيم.
عدم صدور مجوز محيط زيست علت تاخير در آبگيري سد باباحيدر
فردوس کريمي در گفتگو با خبرنگار پايگاه خبري تحليلي «پيرغار»، اظهار کرد: قرارداد احداث سد غدير باباحيدر از سال 1387 با قرارداد 30 ماهه و با 23 ميليارد تومان آغاز شد.
وي تصريح کرد: حجم درياچه اين سد 14/5 ميليون مترمکعب است که تا 26 ميليون مترمکعب هم قابل افزايش است.
مديرعامل شرکت آب منطقهاي چهارمحال و بختياري اضافه کرد: اين پروژه، طرح موفقي نبود چون زمان خود طبق برنامه زمانبندي پيش نرفت و بعد از 12 سال در سال 99 پيمانکار که 42 متر از بدنه را اجرا کرده بود با دخالت کارفرما پيمان را خاتمه داد.
کريمي افزود: بعد از آن با برگزاري مناقصه قرارگاه خاتمالانبيا ورود کرده و 22 متر باقيمانده بدنه در آبان سال گذشته اتمام يافت و با حضور رئيس جمهور شهيد افتتاح شد و مقدمات آبگيري طي يک سال گذشته درحال انجام است.
وي عنوان کرد: کميته آبگيري وزارت نيرو برخي معيارها را براي آبگيري از يک سد تعريف کرده است که تمامي اين معيارها در سد باباحيدر رعايت شده و درحال حاضر مهمترين موضوع آغاز فرآيند آبگيري است.
کريمي اضافه کرد: با توجه به دبي آب بالادست سد باباحيدر و براساس شرايط و مدلهاي موجود درصورت آغاز آبگيري در سد تا اواسط ارديبهشت ماه اين فرآيند به اتمام ميرسد.
مديرعامل شرکت آب منطقهاي چهارمحال و بختياري با بيان اينکه يکي از شروط مهم براي آغاز فرآيند آبگيري سد باباحيدر صدور مجوز از سوي سازمان محيط زيست است، تصريح کرد: در ساليان گذشته محلي در نزديکي سد باباحيدر که البته ارتباطي نيز با مخزن سد ندارد به دفن زباله اختصاص داشته است اما با توجه به گذشت مدت طولاني اين منطقه اکنون مشکل بهداشتي ندارد.
کريمي يادآور شد: با وجود اينکه پس از بررسيهاي صورت گرفته مشخص شد حداکثر ميزان نفوذ شيرابه زباله در منطقه مذکور ۷۰ سانت بوده است و هيچگونه آلايندگي در اين محل مشاهده نشد اما ۴۵۰ هزار مترمکعب خاک به منطقهاي تحت عنوان «لاخشک» انتقال داده شد.
وي ضمن گلايه از اينکه مطالعات ژئوتکنيک سد باباحيدر پس از گذشت سه سال توسط سازمان محيط زيست چهارمحال و بختياري بررسي نشده است، بيان کرد: درصورتي که فرآيند آبگيري اين سد آغاز نشود فصل بارش امسال از دست خواهد رفت و اين فرآيند تا سال آينده به تعويق ميافتد.
مديرعامل شرکت آب منطقهاي چهارمحال و بختياري افزود: نکته ديگر اين است که در سد باباحيدر براساس آناليز آب بالادست تصفيهخانه احداث خواهد شد که مناقصه آن به زودي برگزار ميشود و به اين ترتيب هيچگونه آلودگي در آب وجود نخواهد داشت.
زمان بهرهبرداري و آبگيري سد فرا رسيده است
عليرضا محمدي در گفتگو با خبرنگار پايگاه خبري تحليلي «پيرغار»، اظهار کرد: شرکت مهندسي ما يکي از بزرگترين برندهاي سدسازي ايران و حتي جهان است که بزرگترين پروژههاي سدسازي ايران از جمله سد کرخه، کارون 4 و... را در کمترين زمان ممکن انجام داده است.
وي افزود: پروژه تکميل سد غدير باباحيدر اوايل سال 1402 آغاز و در کمتر از 6 ماه بدنه سد به بهرهبرداري رسيد که توسط رئيس جمهور شهيد افتتاح شد، پس از آن سازههاي جانبي سد ازجمله سازه آبگير متشکل از چهار دريچه بزرگ و سرريز سد تکميل شد.
محمدي ادامه داد: قرارداد سد باباحيدر حدود 650 ميلياد تومان بود که از اين مقدار 95 درصد محقق شد و ساخت سد تکميل شده است.
مدير پروژه سد غدير باباحيدر با اشاره به اينکه عليرغم وجود برخي مشکلات مالي اما پروژه ساخت با قدرت انجام شد، عنوان کرد: درحال حاضر زمان بهرهبرداري و آبگيري سد فرا رسيده است.
بدنه سد باباحيدر از استحکامات کامل برخوردار است
عليرضا طهماسبي در گفتگو با خبرنگار پايگاه خبري تحليلي «پيرغار»، اظهار کرد: تمامي مشخصات فني در اين سد رعايت شده و تمامي لايههاي آن مرحله به مرحله تست شده است.
وي افزود: آزمايشات سد غدير باباحيدر بيشتر از ميزان درخواست شده توسط طراح، انجام شدهاند همچنين 20 هزار مترمکعب بتنريزي طبق مشخصات فني و با افزودني هوازا جهت جلوگيري از ذوب و انجماد صورت گرفته است.
مسئول نظارت بر بدنه و مسئول آزمايشگاه کنترل کيفي سد غدير باباحيدر ادامه داد: بتنريزي سد باباحيدر بهصورتي انجام شده که تا دماي منفي 50 درجه را نيز تحمل خواهد کرد همچنين بدنه اين سد از استحکامات کامل برخوردار است.
به گزارش خبرنگار پايگاه خبري تحليلي «پيرغار»، با توجه به اينکه سد غدير باباحيدر تامينکننده آب بيش از 130 هزار نفر از مردم استان است، بنابراين آبگيري سريعتر آن ميتواند تاثير بسزايي در رفع مشکل کمآبي مردم چه در بخش شرب و چه در بخش کشاورزي و صنعت داشته باشد، بنابراين ميطلبد اقدامات لازم جهت تسريع در آبگيري شد صورت گيرد.
انتهاي خبر/1026ج