پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 183754
فرمان دفن سيب‌زميني‌ها را چه کسي صادر کرد؟/صرف 3570000 ليتر آب براي توليد 1700تن سيب‌زميني مدفون
تاریخ انتشار : 1394/09/08 11:14:46
نمایش : 1212
بيش از 1700 تن سيب زميني به خاطر بي تدبيري مسئولان در بخش کشاورزي مدفون شد اما هنوز توجيه هاي مسئولين براي اين اقدام ادامه داشته و قانع کننده نيست.

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ آبان ماه سال جاري بود که خبر دفن 1723 تن سيب زميني که تابستان امسال از کشاورزان فارس خريداري شده بود، توسط سازمان تعاون روستايي براي جلوگيري از کاهش قيمت در بازار منتشر شد.

از آنجايي که براي توليد هر يک کيلوگرم سيب‌ زميني، ۲۱ ليتر آب مصرف مي‌شود(يعني براي 1700 تن حدود 35700000 آب مصرف شده) و از طرفي اين ميزان سيب زميني با بودجه بيت المال از کشاورزان خريداري شده بود، امحاي آنها هيچ توجيه و دليل منطقي را به همراه نداشت و تنها توجيهي که از سوي مسئولان وزارت جهاد کشاورزي مطرح مي شد، تنظيم قيمت سيب زميني در بازار بود.

مديرکل تعاون روستايي فارس در توضيح اين موضوع گفت: 1723 تن سيب زميني از کشاورزان فسايي و دارابي به قيمت 360 تومان خريداري کرديم، اما بدون اين که منفعتي از آن ببريم زير خاک نزديکي داراب دفنش کرديم!

وي افزود: با توجه به اين که اين نوع سيب زميني ها را تنها مي توان يک ماه در سردخانه نگه داشت مجبور شديم سيب زميني هايي که بابت آن 620 ميليون تومان پول بيت المال پرداخته شده بود زير خاک کنيم.

هرچند با گذشت بيش از يک هفته از اين موضوع مسئولان در وزارت جهاد کشاورزي ترجيح داده اند سکوت کنند و خود را وارد بازي سيب زميني که دولت قبل هم از اين حاشيه به دور نبود، نکند.

در ادامه سکوت هاي مسئولين، بهارستاني ها هم به اين موضوع وارد شدند و کميسيون کشاورزي مجلس از حجتي خواست تا توضيحي به مجلس ارائه دهد اما اين توضيحات نيز در گير بروکراسي شد تا باز هم وضعيت سيب زميني‌ها نا معلوم باقي بماند.

کوچک زاده يکي از نمايندگان مجلس که نسبت به اين موضوع اعتراض داشت در صحن علني مجلس گفت: طبق اخبار مکرر و موثق اطلاع يافتيم رئيس تعاوني و روستايي استان فارس اعلام کرده هزار و 700 تن سيب زميني را براي جلوگيري از افت قيمت امحا و دفن کرده است. ما اين عمل را الگو برداري از اقتصاد سرمايه داري و آن را خلاف وجدان انساني مي دانيم و در اين راستا به مسئولان مربوطه به خصوص وزير کشاورزي تذکر مي دهيم.

وي ادامه داد: در کشوري که مردم از گرسنگي رنج مي برند چه کسي به خودش اجازه مي دهد هزار و 700 تن سيب زميني را امحا کند.

هرچند علي لاريجاني به تذکر وي اهميتي نداد و همين موضوع باعث شد کوچک زاده استعفاي خود را به وي ارائه دهد که گويا لاريجاني براي خلاص شدن از جنجال سيب زميني حاضر نشد به بقيه اظهارت کوچک زاده توجهي داشته باشد.

در واکنش به اين اقدام غيرقابل توجيه، نماينده مقام معظم رهبري در استان فارس در ديدار با دانشجويان بسيجي دانشگاه هاي شيراز در واکنش به امحاء 1700 تن سيب زميني گفت: در مورد مسائل کشاورزان و مشکلات آن ها کار از تذکر به مسؤولين گذشته است. ده ها بار با مسؤولان صحبت شده است و نتيجه اي حاصل نشده است. با توجه به مشکل خشک سالي و اقليم استان بايد از توضيح دادن شرايط فراتر برويم و واقعيت اين شرايط را بپذيريم و با آموزش هاي لازم و کشت مناسب و نوع آبياري بتوانيم با اين واقعيت موجود کنار بياييم.

با گذشت يک هفته از اين اتفاق باز هم مسئولين مربوطه سکوت را بر روشنگري ترجيح دادند تا شايد بار گناه دفن سيب زميني ها براي آنها کم تر شود اما اين سکوت طولاني اعتراض بيشتر مردم را به دنبال داشت.

بهرام بيرانوند، عضو کميسيون کشاورزي که يکي از معترضين به امحاي سيب زميني ها بود در همين راستا تصريح کرد: اقداماتي از اين دست علاوه بر زيان هاي مادي که دارد باعث نا اميدي کشاورزان نيز مي شود؛ هم در داخل کشور افراد زيادي وجود داشت که مي توانستيم به عنوان کمک اين مقدار سيب زميني را بين آنها توزيع کنيم و هم در حاشيه کشور نيز افرادي وجود داشتند که اين اقلام مورد نياز آنها بود.

بيرانوند افزود: سيب زميني که معدوم شده است مصداق اسراف بوده است؛ براي توليد هر کيلو سيب زميني مقدار زيادي آب مصرف مي شود و براي استحصال آن آب زير زميني به تجهيزات و انرزي نياز است که براي آن انرژي يارانه پرداخت شده است.

وي بيان کرد: عملاً محصولي با يارانه دولت و همچنين زحمت کشاورزان تهيه شده و در نهايت آن را امحا کرده‌اند؛ اميدواريم اين رفتار ناپسند که مختص دنياي سرمايه داري و ليبرالي است ديگر در هيچ کجاي کشور اسلامي تکرار نشود و مسئولين مانع از بروز چنين اتفاقاتي بشوند.

سکينه عمراني، عضو ديگر کميسيون کشاورزي نيز ضمن گلايه از اين اتفاق گفت: اساساً نبايد سيب زميني ها را امحا مي کردنند و حتي اگر قرار بود اين سيب زميني ها وارد بازار نشود تا قيمت را به هم نريزد، مي توانستند آن را به عنوان خوراک دام عرضه کنند.

عضو کميسيون کشاورزي با يادآوري اين موضوع که در نظر گرفتن سيب زميني ها به عنوان خوراک دام هم يکي از آخرين راه ها است خاطر نشان کرد: با صرف اين ميزان آب، انرژي و زحمت کشاورزان، امحاي سيب زميني کار نادرستي است.

عمراني تصريح کرد: تبديل سيب زميني ها به موارد ديگر، توزيع آن ميان مددجويان کميته امداد يا تحت پوشش بهزيستي و يا نيازمندان هم از راه هايي بود که مي توانستند از سيب زميني هااستفاده بهتري داشته باشند.

وي با بيان اينکه امحاي سيب زميني ها غير منطقي ترين راه بود، اظهار داشت: آب زيادي که در شرايط فعلي کشور براي کشت اين ميزان سيب زميني مصرف شده است بسيار زياد بوده و در اين اقدام کاملاً به هدر رفته است.

در حالي که طي سال هاي گذشته امحاي محصولات کشاورزي را تنها در کشورهاي استکباري دنيا شاهد بوديم که سالانه هزاران تن گندم را به دريا روانه مي کردند تا مبادا با رسيدن اين گندم به سبد غذايي مردم قيمت آن کاهش يابد، اين بار در کشور اسلامي خودمان شاهد بوديم مسئولين غير اسلامي عمل کردند.

نيازمندان زيادي در کميته امداد و مددجويان تحت پوشش بهزيستي در کشور وجود داشتند که مي توانستند با اين ميزان سيب زميني براي مدت يک ماه خود را از گرسنگي نجات بدهند.

هر چند در کشور ما صنايع تبديلي نيز طي سال هاي گذشته رونق فراواني داشته است و انتظار مي رفت در صورت لزوم اين سيب زميني ها را به صنايع تبديلي مبدل کنند.

 

واکنش علما به امحاي 1700 تن سيب‌زميني

در ادامه اين ماجرا متن استفتاء از آيت الله علوي گرگاني در همين رابطه منتشر شد که اسراف را حرم دانسته و امحاي سيب زميني ها در شيراز را نيز مصداق اسراف و حرام اعلام کرده اند.

بعد از توجيه قيمت، توجيهات ديگري از سوي مسئولين باري اين اقدام مطرح شد که در همين راستا، جواد خضرابراهيمي، عضو شوراي مرکزي خانه کشاورز ايران با بيان اينکه معدوم شدن يک‌هزار و ۷۰۰ تن سيب‌زميني به دليل استفاده از کود شيميايي بالا سرطان‌زا بودند، تصريح کرد: سيب‌زميني‌ها بايد امحا مي‌شد زيرا مصرف بيش از حد کود شيميايي در زمان توليد آن، سيب‌زميني‌ها را دچار بيماري کرده و غير قابل مصرف کرده بود.

دبير اجرايي خانه کشاورز گيلان با اشاره به اينکه سيب‌زميني‌هاي معدوم شده غير قابل مصرف عموم و حتي دام بود، خاطرنشان کرد: سيب‌زميني‌هاي معدوم شده توليد بهاره بود و کشت بهاره سيب‌زميني خاصيت انبار کردن را ندارد.
وي با تاکيد بر اينکه کشت بهاره سيب‌زميني داراي مصرف کود شيميايي بسيار بالاست، يادآور شد: مصرف کود درصد نيترات را افزايش مي‌دهد بنابراين سيب‌زميني‌ها قابل مصرف انسان و دام نبودند.

در ادامه اين ماجرا و با گذشت بيش از ده روز از اين اقدام، در نهايت وزارت جهاد کشاورزي بيانيه‌اي صادر کرد و با ارائه توجيه‌هاي مختلفي در اين خصوص در پايان اعلام شد: امحاي سيب زميني در استان فارس نيز نه به خاطر تنظيم بازار بلکه به سبب غيرقابل استفاده شدن محصول خريداري شده براي مصارف انساني و حتي دامي و تحت نظارت دستگاه ها و افراد مسئول صورت گرفته است."

بايد از مسئولين جهاد کشاورزي سوال کرد که چرا به خاطر نبود يک مديريت صحيح بايستي سيب زميني‌هايي با مصرف زياد کود شيميايي کشت و در نهايت امحا شود و چرا از ابتدا اين ميزان کود شيميايي ميان کشاورزان توزيع شده است؟

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html