نامش و تفسيرش هرچه باشد، اتفاق خوبي براي دولت نيفتاده است. دولت حسن روحاني که از سوي منتقدان همواره متهم به مخفيکاري و مديريت محرمانه ميشد، حالا جلوه ديگري از اين رويکرد و تاکتيک را در پيشگاه افکار عمومي قرار داده است؛ رويکرد رفتارهاي غيرشفاف و ترجيح سياست بر صداقت.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، ماجراي استعفاهاي دستهجمعي تعدادي از وزراي کابينه حسن روحاني در حالي که قرار بود نشاندهنده اراده دولت براي ترميم بخش «غيراقتصادي» کابينه باشد، حالا تبديل به حاشيهاي هزينهساز و پردردسر براي دولت شده است. ماجراي استعفا در کابينه روحاني از اواخر هفته گذشته و با تقويت زمزمههاي استعفاي علي جنتي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي مطرح شد. درحالي که روزنامههاي زنجيرهاي و برخي رسانههاي حامي دولت، خبر از استعفاي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و نيز تعيين جايگزين او ميدادند اما علي جنتي هرگز اين خبر را تاييد نکرده و در دفتر کار خود حاضر ميشد. حسين نوشآبادي، سخنگوي وزارت ارشاد نيز درباره اين موضوع يعني شايعه استعفاي جنتي گفته بود: «آنچه درباره استعفا يا تعيين جانشين آقاي جنتي مطرح ميشود، بيشتر يک گمانهزني رسانهاي است و بنده به عنوان سخنگوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نميتوانم درباره تاييد آن سخني بگويم. تصميمگيري نهايي درباره اين موضوعات با آقاي رئيسجمهور است».
در کنار اين اظهارات، رفتار روزنامه ايران، روزنامه رسمي دولت درباره انتشار شايعه استعفاي جنتي نيز قابل تامل بود. اين روزنامه ابتدا از انتشار هرگونه خبري درباره استعفا يا برکناري جنتي اجتناب ميکرد اما در ادامه، يعني روز دوشنبه اين هفته با انتشار يک مطلب طنز، ضمن تکذيب خبر استعفاي علي جنتي، به برخي افراد دولتي که روزنامههاي زنجيرهاي آنها را گزينههاي احتمالي جايگزيني علي جنتي ميدانستند حمله کرد. اين رفتارها و واکنشها باعث شد شائبهها درباره شايعه استعفاي جنتي بيشتر شود. رفتار علي جنتي و مجموعه تحت مديريت او درباره خبر استعفا به گونهاي بود که نارضايتي آنها از اين ماجرا را نشان ميداد، همين موضوع باعث شد گمانهها به اين سمت برود که اگر استعفايي هم در کار باشد، علي جنتي «مجبور به استعفا» شده و اين استعفا خواست و اراده او نبوده است. آنچه اين گمانه را تقويت ميکرد سکوت حسن روحاني و دفتر رئيسجمهور در قبال اين ماجرا بود! در واقع سکوت دولت درباره ماجراي تغيير در راس مديريت وزارت ارشاد باعث ايجاد يک هرج و مرج خبري درباره اين ماجرا شد و شائبهها را نيز تقويت کرد. اما در حالي که هنوز خبر قطعي درباره صحت يا نادرستي شايعه استعفاي علي جنتي منتشر نشده بود و مشخص نبود جنتي استعفا کرده يا مجبور به استعفا شده، رسانههاي نزديک به دولت از استعفاي 2 وزير ديگر کابينه خبر دادند. بعدازظهر روز سهشنبه ابتدا يک پايگاه خبري حامي دولت از استعفاي
3 وزير کابينه روحاني خبر داد. سايت انتخاب در خبري نوشت: علي جنتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، محمود گودرزي وزير ورزش و جوانان و علياصغر فاني وزير آموزشوپرورش از سمتهاي خود استعفا کردند. همزمان برخي خبرگزاريها از استعفاي برخي ديگر از وزرا از جمله وزراي صنعت، معدن و تجارت و اقتصاد خبر دادند که البته خبر دوم، چندان دوام نداشت. اندکي بعد خبرگزاريهاي دولتي ايرنا و ايسنا اما بخشي از استعفاهاي دسته جمعي را تاييد کردند. خبرگزاري دولتي ايسنا در اينباره نوشت: «يک منبع آگاه در دولت خبر استعفاي وزراي فرهنگوارشاد اسلامي، آموزشوپرورش و ورزشوجوانان را در راستاي ترميم کابينه يازدهم تاييد کرد. به دنبال انتشار برخي اخبار مبني بر استعفاي جمعي از وزراي دولت يازدهم از جمله وزراي اقتصاد و دارايي، صنعت و معدن، ورزش و جوانان، فرهنگ و ارشاد اسلامي و آموزش و پرورش، يک منبع آگاه در دولت در گفتوگو با ايسنا، ضمن تکذيب خبر استعفاي وزراي اقتصاد و صنعت و معدن، گفت: آقايان جنتي، گودرزي و فاني در راستاي ترميم و تقويت کابينه استعفا کردند. خبرگزاري ايرنا نيز به نقل از يک منبع آگاه استعفاي وزراي فرهنگ و ارشاد اسلامي و ورزش و جوانان را تاييد کرد! با اين حال اما هيچکدام از وزرايي که رسانههاي دولتي مدعي استعفاي آنها شده بودند، خودشان اين خبر را تاييد نکردند! نه علي جنتي، نه محمود گودرزي و نه علياصغر فاني که براساس اعلام مجلس شوراي اسلامي، 4 آبان ماه بايد جلسه استيضاح او در مجلس برگزار ميشد، هيچکدام اخبار خبرگزاريهاي دولتي درباره استعفاي آنها را تاييد نکردند.
ايسنا به جاي روحاني تصميم گرفت!
اما ماجراي استعفاهاي ادعايي، ديروز [چهارشنبه] جنجالي شد. آنچه تا صبح ديروز درباره استعفاها مطرح شده بود، صرفا اخبار برخي سايتها و خبرگزاريهاي دولتي بود اما اين 3 وزير اين خبر را تاييد نکردند و نکته قابل تامل اينکه دفتر حسن روحاني نيز واکنشي به اين اخبار نشان نداد. صبح ديروز روزنامه ورزشي 90 گفتوگويي با محمود گودرزي منتشر کرد که وي در آن اظهار داشت: برکناريام تصميم دولت بود. با اين حال اما بعدازظهر ديروز سايت وزارت ورزش و جوانان انجام اين مصاحبه را تکذيب کرد! از سوي ديگر صبح ديروز در جلسه هيات دولت، علي جنتي و محمود گودرزي غايب بودند. با اين حال اما علياصغر فاني، وزير آموزشوپرورش که قاعدتا بايد در ديدار نخبگان علمي کشور با رهبر حکيم انقلاب حاضر ميشد، به اين ديدار نرفت و در جلسه هيات دولت حاضر شد! اين حضور فاني شائبهها درباره تغيير او را تضعيف کرد اما نکته عجيب اين بود که در غياب فاني در ديدار نخبگان با رهبر انقلاب، سورنا ستاري در سخنان خود از پايان خدمت فاني گفت! ديروز خبرگزاري فارس گزارش داد در اين ديدار و قبل از بيانات رهبر معظم انقلاب، سورنا ستاري، معاون علمي و فناوري رئيسجمهور در غياب فاني ضمن قدرداني از فعاليتهاي وزير آموزشوپرورش تلويحاً خاطرنشان کرد: آقاي فاني روزهاي آخر خدمت خود را سپري ميکند! اين اقدام عجيب و نسنجيده معاون حسن روحاني در شرايطي رخ داد که همان زمان فاني در جلسه هيات دولت حضور داشت و گويا در جلسه هيات دولت، روحاني درباره ضرورت ترميم کابينه سخن گفته بود! اما اوج ماجرا و افتادن پرده، ديروز زماني اتفاق افتاد که علياصغر فاني نامهاي سرگشاده خطاب به حسن روحاني نوشت و در آن مطالبي نوشت که پشت پرده اين ماجراها را نشان داد. متن نامه فاني به روحاني که توسط مرکز اطلاعرساني و روابط عمومي وزارت آموزشوپرورش منتشر شد، بدين شرح است:
«حجتالاسلام والمسلمين جناب آقاي دکتر حسن روحاني
رئيسجمهور محترم
با سلام و تحيات
پس از اطلاع از نظر جنابعالي درخصوص ضرورت ترميم کابينه که در جلسه روز چهارشنبه 28 مهرماه 95 هيأت محترم دولت ابراز فرموديد؛ عليرغم آمادگي کامل براي حضور در جلسه استيضاح و ارائه گزارش عملکرد 3 ساله وزارت آموزشوپرورش در دولت تدبير و اميد و پاسخ به سوالات نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي، بدين وسيله آمادگي خود را براي عمل به هرگونه تصميم حضرتعالي درباره ادامه کار خويش نيز اعلام مينمايم.
رب ادخلني مدخل صدق و اخرجني مخرج صدق واجعل لي من لدنک سلطانا نصيرا».
اين نامه فاني در واقع نشان داد او تمايلي براي استعفا ندارد اما گويا فشارها به او براي استعفا بيشتر شده است. اين نامه و مقاومت فاني، فاش کرد در واقع استعفايي در کار نبوده و ماجرا، «برکناري» است. پس از اين نامه فاني بود که برخي خبرگزاريها به جاي استفاده از عبارت «استعفاي وزرا» از عبارت «برکناري وزرا» استفاده کردند، چراکه نامه فاني نشان داد در واقع و در اصل استعفايي در کار نبوده است.
اما آنچه در اين ميان جالب است احکام انتصابي وزراي دولت در آخرين روزهاي کاريشان است. قبل از برکناري فاني، وي در حکمي عليرضا ناصري را به عنوان مدير صندوق ذخيره فرهنگيان منصوب کرد. با اين انتصاب غندالي مديرعامل صندوق ذخيره فرهنگيان از سمت خود عزل شد. همزمان با انتشار نامه علياصغر فاني به حسن روحاني، محمود گودرزي نيز که تلويحا استعفاي خود را تاييد کرده بود،
2 مديرکل را در وزارت ورزش و جوانان منصوب کرد! برانوش نيکبين سرپرست امور بينالملل و بهروز منتقمي سرپرست توسعه منابع انساني وزارت ورزش و جوانان بودند که ديروز حکم مديرکلي خود را از محمود گودرزي گرفتند. علي جنتي نيز ديروز اگرچه در جلسه هيات دولت حضور نداشت اما نه او و نه سخنگوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، صحبتي درباره برکناري يا استعفاي او نکردند! اما عصر ديروز متن استعفاي جنتي منتشر شد! در واقع با نامه علياصغر فاني به حسن روحاني، ماهيت استعفاهاي دستهجمعي مشخص شد و رفتار 2 وزير ديگر اين موضوع را تقويت کرد. با اين حال اما اتفاق بسيار عجيب، درباره اين وضعيت، رفتار رسانههاي دولت بود! در شرايطي که فاني طي نامهاي سرگشاده شايعه استعفاي خود را تکذيب کرده بود و تغيير خود را وابسته به تصميم حسن روحاني کرده بود، خبرگزاري ايسنا در حال معرفي سرپرست وزارت آموزشوپرورش بود! اين خبرگزاري همچنين درباره گزينههاي سرپرستي وزارتخانه ورزش و جوانان نيز اخباري منتشر کرد. اين خبرگزاري در خبري نوشت: يک منبع آگاه در نهاد رياست جمهوري به ايسنا خبر داد به دنبال استعفاي آقايان گودرزي، فاني(!) و جنتي(!) از وزارتخانههاي ورزش و جوانان، آموزشوپرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامي معاونان آنها به عنوان سرپرست اين وزارتخانهها به مدت 3 ماه انتخاب شدند. بر اين اساس سجادي سرپرست وزارت ورزش و جوانان، صالحي سرپرست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و بطحايي نيز سرپرست وزارت آموزشوپرورش شدند.
انتصابهاي عجيب و غريب!
اما در حالي که علياصغر فاني، وزير آموزشوپرورش رسما از ادامه کار خود در اين وزارتخانه گفته بود و علي جنتي نيز ماجراي برکناري خود را تاييد نکرده بود، عصر ديروز حسن روحاني طي احکامي سرپرستهاي وزارتخانههاي فرهنگ و ارشاد اسلامي، آموزشوپرورش و ورزش و جوانان را منصوب کرد. در گزارش پايگاه اطلاعرساني رئيسجمهور آمده است: رئيسجمهور طي احکام جداگانهاي سيدمحمد بطحايي را به عنوان سرپرست وزارت آموزشوپرورش، سيدعباس صالحي را به عنوان سرپرست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سيدنصرالله سجادي را به عنوان سرپرست وزارت ورزش و جوانان منصوب کرد. در انتهاي اين خبر آمده است: يادآوري ميشود وزراي 3 وزارتخانه مذکور در روزهاي اخير طي نامههاي جداگانه آمادگي و همراهي خود را در جهت ترميم و تقويت کابينه اعلام کرده بودند که مورد موافقت رئيسجمهوري قرار گرفت. اين انتصابهاي حيرتآور در شرايطي است که قاعده تغيير و تحولات در ادارات، سازمانها يا وزارتخانهها اينگونه است که ابتدا خبر تغيير (برکناري يا پذيرش استعفا) اعلام شده و سپس سرپرست انتخاب ميشود اما گويا در دولت حسن روحاني قاعده اينگونه است که بدون اعلام وضعيت يک وزير مستقر، براي آن وزارتخانه سرپرست انتخاب ميشود. به عنوان نمونه بالاخره علياصغر فاني برکنار شده يا استعفا داده است که اکنون روحاني براي وزارت آموزشوپرورش سرپرست انتخاب کرده است؟ وزير آموزشوپرورش براساس نامه سرگشاده به روحاني، در حال کار در دفتر وزارتخانه است که ناگهان خبر انتخاب سرپرست وزارت آموزشوپرورش توسط روحاني اعلام ميشود! اين براي نخستينبار است که يک دولت «خبر رسمي» تغيير 3 وزير کابينه را اعلام نميکند و خبر رسمي تغيير در اين وزارتخانهها را با خبر انتصاب سرپرستها اعلام ميکند.
منبع:وطن امروز