تحليلگران غربي دلايل مختلفي را براي پوشاندن لباس نارنجيِ بر تن قربانيان داعش مطرح ميکنند.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، در فيلمهايي که از سوي گروه تروريستي داعش منتشر ميشود، هر کدام ويژگيهاي ناراحت کننده و منحصر به فردي دارد. آتش زدن، گردن زدن و حتي بستن افراد بخت برگشته به خودرو درحال حرکت، ابزارهايي هستند که تروريستهاي داعش از آنها براي قرباني و کشتن افراد استفاده ميکنند. اما فارغ از اين تفاوتها، يک ويژگي در تمامي فيلمهاي داعش تکرار ميشود: لباس نارنجي رنگ قربانيان. تحليلگران غربي دلايل متعددي را براي انتخاب اين رنگ پوشش قربانيان داعش مطرح ميکنند.
چندي پيش نشريه واشينگتن پست در گزارشي نوشت: تروريستها يکبار ديگر از لباسهاي نارنجي براي قربانيان خود پيش از اعدام استفاده کردند. اين نوع پوشش الهام گرفته از لباس زندانيان گوانتانامو و نماد مشترک در بيشتر تصاوير اعدام قربانيان به وسيله داعش است. تروريستها با اين گونه اقدامات، مي کوشند پاسخي مناسب به غرب بدهند. پس از آغاز عمليات نظامي آمريکا در افغانستان، زندان گوانتانامو نيز در دي ماه سال 2002 در خاک کشور کوبا تاسيس شد. از ابتداي تاسيس اين زندان، از لباس نارنجي براي زندانيان آن استفاده ميشود.
در مقابل، تروريستها نيز براي نشان دادن تنفر خود از آمريکا از رنگ نارنجي استفاده ميکنند. بيش از يک دهه است که لباس نارنجي به عنوان نماد تنفر از آمريکا، به وسيله تروريستها استفاده ميشود.
نخستين نمونه که افراد مسلح – خارج از گروه تروريستي داعش - به اسيران لباس نارنجي پوشانده بودند، به ارديبهشت سال 1383 باز ميگردد که در آن ابومصعب الزرقاوي – از سرکردگان اسبق القاعده – در يک فيلم، سر "نيکولاس برگ"، تاجر آمريکايي را ميبرد. تصاوير ويدئويي، نيکولاس برگ را درحالي نشان ميداد که يک لباس نارنجي به تن داشت و پس از معرفي خود، سرش بريده شد.
نيکولاس برگ آخرين قرباني لباس نارنجي نبود. 23 شهريور سال 1383، يک مهندس انگليسي به همراه دو همکار آمريکايي خود به دست القاعده عراق در بغداد ربوده شد. هر سه اين افراد در هفتههاي بعد سر بريده شدند. فيلم انتشار يافته از اين افراد نشان داد همه آنها پيش از بريده شدن سر، لباس نارنجي به تن داشتند. رنگ نارنجي به مرور به نفرتي عليه آمريکا تبديل شد.
همچنين پايگاه خبري quora در گزارشي با عنوان " چه منطقي پشت لباس نارنجي قربانيان داعش پيش از اعدام وجود دارد؟" به بررسي رنگ نارنجي لباس قربانيان داعش پرداخت. يک مقام ارشد امنيتي آمريکا در اين باره معتقد است پوشيدن لباس نارنجي قربانيان در فيلم داعش پيش از اعدام، اتفاقي نيست. بسياري معتقدند اين لباس نماد بازداشتگاه آمريکا در گوانتانامو است.
اين مقام ميافزايد: اوباما و تيم امنيت ملي وي معتقدند ادامه کار بازداشتگاه گوانتانامو، سبب سوء استفاده افراط گرايان خشونت طلب براي برانگيختن مردم محلي است.
نشريه "هاووک ژورنال" نيز در گزارشي با عنوان "جيمز فولي و پيامي که داعش به آمريکا فرستاد" به کشته شدن جيمز فولي، روزنامه نگار آمريکايي به دست داعش ميپردازد. اين نشريه مينويسد: تاريخ ثبت خواهد کرد که ما دشمنان خود را نشناختيم. ما اشتباهات خود را تکرار ميکنيم و از آنها درس نميگيريم. به همين دليل هم خاورميانه هنوز در آشفتگي است و ما تا زماني که از اشتباهاتمان درس نگيريم، شرايط همين گونه باقي خواهد ماند. جيمز فولي به عنوان نماد آمريکا زانو زده بود. تمامي اتفاقاتي که براي وي افتاد از نوع پوشش لباس، سر اصلاح شده و روشي که کشته شد، همه تهديدي عليه آمريکا بود.
اين نشريه در پايان مدعي شد: رنگ نارنجي در اسلام، رنگ کافران است. به همين دليل اسلام توصيه ميکند مردم رنگ نارنجي نپوشند. ما در غرب از اين رنگ براي لباس زندانيان استفاده ميکنيم؛ زيرا مخفي شدن زندانيان را سخت ميکند. واقعيت آن است که جيمز فولي لباس کافران را به تن کرده بود. او به عنوان نماد کفر در مقابل ايمان زانو زده بود. تروريستها پيام کافر بودن غرب را فرستادند.
با وجود تحليلهاي متفاوتي که غربيها از رنگ نارنجي لباس قربانيان داعش ارائه ميدهند، به نظر ميرسد مادامي که عناصر داعش به کشتارهاي خود ادامه ميدهند، بايد همچنان شاهد پوشانده شدن اين لباس بر تن بخت برگشتگانِ بيخبر از فلسفه رنگ لباسشان باشيم.