معاون آبخيزداري منابع طبيعي چهارمحال و بختياري گفت: اُفت سطح آبهاي زيرزميني به ويژه در استان از بارزترين علائم بيابانزايي است و دشتهاي مسطح در نقاطي تبديل به کانونهاي گرد و غبار شده و اين در حالي است که اين دشتها در گذشته مرغزار و تالاب بودهاند.

به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، حسين بهرامي معاون آبخيزداري منابع طبيعي چهارمحال و بختياري در گفتوگو با
جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: براساس تعريف سازمان ملل بيابانزايي عبارت است از کاهش توان توليد اراضي که در اثر تغيير اقليم و يا فعاليتهاي انساني ايجاد ميشود بنابراين بايد توجه داشت که بيابان و بيابانزايي دو مقوله متفاوت هستند.
وي با اشاره به تعريف بيابان تصريح کرد: بيابان به مناطق خشک و بسيار کمبارش مانند مناطق مرکزي گفته ميشود.
معاون آبخيزداري منابع طبيعي چهارمحال و بختياري با اشاره به تعريف بيابانزايي بيان کرد: بيابانزايي در اقليمهاي خشک، نيمهخشک و حتي نيمهمرطوب نيز اتفاق ميافتد.
بهرامي بيابانزايي را به معناي کاهش توان توليد زمين دانست و تاکيد کرد: فرسايش خاک، شور شدن خاک، کاهش مواد آلي خاک، اُفت کمي و کيفي آبهاي سطحي و زيرزميني و تخريب پوشش گياهي هر کدام ميتواند سبب بيابانزايي شود.
وي با اشاره به اينکه بيابانزايي در حالت کلي سبب تخريب خاک، تخريب آب و تخريب پوشش گياهي ميشود ادامه داد: نتيجه نهايي بيابانزايي از بين رفتن توان توليد، کاهش درآمد جوامع و صدمه ديدن توسعه و تمدن است.
بهرامي يادآور شد: چهارمحال و بختياري از نظر اقليمي فاقد مناطق بياباني است و اقليم استان از نيمهخشک تا مرطوب و سرد متغير است اما متأسفانه بايد گفت عليرغم آنکه استان فاقد اقليم خشک و بيابان است اما فرآيند بيابانزايي در استان وجود دارد.
معاون آبخيزداري منابع طبيعي چهارمحال و بختياري اضافه کرد: بيابانزايي روندي تدريجي و کُند است که در صورت تداوم، روند بيابانزايي فعلي به طور واضح قابل پيشبيني است و در چند دهه آينده شاهد نشانههاي بيابان و رخسارههاي خاص بيابان در استان به ويژه نيمه شرقي هستيم.
بهرامي با اشاره به دلايل بيابانزايي تاکيد کرد: فرسايش بيش از ۲۰ تن خاک در حوزه آبخيز کارون، از بين رفتن تنوع زيستي و گونههاي گياهي بومي استان، تخريب جنگلها و مراتع و تغيير کاربري اراضي و کشاورزيهاي غيراصولي و بهرهبرداري بيش از حد از منابع آب که سبب اُفت شديد سطح آبهاي زيرزميني شده و همچنين خشکسالي و تغيير اقليم که از چند سال اخير شاهد آن هستيم روند بيابانزايي را تشديد ميکند.
وي با بيان اينکه چهارمحال و بختياري فاقد بيابان خشک است، افزود: به همين دليل از محل اعتبارات دفتر مقابله با بيابان اعتباري به استان اختصاص نمييابد اما تمام فعاليتهاي آبخيزداري در اين استان در راستاي مقابله با تخريب سرزمين و بيابانزايي انجام ميشود.
معاون آبخيزداري اداره کل منابع طبيعي استان با بيان اينکه اُفت سطح آبهاي زيرزميني به ويژه در استان از بارزترين علائم بيابانزايي است، تصريح کرد: دشتهاي مسطح در نقاطي تبديل به کانونهاي گرد و غبار شده و اين در حالي است که اين دشتها در گذشته مرغزار و تالاب بودهاند.
بهرامي با بيان اينکه مَرغ شهرکرد که به عنوان کانون گرد و غبار سلامت ساکنان شهر را به خطر مياندازد، تأکيد کرد: چنين حالتي در سفيد دشت و خانميرزا نيز مشاهده ميشود که در صورت تداوم برداشتهاي بيرويه از سطح آبهاي زيرزميني و تداوم خشکسالي بايد گفت اين مناطق تبديل به بيابان خواهند شد.