نهادها و سازمانهايي در کشور و جهان ميتوانند ديه جانباختگان فاجعه منا را پرداخت کنند، البته اين حداقل کاري است که در پي اين واقعه ميتوان انجام داد.
هيچ کاري نميتواند داغ خانوادههاي جانباختگان را کم کند اما در پي اين حادثه براي التيام دل حداقلي اين عزيزان بايد کارهايي هر چند اندک را انجام داد، پرداخت ديه ميتواند يکي از اين کارها باشد، اما هنوز مشخص نشده که کدام سازمان و يا کشوري قصد دارد، ديه جانباختگان را پرداخت کند.
برخي هاي معتقدند با توجه به همکاري شرکتهاي بيمههاي داخلي با سازمان حج و زيارت، آنها بايد به وظيفه خودشان در خصوص بيمه مسافران حج عمل کنند و در اين راستا کوتاهي نکند و تمام حق و حقوق بازماندگان افراد جان باخته و مصدوم شده را بپردازد.
همچنين ميگويند خسارات وارده به اين خانوادهها به مثابه يک فاجعه جهاني و بسيار متفاوت از يک شرايط عادي است، بنابراين انتظار مي رود شرکتهاي بيمه داخلي و بين المللي تلاش هايي را داشته باشند تا اين خانواده ها از حداکثر حق و حقوق بيمهاي برخوردار شوند.
آيتالله جوادي آملي: عربستان بايد به بازماندگان حجاج جانباخته ديه شبه عمد پرداخت کند
آيتالله عبدالله جوادي آملي با بيان اينکه کعبه به عنوان قبله مسلمانان جهان در اسارت آل سعود است، به واقعه منا اشاره و تصريح کرد: حجاج خانه خدا در منا شهادتگونه جان دادند و عربستان بايد به بازماندگان حجاجي که در اين فاجعه دعوت حق را لبيک گفتند ديه شبه عمد پرداخت کند.
دولت يکي از نهادها است که ميتواند ديه جانباختگان فاجعه منا را بپردازد اما با اظهارات محمدباقر نوبخت سخنگوي دولت مشخص است که هنوز تصميمي در اين رابطه گرفته نشده است، بايد منتظر ماند تا واکنش دولت نسبت به اين فاجعه غمبار را ديد.
نوبخت: از همه حقوق تضييع شده حجاج به نحو شايستهاي دفاع خواهيم کرد
تا همين امروز دولت ايران نشان داده که اين موضوع را پيگيري ميکند و اين پيگيري استمرار خواهد داشت و از همه حقوق تضييع شده حجاج به نحو شايستهاي دفاع خواهيم کرد و هر کمکي که از دست دولت برميآيد وظيفه دارد نسبت به ملت خود و به خصوص خانواده قربانيان حادثه غم انگيز منا انجام دهد.
بيمه ايران: غرامت 55 ميليوني جان باختگان مکه پرداخت مي شود
مدير بيمه هاي اشخاص بيمه ايران از جبران غرامت فوت و هزينه هاي درماني حادثه ديدگان حج امسال خبر داده است، گفت: غرامت فوت جان باختگان درمجموع 55 ميليون تومان است که به محض تکميل پرونده فوت شدگان در وجه بازماندگان پرداخت خواهد شد.
بهروز ناظمي افزود: البته با توافقي که با مسوولان سازمان حج و زيارت به عمل آمده قسمتي از اين غرامت به منظور برگزاري مراسم تشييع، تدفين و يادبود از طريق سازمان حج و زيارت در اختيار بازماندگان قرار خواهد گرفت تا با مشکل روبه رو نشوند.
عربستان به چه ميزان ديه پرداخت ميکند؟
پرداخت ديه از سوي دولت عربستان با ضد و نقيض مواجه است، به صورتي که برخي هاي ميگويند "ملک سلمان"، پادشاه عربستان رسما دستور داده به خانواده هر يک از افرادي که بر اثر حادثه سقوط جرثقيل فوت شدند و يا از معلوليت دائم رنج ميبرند، مبلغ يک ميليون ريال عربستان (معادل 910 ميليون تومان) غرامت پرداخت شود!
تعيين اين ميزان ديه براي افراد حادثه ديده در حادثه مسجدالحرام نيز در نظر گرفته شده اما اين در حاليکه روزنامه الحيات به نقل از کارشناسان حداکثر مبلغ ديه را 300 هزار ريال عربستان اعلام کرده بود. در برخي خبرها ميبينيم که تامين اجتماعي عربستان اعلام کرده براي هر فرد حادثه ديده در سقوط جرثقيل 32 ميليون ريال سعودي در نظر گرفته شده است که اين مقدار با ادعاي پادشاه عربستان در تناقض است.
دولت عربستان بايد ديه جانباختگان منا را پرداخت کند
محمد شهيدي کارشناس حقوق بين الملل در گفتوگو با خبرنگار گروه سياسي باشگاه خبرنگاران جوان ،در رابطه با پرداخت ديه جان باختگان منا اظهار داشت: دولتي که در زمينه حفظ جان اتباع ايراني قصور کرده است وظيفه دارد جبران خسارت به عمل آورد.
وي با اشاره به اينکه جبران خسارت در وهله اول برعهده دولت عربستان است، گفت: اين اصل پذيرفته شده در حقوق بينالملل و حقوق مدني داخلي کشور است.
شهيدي در ادامه گفت: فرد و يا نهادي که قصور کرده و باعث کشته شدن افرادي شده است، بعنوان خونبها موظف است ديه اين افراد را بپردازد.
اين کارشناس حقوق بين الملل در رابطه با پرداخت ديه جانباختگان مني در عرصه بينالملل بيان کرد: اين موضوع قابل تطبيق است و اگر بخواهيم با حسن نيت برخورد کنيم، حادثه منا شبه عمد بوده است و براي دولت عربستان پرداخت خونبهاي لازم واجب ميشود.
وي با بيان اينکه براي پرداخت ديه جان باختگان از لحاظ حقوق بينالملل مقدار مشخصي در نظر گرفته نشده است، ادامه داد: قوانين داخلي ما نشات گرفته از قوانين اسلامي است و ميزان آن براساس قوانين فقهي تعيين شده اما در حقوق بينالملل بالاتر از موازين داخلي کشور در نظر گرفته شده است.
شهيدي با اشاره به اينکه پرداخت بايد به گونهاي صورت گيرد که ضرر و زيان وارد شده جبران و به شرايط قبل از ورود ضرر برگردد، گفت: ميزان پرداخت ديه بستگي به توافق دو طرف دارد.
اين کارشناس حقوق بين الملل اظهار داشت: با توجه به اصل بازگرداندن به وضعيت قبل دو مبحث را مطرح ميکند، يکي از مباحث اين است که جانباختگان عامدانه کشته شده باشند و با طرح و برنامهريزي انجام شده باشد و اگر اين ثابت شود فراتر از بحث ديه ميرود و مباحث کيفري مطرح ميشود.
وي درپايان خاطر نشان کرد: اين حادثه با قصور نيروهاي عربستاني صورت گرفته و عامدانه نبوده است، کوتاهيهايي از سوي ماموران عربستاني در رابطه با مديريت امور حج موجب وقوع اين حادثه شده است. بايد براي هر جانباخته ديه يک فرد کامل را پرداخت کنند و براساس مباحث به روز شده باشد.
بهترين شيوه براي پرداخت ديه جانباختگان منا، روش ديپلماتيک است
همچنين توکل حبيبزاده در گفتوگو با خبرنگار گروه
سياسي باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با پرداخت ديه جانباختگان فاجعه منا اظهار داشت: متاسفانه شنيدهام سازمان حج و زيارت در هنگام بيمه کردن حجاج مبلغ کمتري نسبت به ديه کاملي که هر ساله قوه قضائيه اعلام مي کند گرفته است.
وي در ادامه افزود: حداکثر 55 ميليون تومان ديه شامل حال بازماندگان جانباختگان حادثه منا ميشود اما اين در حالي است که ديه فرد براساس ميزاني که امسال اعلام شده حدود 150 ميليون تومان است.
حبيبزاده با اشاره به اينکه شرکتهاي بيمه مبلغ بالاتري را زير بار نخواهند رفت مگر اينکه از طرف دولت راه ديگري انديشيده شود، گفت: دولت عربستان مدعي شده کميته حقيقتيابي براي بررسي حادثه تشکيل داده است.
اين کارشناس حقوق بينالملل با تاکيد بر اينکه از ايران و کشورهاي ديگر در اين کميته حضور ندارند و تا مشخص شدن علت حادثه بايد صبر کرد، افزود: نظارتي از طرف ديگر کشورها بر اين کميته اعمال نمي شود از اين رو مشخص نيست کميته حقيقتياب عربستان چه نتيجهاي خواهد داشت.
وي با اشاره به اينکه وضعيت پرداخت غرامت تاکنون مشخص نشده است، گفت: بايد ديد عربستان قبول مسئوليت ميکند و دولت عربستان و کميته حقيقتياب چه گزارشي خواهد داد و همچنين دولت عربستان چه موضع گيري به دنبال آن اتخاذ خواهد کرد.
حبيبزاده با اشاره به اينکه نمي توان ديه جانباختگان منا را در مراجع قضائي بينالمللي تعيين کرد، تاکيد کرد: بهترين شيوه براي حل اين موضوع ديپلماتيک است در اين راستا دولت بايد با استفاده از قدرت ديپلماسي و هماهنگي با کشورهاي آسيبديده ديگر و همچنين فشار ديپلماتيک بر عربستان موضوع را تا حدودي پيش ببرد و عربستان را به قبول مسئوليت اين حادثه وادار کند.
اگرچه پرداخت ديه جان باختگان فاجعه منا دردي از آلام خانواده ها ي جانباختگان و افراد آسيب ديده کم نمي کند اما همچنان احقاق حقوق اين عزيزان يک مطالبه جدي همگاني است که البته بخش کوچکي از آن مي تواند پرداخت شدن ديه جانباختگان و آسيب ديدگان اين فاجعه باشد.
براي آگاهي از آخرين اخبار و پيوستن به کانال تلگرامي باشگاه خبرنگاران جوان
اينجا کليک کنيد