سخنگوي دولت از تقديم لايحه بودجه سال 95 کل کشور به مجلس تا 15 آذرماه خبر داد.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار دولت
گروه سياسي باشگاه خبرنگاران جوان، محمدباقر نوبخت سخنگوي دولت در نشست هفتگي خود با خبرنگاران که در نهاد رياست جمهوري برگزار شد، اظهارداشت: دو سال آينده که دولت در پيش دارد با رخدادهاي اقتصادي، سياسي و اجتماعي همراه است و آن فراهم شدن زمينه لغو تحريمهاست و از سوي ديگر سال 1395 اجراي برنامه توسعه ششم را در دستور کار داريم. لذا بايد برخورداري از شرايط پس از تحريم در برنامه توسعه ششم گنجانده شود.
وي افزود: پيش از اين هر گاه صحبت از برنامه ميشد از سه برنامه ياد ميکردم؛ ادامه روند موجود، شرايط خوش بينانه، شرايط بدبينانه و برنامهاي که ما اجرا و بودجهاي که تصويب مي کرديم. همه آنها در ادامه روند موجود بود.
* برنامه توسعه ششم را در شرايط خوشبينانه تهيه ميکنيم
سخنگوي دولت ادامه داد: در برنامه ششم توسعه، برنامه خوش بينانه که نوعي پس از موفقيت در مذاکرات و لغو تحريمها بود به عنوان برنامه مقتضي از آن ياد مي کنيم و چون شرايط فراهم شد برنامه ششم را در چنين فضايي تهيه خواهيم کرد.
نوبخت يادآور شد: البته دو برنامه ديگر هم وجود دارد و هر لحظه که شراط کشور تغيير يابد سازمان مديريت و برنامه ريزي به نيابت از قوه مجريه يکي از برنامه هاي متناسب زمان را در دستور کار قرار ميدهد.
وي خاطرنشان کرد: برنامه ششم توسعه متمرکز است تا ما تحليل درست و واقع بينانه از شرايط بعد از تحريم داشته باشيم، آنچه براي دولت مهم است به جز منابعي که آزاد ميشود اعداد و ارقام آن چه داراي کميت باشند يا نباشند فضاي جديد براي سرمايه گذاري است.
رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي کشور تصريح کرد: با فرض اين که چند 100 ميليارد دلار منابع آزاد شده داشته باشيم آيا توسعه خواهيم داشت، يا اين که دولت بايد خودش اقدام کند يا بستري براي سرمايه گذاري بخش داخلي و خارجي فراهم کند.
سخنگوي دولت تصريح کرد: بعد از لغو تحريمها ميتوانيم از يک فضاي مناسب براي بهبود کسب و کار برخوردار شويم و از شرکتهاي خارجي براي سرمايه گذاري استفاده کنيم.
نوبخت ادامه داد: خوشبختانه نوعي تکرر سفر مقامات هيئتهاي خارجي به ايران نشانگر آن است که فرصتي براي ما فراهم خواهد شد.
وي با بيان اينکه ما براي توسعه برنامه ششم بايد بدانيم دنبال چه هستيم گفت: رشد 8 درصد سالانه در اقتصاد، منابعي را لازم دارد و ما در اين مذاکرات ميتوانيم از افزايش منابع استفاده کنيم.
* استفاده از سرمايهگذاري خارجي به جاي فاينانس
سخنگوي دولت اضافه کرد: منابع به دو شکل ميتواند در سرمايه گذاري استفاده شود يکي فاينانس دريافت کنيم يا اينکه سرمايه گذاري خارجي شود. ما به دليل اينکه از استفاده از منابع مالي خاطره خوبي نداريم، با سرمايه گذاري خارجي موافقيم و به جاي تأمين مالي از خارج تلاش ميکنيم که سرمايه گذاري خارجي در ايران داشته باشيم.
وي اضافه کرد: همچنين به دنبال رشد اقتصادي درونزا هستيم که با فناوريهاي جديد ميتواند ايجاد شود و در اين مذاکرات موضوع ديگري که براي رشد و توسعه کشورمان دنبال ميکنيم دانش فني است.
نوبخت خاطر نشان کرد: ما کشورها را به سه صورت تقسيمبندي کرديم، اول کشورهايي که رقابت پذيري در اقتصاد مبتني بر عوامل توليد است، دوم کشورهايي که رقابت پذيري آنها مبتني بر بهره وري است و سوم کشورهايي که رقابت پذيري آنها در اقتصاد مبتني بر نوآوري است.
سخنگوي دولت همچنين از تقديم لايحه بودجه سال 95 کل کشور به مجلس تا 15 آذرماه خبر داد.
به گفته نوبخت، دولت نظر خود را درباره برجام اعلام کرده است، بيانات رهبر انقلاب براي ما فصل الخطاب است و نيازي به ارائه لايحه برجام نيست.
* رشد اقتصادي را در چارچوب اقتصاد مقاومتي پيگيري ميکنيم
وي تصريح کرد: رفت و آمدهاي ديپلماتها به کشورمان براي ما باز تعريف شده و ما بايد در چارچوب اقتصاد مقاومتي بتوانيم رشد اقتصادي را بالا برده و توليد را افزايش دهيم.
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي تاکيد کرد: ما براي افزايش صادرات نياز به حضور در بازارهاي بينالمللي داريم و تامين اين بازارها کار سختي است و هر کشوري نميتواند وارد بازار بينالمللي بشود. براين اساس ما حوزههايي را که سرمايهگذاري بايد در آن انجام شود را تقسيمبندي کرده و برنامه ششم توسعه را به عنوان برنامه جامعنگر قبول داريم، اما مسئلهمحور است.
نوبخت با بيان اينکه ما طي سالهاي 95 و 99 روي چند موضوع خاص بايد پيش برويم، تصريح کرد: ما از گذشته براي تدوين برنامههايمان صحبتهاي خوبي داشتهايم و حتي پيشنهاد برخي نمايندگان با راي مثبت روبرو ميشد، بنابراين ما از تجربه گذشته استفاده خواهيم کرد و بر روي چند موضوع خاص متمرکز خواهيم شد.
* بحران آب بايد در اولويت قرار گيرد
سخنگوي دولت با برشمردن مسائل خاص که بايد در اولويت قرار بگيرد، تصريح کرد: يکي از اين مسائل که اگر به آن نرسيم به بحران تبديل خواهد شد، کمبود منابع آبي است که اگر براي آن انديشه نشود، شايد فردا با مشکلات بيشتري روبرو شويم. در اين راستا به اين امر نيز بايد توجه کنيم که با واردات مشکلات کلي حل نخواهد شد.
وي افزود: در کنار بحران آب موضوع محيط زيست و ريزگردها وضعيت درياچه اروميه، بختگان و هامون مسائلي نيست که ما بتوانيم به صورت جاري به آن نگاه کنيم و بايد برنامه ششم توسعه براي آن حرفي داشته باشد.
* پرداخت پول بازنشستگان از خزانه در برنامه توسعه ششم
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي با اشاره به بخش ديگري از اين موضوعات خاص تصريح کرد: صندوقهاي بازنشستگي نيز در برنامه ششم توسعه مورد توجه است و پول شاغلين و بازنشستگان از خزانه پرداخت خواهد شد.
نوبخت با تاکيد بر اينکه برخي از برنامهها به عنوان پيشران عمل ميکنند، تصريح کرد: عرصه فناوريها، موضوع گردشگري، ميادين مشترک نفتي و حمل و نقل ريلي براي ما حائز اهميت است که بايد در زمان مناسب به نتيجه خوبي برسد. در اين راستا طرحهايي که نياز ارزي داشتند را مديريت کرديم و با توجه به پيشنهادهاي ارائه شده، هدفمند و با چشم باز در راستاي رشد کشور حرکت ميکنيم.
* برگزاري جلسه دولت با تشکلهاي فرهنگي در آينده نزديک
سخنگوي دولت با تاکيد بر اينکه ما ميتوانيم ايران را به جايگاه رفيع برسانيم، تصريح کرد: ما همواره از مشورت و همفکري همه انجمنها و تشکلها استفاده خواهيم کرد و دولت صداي همه را ميشنود و برنامه ششم توسعه فرصتي است که سخنان فرهنگيان را نيز گوش دهيم و در آينده نزديک با تشکلهاي فرهنگيان نيز جلسه خواهيم داشت و از همه نخبگان و انجمنهاي علمي کشور براي مديريت بهتر کشور استفاده خواهيم کرد.
* توجه به سواحل مکران به منظور بهرهگيري از منابع آبي
وي در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينکه در برنامه ششم توسعه گامهاي عملي را براي توازنبخشي منطقهاي برداشتهايم اظهار داشت: در اين راستا به آبهاي بينالمللي توجه ويژهاي داريم که از جمله آنها سواحل مکران است که بايد مورد اولويتمان قرار بگيرد.
* تخصيص 2100 ميليارد تومان براي مهار آبهاي مرزي
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي افزود: ما در اين راستا با تشکيل اتاق فکر در تلاش هستيم تا تاريخ 12 شهريور 6 هزار و 800 ميليارد تومان براي طرحهاي عمراني تخصيص دهيم و 2100 ميليارد تومان براي مهار آبهاي مرزي در نظر بگيريم.
نوبخت اضافه کرد: پيش بيني ميکنيم تا پايان شهريورماه بيش از 10 هزار ميليارد تومان از طرحهاي عمراني پرداخت شود و ما براي تامين منابع مالي از هزينههاي جاري کم کرديم و توجه بيشترمان به طرحهاي عمراني بود و ما طبق دستورالعمل 10 مادهاي که به ما ابلاغ شد، در هزينههاي جاري صرفهجويي ميکنيم تا به نحو صحيحي بتوانيم کشور را از مشکلات نجات دهيم.
* فرصتهاي مناسب همکاريهاي اقتصادي ميان ايران و اروپا اوايل سال آينده
سخنگوي دولت درباره حضور هيئتهاي اروپايي در ايران و جلب مشارکتشان و توجه به موارد خاص اظهار داشت: در حال حاضر قطعنامهاي در شوراي امنيت سازمان ملل وضع شده که قطعنامه قبلي ايران را که تحريم شده بود را لغو کرد و در اين راستا آمريکا بايد اقداماتي را انجام دهد و در صورت انجام اين اقدامات در ماههاي آينده ما به نتيجه قطعي خواهيم رسيد.
وي اضافه کرد: از اواخر امسال و اوايل سال آينده بايد از فرصت مناسبي که براي همکاريهاي اقتصادي و تجاري ميان ايران و کشورهاي اروپايي شده استفاده کنيم و در برنامه ششم توسعه نيز اين موضوع لحاظ شده است.
* دولت تحريم را با تدبير رفع کرد
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي با تاکيد بر اينکه اقدامات لازم براي سرمايهگذاري صورت گرفته اما کافي نيست، اظهار داشت: ما بايد از ظرفيت کشورهاي ديگر آگاه باشيم، چرا که به دنبال تحريمها برخي از کشورها اقتصاد ايران را نميشناسند و لزومي هم ندارد که هر خواستگاري که آمد به آن جواب مثبت دهيم. ما در مذاکرات سياسي و هستهاي مان با چالش روبرو بوديم و بايد ببينيم که منافعمان در کجاست. دولتمردان و تيم هستهاي همواره حواسشان جمع است و دولت افتخارش را در اين ميبيند که تحريم را با تدبير مناسب رفع کرد و به صورت شايسته بايد از آن استفاده کند.
* خودروسازان خود را متناسب با مطالبات مردم کنند
نوبخت درباره صنعت خودروسازي در کشور و افزايش بهاي آن اظهار داشت: ما بايد همواره از صنعت داخلي خود حمايت کرده و کيفيت خودروي داخلي نيز بايد بيشتر شود. در اين راستا از مديران صنعت خودرو انتظار داريم خود را متناسب با مطالبات مردم آماده کنند.
سخنگوي دولت اضافه کرد: هيچ منع قانوني وجود ندارد که مردم نتوانند از خودروهاي غيرداخلي استفاده نکنند. وزير صنعت، معدن و تجارت نيز همواره در بياناتش بر تقويت صنعت داخلي تاکيد داشته است.
* هيچ ريالي بدون مجوز از صندوق توسعه ملي هزينه نشده است
وي درباره اظهارنظر صفدر حسيني درباره برداشت غيرقانوني از صندوق توسعه ملي، اظهار داشت: بخشي از منابع ارزي اين صندوق و کشور در حساب بانک مرکزي است و اين بانک همواره امانتدار صندوق توسعه ملي است.
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي تاکيد کرد: هيچ ريالي از اين صندوق بدون مجوز قانوني هزينه نشده است و هيئت نظارت بر صندوق فعاليت خود را انجام ميدهد و سازمان مديريت و برنامهريزي به عنوان دبير هيئت امناي اين صندوق اقدامات مناسبي را انجام ميدهد. صفدر حسيني بايد مباحث حقوقي خود را با مستندات در جلسات مطرح کنند و آنرا به روزنامهها نرسانند.
* ارسال نامه مکتوب براي استفاده از پتانسيل نيروهاي مسلح
نوبخت درباره استفاده از ظرفيت نيروهاي مسلح از جمله بسيج براي تحقق اقتصاد مقاومتي در کشور اظهار داشت: ما همواره از پتانسيل نيروهاي مسلح از جمله ارتش و سپاه استقبال ميکنيم و نامه مکتوبي نيز در اين راستا به آنها ميدهم تا در اين راستا مشارکت داشته باشند و دولت همواره آمادگي دارد تا طرح و برنامه آنان را براي ارتقاء کشور و سياستهاي اقتصاد مقاومتي اجرايي کند. ما همواره در اين راستا به عقل جمعي ايرانيان نياز داريم. بسيج نيز ميتواند توانايي خود را به ما عرضه کند.
* پيگير پرونده بابک زنجاني هستيم
سخنگوي دولت درباره آخرين اقدامات درباره پرونده بابک زنجاني تصريح کرد: دولت همواره پيگير اين پرونده است، چرا که بخشي از بيتالمال درگير آن است و به نحو شايستهاي اين موضوع دنبال خواهد شد.
وي درباره برگزاري انتخابات الکترونيک در کشور اظهار داشت: هيئت وزيران در اين راستا نظراتي را ارائه دادند و ما ميتوانيم اين انتخابات را از مراکز استانهاي بزرگ شروع کنيم. سازمان مديريت نيز آن را ترغيب ميکند.
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي درباره نظر آيتالله يزدي گفت: نظر ايشان قابل احترام است، اما در جايگاه رسمي به دولت منعکس نشده و ما مجري انتخابات و شوراي نگهبان ناظر است و ما فقط قانون را اجرايي ميکنيم.
نوبخت درباره ادغام وزارتخانهها گفت: ادغام اين وزارتخانه با وزارت سمت نظرات متفاوت کارشناسي داشت که بر اين امر تاکيد داشت که اين اقدام درست نبوده و با توجه به بيانات مقام معظم رهبري براي سازمان مديريت نيز فرصتي فراهم شده تا به اين موضوع دوباره ورود کنيم، چرا که در اين راستا به مجوز قانوني نياز داشتيم و به موقع اطلاع رساني خواهيم کرد.
* اجراي طرح رتبهبندي معلمان از مهرماه امسال
سخنگوي دولت درباره طرح رتبهبندي معلمان تصريح کرد: هفته گذشته شوراي توسعه مديريت جلسهاي را تشکيل داد و اين طرح با اصلاحات به تصويب رسيد و از اول مهرماه امسال اجرايي خواهد شد و ما 3500 ميليارد تومان منابع را براي سال آينده پيشبيني کردهايم.
وي درباره راهبرد برنامه ششم توسعه و جهتگيري آن در راستاي پيشرفت کشور اظهار داشت: برنامههاي ما با توجه به سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري تبيين ميشود و يا براساس الگوي ايراني_ اسلامي پيشرفت که معظمله سياستهاي ابلاغي را با مشورت مجمع تشخيص مصلت ابلاغ کردند تا بتوانيم در زمان قانوني مناسب برنامه را ارائه دهيم. ما در تحقق برنامه ششم توسعه همواره از تجارب اجرايي برنامههاي گذشته استفاده کرديم، همچنين احکام قانوني را که در دولت قبل تصويب شده بود نيز در اين برنامه لحاظ شد.
* ارسال پيشنويس لايحه برنامه ششم توسعه به کابينه
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي اضافه کرد: ما در حال حاضر 60 ماده را تهيه کرديم و به صورت پيش نويس لايحه برنامه ششم توسعه از سوي سازمان مديريت به هيئت وزيران تقديم شد.
* بودجه 95 را پانزدهم آذر تقديم مجلس ميکنيم
نوبخت تاکيد کرد: با توجه به اينکه ما بودجه سال 95 را طبق قانون در 15 آذر به مجلس تقديم خواهيم کرد، تا آن زمان مجلس زمان دارد که بر اين موضوع متمرکز شود و احکام قانوني برنامه ششم توسعه را بررسي نمايد و سپس بودجه تقديمي و پروسه انتخابات را پيگيري کند.
سخنگوي دولت درباره عدم تحقق بودجه پيشبيني شده صنايع اظهار داشت: ما براي اينکه با کسري بودجه مواجه نشويم همواره در هزينههاي جاري صرفهجويي کرديم و به طرحهاي عمراني امسال بيشتر از گذشته توجه کرديم، بنابراين با توجه به وجود تحريم برخي از اقدامات مناسب را انجام داديم.
* دولت مصمم است باشگاه پرسپوليس و استقلال با مديريت بخش خصوصي اداره شود
وي درباره ايجاد قرارگاه اقتصاد مقاومتي اظهار داشت: ستادي که در حال حاضر وجود دارد مقام معظم رهبري انتظار بيشتري از آن دارند و معاون اول رئيسجمهور اين ستاد را باز طراحي ميکنند تا مردم از رصد کردن آن رضايت داشته باشند.
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي درباره واگذاري باشگاه استقلال و پرسپوليس به بخش خصوصي تاکيد کرد: دولت همواره مصمم است که اين دو باشگاه با مديريت بخش خصوصي اداره شود و از ظرفيت بخش خصوصي استفاده مناسبي صورت گيرد.
نوبخت درباره اشتغالزايي در کشور و ارائه آمار در اين باره تصريح کرد: مرکز آمار، آمار رسمي کشور را ارائه ميدهد و هيچيک از دستگاههاي کشور آمارشان به رسميت مرکز آمار نيست و در قانون تعريف نشده است. مرکز آمار ايران آمار سطحي را از طريق نمونهگيري بازار اشتغال مطرح کرد.
سخنگوي دولت اضافه کرد: طبق آمار رسمي اين مرکز، در مقايسه بهار 93 نسبت به 94، 800 هزار نفر وارد بازار کار شدند که در اين راستا 700 هزار نفر شغل پيدا کرده و 113 هزار نفر از نيروهاي جديد شاغل نشدند. بايد به اين مهم تاکيد کرد که هميشه رشد منجر به اشتغال نميشود و قوانين کار در اين راستا اجازه نميدهد که اگر يک دستگاهي توليد و يا بازار نداشته باشد، بتواند به راحتي کارگر خود را اخراج کند.
* براي نظارت مجلس بر برجام بيان رهبري فصلالخطاب است
وي درباره وضعيت رسيدگي به برجام در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: دولت نظر رسمي خود را که گفته بود نيازي به ارائه لايحه نيست قبلا در ديداري که با مقام معظم رهبري داشت گفته بود و طبق بيانات مقام معظم رهبري مجلس نبايد از رسيدگي به برجام کنار گذاشته شود، بنابراين بيان معظمله براي دولت فصلالخطاب است و هر کمکي که نياز باشد دولت کوتاهي نخواهد کرد.
رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي اضافه کرد: شورايعالي امنيت ملي اين موضوع را بررسي ميکند و در آينده نزديک گزارش آن را ارائه خواهد کرد. مباحث مختلفي در فضاي غير رسانهاي مطرح شده که اميدواريم آنچه که خير مردم است تحقق يابد.
نوبخت درباره نگراني برخي از فعالان بخش خصوصي درباره برنامه ششم توسعه اظهار داشت: ما ظرفيت اين برنامه را به بخشهاي غير دولتي منعکس کرديم، در اين راستا حتي در مذاکرات زمينه مشارکت نيز فراهم شد، تکنولوژي، سرمايهگذاري، بهرهوري و استفاده از دانش فني در اين راستا مورد توجه ماست و در همه عرصهها از آنها استفاده خواهيم کرد.
* براي خروج از رکود با برنامه ريزي مدون به نتيجه خواهيم رسيد
سخنگوي دولت درباره تحريک تقاضا براي سرعتبخشي براي خروج از رکود تصريح کرد: ما در حال حاضر نميتوانيم بيجهت تقاضا را تحريک کنيم، به عنوان مثال اگر بازار مسکن تحريک شود، ميتواند به تبع آن صنايع ديگر را با خود همراه کند، اما بايد مهار تورم را در نظر بگيريم و در سرعت بخشي خروج از رکود با برنامهريزي مدون ميتوان به نتيجه مشخص رسيد.
وي درباره اظهارات اخير باهنر که گفته بود ما مذاکره نکرديم بلکه اعلام مواضع بود، ادامه داد: ملت ما همواره هوشيار است، ما دو سال وقت داشتيم و در طول اين دو سال به آنچه که وعده داده بوديم عمل کرديم و ما امروز با عاليترين مقامات کشوري در حال رفت و آمد هستيم که اين نشان از موفقيت تيم ديپلماسي کشورمان است.