|
کد مطلب: 182562
برچيده شدن سد گتوند منتفي شد
تاریخ انتشار : 1394/05/24 18:58:11 نمایش : 1245
مشاور طرح علاج بخشي سد گتوند عليا، حجم نمک انباشته شده در مخزن سد گتوند را ۸.۲ ميليون تن عنوان کرد که در طول دوره بهره برداري تا اسفند ۹۳ در پشت اين سد ذخيره شده است.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، پيمان بديعي مشاور طرح علاج بخشي سد گتوند عليا، حجم نمک انباشته شده در مخزن سد گتوند را ۸.۲ ميليون تن عنوان کرد که در طول دوره بهره برداري تا اسفند ۹۳ در پشت اين سد ذخيره شده است.
وي افزود: شوري (EC) آب درياچه سد از پنج هزار واحد (ميکروموس) تا ۱۶۰ واحد در مخزن سد برآورد شده است.
بديعي همچنين با بيان اينکه در مطالعات راهکارهاي علاج بخشي سد گتوند معيارهاي اقتصادي، زيست محيطي، اجتماعي، فني و معيارهاي مبتني بر در نظر گرفته شده است، افزود: بزرگترين معيار در اين مطالعات زيست محيطي بوده که تخريب اراضي در درازمدت و تاثير شوري بر زمين هاي کشاورزي و ايجاد کانون هاي ريزگرد مهم ترين آنها است.
عضو هيات علمي موسسه آب دانشگاه تهران اضافه کرد: انتقال آب شور مخزن به حوضچه هاي تبخيري در نزديکي سد، مديريت مخزن و انتقال به خليج فارس (هنديجان) به ترتيب به عنوان راهکارهاي علاج بخشي سد گتوند پيشنهاد شده اند که گزينه هاي اول و دوم پيشنهاد مشاور طرح است.
وي اظهار کرد: راهکارهاي بسياري از سوي متخصصان پيشنهاد شده که بعد از غربال آنها انتقال به خورموسي، انتقال به پتروشيمي و يا چاه هاي نفت، نمک زدايي و محبوس کردن نمک و مديريت مخزن با شستشوي سريع به دلايل علمي رد شده است.
بديعي بيان کرد: در قرارداد کارفرما مطالعات اثرات اجتماعي و برچيده شدن سد پيش بيني نشده بود اما گروه مطالعاتي با توجه به شرايط و درخواست ذينفعان اين دو را در فهرست مطالعات قرار داده است.
وي تصريح کرد: خواسته تمام ذينفعان (به جز وزارت نيرو) برچيده شدن سد گتوند بود به همين دليل اين گزينه نيز در فهرست مطالعات قرار گرفت اما از نظر ما مردود است.
اين عضو هيات علمي موسسه آب دانشگاه تهران توضيح داد: انتقال آب شور به خليج فارس يک خط انتقال ۲۸۰ متري است که اجراي آن پنج سال زمان و يک هزار و ۳۶۳ ميليارد تومان اعتبار لازم دارد همچنين انتقال به حوضچه تبخيري نزديک سد به مساحت يک هزار و ۱۰۰ هکتار، سه سال زمان و ۴۳۷ ميليارد تومان اعتبار براي اجرا نياز دارد.
بديعي با بيان اينکه اين مطالعات بايد هر چه سريع تر به اتمام برسد، تاکيد کرد: ذينفعان در خوزستان تمام نقطه نظرات خود را به گروه مطالعاتي اعلام کنند تا مورد بررسي قرار گيرد.
*هفت هزار تن نمک، مهمان روزانه درياچه
عضو ديگر گروه مطالعاتي طرح علاج بخشي سد گتوند نيز در اين نشست گفت: هم اکنون روزانه هفت هزار تن نمک از کوه هاي عنبل (سازند گچساران) وارد مخزن سد گتوند مي شود.
محمدعلي بني هاشمي با اشاره به اينکه مطالعات علاج بخشي سد گتوند از سوي سازمان مديريت و برنامه ريزي سفارش شده است، افزود: اين مطالعات توسط موسسه آب دانشگاه تهران در حال انجام است و نمايندگاني از سازمان مديريت و برنامه ريزي، محيط زيست، وزارت نيرو و وزارت جهاد کشاورزي همچنين ۹ نفر از متخصصان کشور به عنوان ناظران مطالعات مشارکت مي کنند.
به گفته وي، گزارش شناخت، فروردين امسال مصوب شده و گزارش ارزيابي سد نيز تير ماه ارايه شده که در مراحل تصويب قرار دارد.
وي هدف از سفر به خوزستان را بررسي اراضي اطراف سد گتوند عنوان کرد و گفت: يکي از راهکارها، انتقال آب شور مخزن به حوضچه هاي تبخيري است که براي اين منظور اراضي در اطراف روستاي 'بتوند' پيشنهاد شده بود که براي بازديد ميداني از اين منطقه به خوزستان آمديم.
عضو هيات علمي موسسه آب دانشگاه تهران همچنين با اشاره به طرح گزينه برچيده شدن يا حذف سد (bypass) اظهار کرد: اين گزينه براي اين طرح شد که بهره برداران آب باکيفيت تري دريافت کنند اما اين راهکار هيچ فکري براي بمب نمک ندارد و بايد با راهکار ديگر تلفيق شود.
وي تاکيد کرد: گزينه برچيدن سد راهکار بسيار پرچالش و پرهزينه است و حدقل سه هزار ميليارد تومان براي اجراي آن نياز است.
بني هاشمي افزود: در يک مقطع زماني روزانه ۶۰ هزار تن نمک از کوه هاي عنبل وارد مخزن سد مي شد اما اکنون اين مقدار بسيار کم و به روزانه هفت هزار تن رسيده که نشان مي دهد شرايط تثبيت شده است.
وي اضافه کرد: اگر انحلال نمک همچنان رو به افزايش بود قطعا بدون درنگ برچيده شدن سد پيشنهاد مي شد اما تثبيت شرايط باعث حذف اين گزينه شد.
به گفته وي، اين گزارش تا آخر مرداد نهايي و راهکارها اعلام مي شود و هيات دولت براي دريافت راي نهايي عجله دارد.
|
شهرستان فارسان در یک نگاه |
|
خبرنگار افتخاري |
|
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
|
|
|