"ابابيل" عکسبرداري از نيروگاه هستهاي ديموناي اسرائيل و مانور مشترک ارتش آمريکا و اسرائيل را در کارنامه خود دارد.
ابابيل از پهپادهاي ارتش جمهوري اسلامي ايران است که شهرت آن پرواز بر فراز ناو وينسنز ميباشد. کلمه "ابابيل" از قرآن کريم گرفته شده و اشاره به ماجراي هجوم کفار با فيلها به خانه کعبه دارد که به اذن خداوند پرندههاي ابابيل با پرتاب سنگريزه فيلها را از پاي درآوردند. اين پهپاد ميتواند تا ۸ ساعت پرواز داشته باشد و توانايي حمل تسليحات را دارد.
ابابيل
"ابابيل" پس از گذراندن مراحل تحقيقاتي خود در صنايع مکانيک "ساصد" در مهر ۱۳۶۵ به منظور توليد انبوه به صنايع هواپيماسازي ايران (هسا) منتقل شد. اين پرنده با توجه به شرايط و ضرورتهاي زمان جنگ تا سال ۱۳۶۸ به صورت غيراستاندارد و يکبار مصرف با قابليت حمل ۴۰ کيلوگرم مواد منفجره توليد شد. از سال ۱۳۶۹ با توجه به نيازمنديهاي جديد نيروهاي مسلح، اقدام به طراحي دوباره تمامي بخشهاي بال و بدنه، سامانههاي ناوبري و هدايت و کنترل اين پهپاد شد و از سال ۱۳۷۰ اين هواپيما در خط توليد انبوه قرار گرفت و امروزه هواپيماي بدون سرنشيني استاندارد و چند بار مصرف است. نمونههاي جديد آن مجهز به سامانه ۱۲۳(پايدارکننده خودکار) و جيپياس است. اين سامانه داراي قابليتهاي متنوعي از جمله پرواز آسان با ايمني بيشتر توسط خلبان غيرحرفهاي (در برد بلند و کوتاه)، برخاست خودکار و فرود نيمه خودکار، برنامهريزي و هدايت روي يک مسير دلخواه به کمک سامانه ناوبري جهاني، امکان قطعکردن ارتباط پايگاه با پهپاد، ارسال اطلاعات از پهپاد به پايگاه بهصورت ۱۷کانال مجزا شامل کانالهاي ديجيتال مربوط به دور موتور، اندازه زواياي اوجگيري و غلت، مقدار سوخت، ولتاژ باتريها، ارتفاع، سرعت پيمايش و چند کانال آزاد.
**شاهکار ابابيل
به روايتي پهپاد ابابيل به سمت وينسينز پرواز ميکند و طي يک عمليات زيبا از برخي نقاط ناو اطلاعات جمع ميکند و پس از جمع آوري اطلاعات خود را در معرض ديد قدرتمند راداري دشمن مي دهد. اين کار پهپاد، همانند انساني است که از وسايل دشمنش اطلاعات جمع کرده است و پس از انجام کار، به منظور شکست هيمنه دشمن مقابل چشمان دشمن مانور ميدهد.
ابابيل بسته به مدل ميتواند يک، يا دو پايدار کننده عمودي داشته باشد که در حالت اول، پايدار کننده روي بدنه نصب مي شود و در حالت دوم، هر کدام روي قسمت انتهايي يک بال. گفته شده که حالت دوم براي افزايش سطح مقطع راداري در نمونه هاي هدف هوايي استفاده مي شود. اما پهپاد ابابيل حزب الله که توسط اسرائيل مورد هدف قرار گرفت نيز داراي دو پايدار کننده بود. از اين رو اين کار مي تواند براي افزايش پايداري پرنده نيز باشد. بدنه بعضي مدلهاي ابابيل، آلومينيومي و برخي ديگر از انواع جديدتر، کامپوزيتي است. دو نوع موتور براي اين پرنده در نظر گرفته شده است. اولين مدل موتور WAE-۳۴۲ با قدرت ۲۵ اسب بخار و دومي موتور Vanckle Engine P-۷۳ با قدرت ۳۰ اسب بخار است. ميدانيم که پهپاد ابابيل ۲ که در نمايشگاه IDEX سال ۱۹۹۹ به نمايش در آمد از موتور P-۷۳ استفاده مي کرد.
**توانايي ابابيل
ابابيل ميتواند براي مأموريت هاي عکس برداري و جمع آوري اطلاعات به کار رود، يا اين که به عنوان پهپاد هدف براي تمرين پدافند و نيروي هوايي استفاده شود، به عنوان ديکوي و براي گيج کردن دشمن پرواز کند يا اين که با کلاهکي ۴۰ کيلويي مسلح شود و اهداف از پيش تعيين شده را نابود سازد. يکي ديگر از فعاليتهاي مهم ابابيل فعاليتهاي الکترونيکي است و مي تواند در جنگ الکترونيک کارا باشد و دادهها را به ايستگاه زميني خود در مسافت قابل توجهي ارسال کند.
ابابيل ميتواند با سيستم خلبان خودکار شهيد نوروزي تا ۳۰ کيلومتر و در صورت استفاده از سامانه پايدار کننده ۱۲۳ و جي پي اس تا ۱۵۰ کيلومتر برد عملياتي داشته باشد. برد را در صورت افزايش توان خروجي سامانه مخابراتي در سيستم شهيد نوروزي به ۱۲۰ کيلومتر نيز مي توان رساند. اما اگر ارتباط با مرکز کنترل قطع شود، پرنده با اتکا به سيستم خلبان خودکار خود به پرواز بر فراز منطقه ادامه مي دهد.
ابابيل يکي از قديميترين و پر تيراژترين پهپادهاي ايران است. از اين رو شايد معروفترين آنها نيز ميباشد. اين پرنده به خاطر برد نسبتا زياد آن تا سال ۲۰۰۳ براي هر گونه عمليات اطلاعاتي در برد بيشتر از ۵۰ کيلومتر استفاده ميشده است. از جمله اين عملياتها مي توان به پرواز هاي مکرر ابابيل بر فراز کمپ اشرف، اردوگاه سازمان منافقين، در عراق اشاره کرد. همين پهپاد بود که براي اولين بار از ناو آمريکايي وينسنز در خليج فارس تصوير برداري کرد. پرواز هاي شناسايي حزب الله در خاک اسرائيل نيز توسط همين پرنده صورت گرفت. همچنين عکسبرداري از نيروگاه هستهاي ديمونا اسرائيل و عکسبرداري از مانور مشترک ارتش آمريکا و اسرائيل در کارنامه ابابيل قرار دارد. اين هواپيماي بدون سرنشين در اولين پرواز خود بر فراز ساختمان وزارت جنگ صهيونيست ها (کرياه) در تل آويو به پرواز درآمد. اين موارد باعث شد که ابابيل، معروف ترين پهپاد ايراني شود.
ابابيل
مشخصات
سازنده: شرکت هسا (تا زماني نامعلوم)، شرکت قدس (تا کنون)
طول: ۲.۸۸ متر
عرض (با احتساب بال ها): ۳.۲۵ متر
ارتفاع (با احتساب آنتن ها): ۹۰.۸۸ سانتي متر
قطر بدنه: ۲۵ سانتي متر.
سطح بال: ۱.۷۶ متر مربع
طول پيشبال ها (کانارد ها): ۱۶۸.۸ سانتي متر
سطح پيشبال ها: ۳۵ سانتي متر مربع
طول ملخ ها (پراپلر): ۶۱ سانتي متر
وزن: ۸۳ کيلوگرم (نمونه ي آلومينيومي)
حداکثر وزن برخاست: تا ۱۲۳ کيلوگرم در مدل هاي جديد
وزن بدنه بدون سوخت: ۳۰ کيلوگرم (نمونه ي آلومينيومي)
شعاع عملياتي (رفت و برگشت): بسته به مدل ۱۲۰ يا ۱۵۰ کيلومتر
ارتفاع پرواز: ۱۴۰۰۰ پا
مدت زمان پرواز: ۹۰ دقيقه در مدل هاي اول. تا ۳ ساعت نيز در مدل هاي پيشرفتهتر گزارش شده.
موتور: WAE-۳۴۲ يا Norton P-۷۳
نوع موتور: به ترتيب پيستوني دو سيلندر دوزمانه / وانکل
توان موتور: ۲۵ اسب بخار / ۳۰ اسب بخار
حجم موتور: ۳۴۲ سي سي / ۲۰۸ سي سي
وزن موتور: ۸.۵ کيلوگرم / ۱۰ کيلوگرم
تراست ايجاد شده: ۰.۳۱۱ کيلونيوتن / ۰.۳۵ کيلونيوتن
سرعت کروز: ۲۹۰ کيلومتر بر ساعت
بيشينه ي سرعت: ۳۰۰ کيلومتر بر ساعت