با ارائه آمار و ارقام مختلف از پولهاي بلوکه شده، بالاخره شب گذشته روحاني اعلام کرد که پولهاي بلوکه شده آزاد و خرج شده است.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ سه شنبه شب حسن روحاني رئيس جمهور کشورمان در بخشي از گفت و گوي زنده تلويزيوني خود بامردم با اشاره به آزادسازي پولهاي بلوکه شده متعلق به ايران با تاکيد بر اينکه عمده اين پولها متعلق به بانک مرکزي است، اظهار کرد: عمده اين پولها پولهايي است که ريال آن در قبل خرج شده است اما بخشهايي از اين پولها نيز متعلق به دولت است که به خزانه واريز ميشود که طي تسهيلاتي ارائه خواهند شد.
اين اظهارات روحاني در حالي است که يکي از مسائلي که در توافق وين از سوي دولت مطرح مي شد آزادسازي پول هاي بلوکه شده ايران بعد از انقلاب اسلامي بود.
دولت يازدهم در آذرماه سال 92 اعلام کرد که طي توافق وين داراييهاي بلوکه شده ايران طي چندين قسط آزاد مي شود و کشورهايي از جمله هندوستان و آمريکا موظف ميشوند که داراييهاي بلوکه شده ايران را طي چند قسط آزاد کنند.
با نزديک شدن به مراحل پاياني توافق هسته اي ميان ايران و 5+1 و تصويب برجام، رقم پول هاي بلوکه شده از سوي هر يک از مسئولين کشور متفاوت اعلام شد تا معلوم شود که دولت ايران نمي دانست در حقيقت در ازاي دريافت چه رقمي حاضر به توافق با غرب شده است.
استاندار تهران اولين بار رقم اين پول ها را اعلام کرد و گفت 180 ميليارد دلار رقمي از دارايي هاي بلوکه شده ايران است که در صورت اجراي توافق به آنها دست پيدا مي کنيم؛ هاشمي در اين خصوص گفته بود: «180 ميليارد دلار از پول هاي کشور در خارج بلوکه شده است و از آنجا که امکان جابجايي پول نداريم کالاها را 15 تا 20 درصد گران تر مي خريم».
با انتشار اين خبر، برخي از مسئولين اين رقم را نادرست اعلام کرده و به دنبال اعتراضاتي که به استاندار شد، وي اعلام کرد که رسانه ها صحبت هاي وي را تحريف کرده بودند.
سيف، به عنوان رئيس بانک مرکزي کشور نيز تاکيد کرد: بانک مرکزي ۵ميليارد دلار نيز بدهي به خارج از کشور دارد. وي همچنين گفت: سوئيفت ميتواند عمليات خود را از هماکنون آغاز کند.
بر اساس نظرات آقاي سيف، رقم پولهاي بلوکه شده چيزي حدود 28ميليارد دلار اعلام شده که البته ممکن است منظور رييس کل بانکمرکزي، تنها بخشي از پولهاي بلوکه شده باشد و به همه مقادير آن اشاره نکرده است و تنها ارقام چهار کشور ژاپن، کره، امارات و هند را اعلام کرده است و به طلب ايران از اروپا، چين و امريکا و ساير کشورها اشاره نکرده است؛ اما جالب اين است که علي طيبنيا وزير اقتصاد نيز معتقد است که در اعلام رقم 120ميليارد دلار زيادهگويي و اغراق شده است.
جان کري وزير خارجه آمريکا نيز در اين زمينه اعلام کرده بود که درآمد نفتي و ارزي ايران به دليل تحريم ها و کاهش قيمت نفت از 120 ميليارد دلار در سال به 40 تا 50 ميليارد دلار و متوسط 45 ميليارد دلار در سال کاهش پيدا کرده است.
جان کري رقم پول هاي بلوکه شده را 45 ميليارد دلار اعلام کرده است.
کاظم جلالي، رييس مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي رقم داراييهاي بلوکه شده را 60 ميليارد دلار اعلام کرده است که تحريمهاي بينالمللي، دسترسي به اين منابع را محدود کرده است. به گفته وي، هماکنون بيش از 60ميليارد دلار سرمايه ايران در بانکهاي خارجي بلوکه شده و دسترسي به آنها وجود ندارد.
از طرف ديگر علي لاريجاني، رييس مجلس شوراي اسلامي نيز ميزان داراييهاي بلوکه شده ايران تنها در چين را 22ميليارد دلار عنوان ميکند.
پايگاه خبري دبکا وابسته به رژيم صهيونيستي نيز گزارش داده که اگر دولت آمريکا تصميم بگيرد 12ميليارد دلار دارايي ايران در آمريکا را از حالت مسدود شده خارج کند، اروپا نيز 35 ميليارد دلار ديگر را آزاد مي کند.
ارقام و اعداد زيادي از سوي مسئولان مختلف براي پول هاي بلوکه شدهاعلام شده است اما نکته قابل توجه اين است که مسئولان کشور براي چيزي تلاش مي کرده اند که هنوز رقم واقعي آن هم مشخص نيست.
از طرف ديگر آمريکا نيز در آستانه اجرايي شدن برجام اعلام کرده است که دارايي هاي بلوکه شده ايران را به خاطر موضوعاتي که با عنوان قربانيان تروريسم در ايران خوانده مي شد مصادره مي شود.
در هر حال موضوعي به نام آزاد شدن داراييهاي بلوکه شده ايران که تا کنون يکي از ابزار مانور دولت يازدهم بوده است، شب گذشته از سوي رئيس دولت کاملاً شفاف مطرح شده و روحاني آب پاکي را روي دست مردم ريخت.
روحاني اکنون که به پايان راه رسيده و از اجراي برجام مطمئن شده است اعلام مي کند که پول هاي بلوکه شده آزاد و خرج شده است و ديگر مردم نبايد اميدي به بازگشت اين پولها داشته باشند.