واردات بيش از 740 تن مسواک در سال 95،تنها بخش کوچکي از واردات بي رويه اي است که با اتخاذ تدابير لازم مي توان با اتکاي به ظرفيت هاي توليد داخلي از بروز اين پديده ناهنجار اقتصادي جلوگيري کرد.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، سالهاست مقام معظم رهبري بر لزوم تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي تأکيد مي ورزند.
حصول اين امر خطير، مستلزم در نظر گرفتن مؤلفه هايي همچون تقويت توليد داخلي، توسعه صادرات، مقابله با قاچاق کالا و ارز و پرهيز از واردات اقلام و محصولاتي است که با اتکا به توان و بنيه داخلي امکان تأمين، تهيه و توزيع آن وجود دارد.
بدون ترديد هر آنچه در عرصه توليد داخلي تلاش شود به همان ميزان زمينه رفع مشکلات اقتصادي به نحو شايسته تري فراهم خواهد شد.
نامگذاري سال 96 از سوي مقام معظم رهبري تحت عنوان اقتصاد مقاومتي و تکيه آن بر دو عنصر نجات بخش توليد و اشتغال، مويد ضرورت و نقش تعيين کننده دو مؤلفه مذکور در توسعه و شکوفايي اقتصادي است.
اگرچه سالجاري بصورت مستقيم با عناوين اشاره شده، مزين و نامگذاري شده اما پيش از اين و در طول سالهاي گذشته نيز مقام معظم رهبري بر لزوم توجه به توليد و ايجاد اشتغال تأکيدات مکرر و متعددي داشته اند و متأسفانه آنچنان که بايد در اين حوزه تلاش نشد و حداقل اينکه برنامه هاي عملياتي شده بهصورتي جدي قادر به تأمين منويات معظم له و اهداف از پيش تعيين شده در حوزه اقتصاد مقاومتي نبوده است.
مصاديق متعددي از برخي تصميمات و اقدامات وجود دارد که به نوعي مويد عدم حرکت در مسير اشاره شده (تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي) است.
چندي پيش گزارشات منتشر شده در برخي رسانه ها و جرايد از واردات بيش از 740 تن مسواک، در طول 11 ماهه سال 95 حکايت داشت.
سوزن، شانه، گيره و...بخش ديگري از اقلام وارداتي است که بعضاً با حجم انبوه وارد کشور مي شوند، محصولاتي که ظرفيتها و توانمنديهاي داخلي به ساده ترين نحو ممکن، امکان ساخت و توليد آن را دارند اما متأسفانه با واردات چنين محصولاتي، نه تنها مراکز توليد چنين اقلامي را با چالش هايي عديده مواجه مي سازد بلکه بستر اشتغالزايي را نيز تنگ و محدود مي سازد.
تنها در بخش واردات مسواک، ارزش ريالي محصولات وارد شده (بر اساس گزارشات و بررسي هاي انجام شده) بيش از 29 ميليارد تومان تخمين زده ميشود که به اعتقاد برخي کارشناسان اين رويه نه تنها مراکز توليدي را به رکود و تعطيلي مي کشاند بلکه به غرور، شأن و اعتبار ملي نيز خدشه وارد مي کند.
واردات بيش از 400 تن کلنگ و شن کِش در شان کشور ايران نيست
شهرام گرجي، کارشناس حوزه بازرگاني در گفت و گو با خبرنگار
صنعت،تجارت و کشاورزي با اشاره به لزوم دقت نظر و اعمال حساسيت هر چه بيشتر در خصوص نوع، ميزان و کثرت محصولات وارداتي گفت: چندي پيش برخي جرايد گزارشي را از واردات برخي اقلام و محصولات منتشر کردند که به اعتقاد بنده ورود بي رويه و نامتعارف چنين محصولاتي به کشور، آن هم در تناژهاي بالا، در شأن ايران نيست.
وي افزود: طبق آمارهاي رسمي گمرک، تنها در هفت ماهه نخست سال گذشته (1395) بيش از 200 تن سوزن دوزندگي از کشورهاي چين، ژاپن و امارات متحده عربي و بيش از 218 تن سنجاق به ارزش 406 هزار دلار در طول مدت مذکور وارد کشور شده است.
گرجي عنوان کرد: علاوه بر واردات بيل و بيلچه بيش از 400 تن کلنگ و شن کِش از مبادي ورودي به کشور هدايت شده که ارزش ارز خارج شده براي محصولات اشاره شده بيش از يک ميليون دلار برآورد مي شود.
کارشناس حوزه بازرگاني گفت: شُمولِ اين محصولات وارداتي در بخش هاي ديگري نيز همچون جوراب، کلاه و...نيز قابل بررسي است که به اعتقاد بنده واردات اين اقلام و محصولات در شأن و تراز ملت ايران نيست.
وي افزود: خسارت و تبعات منفي واردات چنين کالاهايي، دست کمي از قاچاق کالا ندارد و مي طلبد با دقت نظر و نگاه توأم با وسواس نسبت به کاهش واردات اقلام اشاره شده اقدام شود.
لزوم تشويق واحدهاي توليدي به تجهيز و دستيابي به علم و فناوري روز
عليرضا صفوي، فعال حوزه توليدي و صنعتي در گفت و گو با خبرنگار
صنعت،تجارت و کشاورزي با اشاره به ضرورت تجهيز واحدهاي توليدي داخلي به علم و فناوري روز، گفت: واردات برخي از اقلام و محصولات توجيه دارد و نه تنها تسهيل واردات آن بلا اشکال بلکه لازم، ضروري و اجتناب ناپذير است.
وي افزود: اما در برخي محصولات، اقلام و کالاها، متأسفانه آنچنان که شايسته است، دور انديشي و تدبير نمي شود.
صفوي عنوان کرد: بهصورت مشخص، ساخت و توليد سوزن دوزندگي، از علم و فناوري حساس و پيچيده اي برخوردار نيست، اما متأسفانه تکنيک توليد آن در ايران فراهم نشده است.
وي افزود: مي طلبد مسئولان ذيربط در کشور، زمينه اي را فراهم کنند که از ارتباطات و مراودات بين المللي در جهت انتقال علم و فناوري به کشور بهره کامل و وافي حاصل شود.
صفوي گفت: فرجام دوران پسابرجام زماني توأم با دستاورد و توفيق خواهد بود که از اين بستر براي ارتقاي علمي و فناوري کشور استفاده شود، در غير اينصورت تبديل کردن بازار داخلي ايران به محفل و محلي براي فروش محصولات و توليدات خارجي آن هم در شرايطي که در بسياري از بخش ها ، ظرفيت ها و بضاعت توليد داخلي از امکان ساخت آن برخوردار است، هنر نيست.
فعال عرصه توليدي و صنعتي عنوان کرد: هر آنچه در عرصه تکنولوژيک و فناوري به توفيقات بيشتري نائل شويم، در سايه آن قادر خواهيم بود هزنيه تمام شده، ارتقاي کيفي توليدات و ظرفيتهاي تجاري ديگر کشورها را براي توسعه صادرات محصولات غير نفتي به نحو مطلوبتري فراهم کرد.
وي در خاتمه يادآور شد: بدون ترديد، رونق توليد داخلي و تقويت صادرات محصولات غير نفتي نه تنها به حصول شکوفايي اقتصادي مي انجامد بلکه از حيث تکنولوژيک و رشد صنعتي نيز گامهاي ارزندهتري در اين خصوص به همراه خواهد داشت زيرا حصول اين امر جز با تحقق مؤلفههاي اشاره شده به نحو مطلوبي ميسر نخواهد شد که قطعاً خروجي و ماحَصَل آن کليت جامعه را مُتِنَفِع خواهد ساخت.