آيت الله هاشمي رفسنجاني رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در گفت و گويي با روزنامه ايران که به مناسبت دو سالگي دولت روحاني انجام شده به بررسي عملکرد دولت پرداخته است که مهمترين بخش هاي آن از نظرتان مي گذرد.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، آيت الله هاشمي رفسنجاني رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در گفت و گويي با روزنامه ايران که به مناسبت دو سالگي دولت روحاني انجام شده به بررسي عملکرد دولت پرداخته است که مهمترين بخش هاي آن از نظرتان مي گذرد:
• در دولت آقاي خاتمي متأسفانه بعضيها ميخواستند کار تبليغاتي کنند که همين باعث حساسيت غربيها شد. در دولت بعدي هم که حرفها و عملها ناسازگار بود، آنها حساس شدند و پرونده هستهاي ايران کاملاً سياسي شد.
(در مورد عربستان) بايد عاقلانه رفتار کنيم. اگر الان آنها شروع کنند و بخواهند مسائل را حل کنند، ما نبايد گذشته را به رخ آنها بکشيم. آن موقع حرف اول را خود من ميزدم. الان ديگران ميزنند.
• امام راحل در قضيه حجاج گفته بودند که اگر ما از صدام بگذريم، از اينها نميگذريم. ولي وقتي که ديدند حج تعطيل شده و ما نميتوانيم جواب خدا را بدهيم، مثل اين است که نماز را هم بايد تعطيل کنيم. حج با نماز چه فرقي دارد؟ امام(ره) ما را جمع کردند و گفتند که من نميخواهم حج بيشتر از اين تعطيل باشد، برويد و مسأله را حل کنيد. يعني امام(ره) زود متوجه قضيه شدند. ما هم رفتيم و کمکم راه حج را باز کرديم.
• اگر اين دلواپسها و اين حرفهاي اينجوري که اين طرف ميزنند و آن طرف هم اسرائيل و کنگره نبودند، 6-5 ماه قبل کار تمام شده بود و به اينجا نميرسيد. اينها طولانياش کردند.
• براي من خيلي روشن است که مسأله آنها( منتقدان)، مسأله جناحي است و انقلاب و اسلام نيست. من فکر ميکنم اولاً خيلي از کساني که اينگونه هستند، هيچ رابطهاي با انقلاب نداشتند و اينها روزي انقلاب را مسخره ميکردند و الان آمدند در جاي حساس انقلاب نشستند. مسأله انقلاب نيست. مسأله قدرت است. به نظرم خيليها اينگونه هستند. نه همه آنها و در اين مسأله نان را به نرخ روز خواهند خورد. البته الان ديگر اقليت هستند.
• در دولت اصلاحات، آقاي خاتمي با ادبيات اعتدال پيروز شد. وقتي که پيروز شد، چند نفر از آدمهاي افراطي به شکل ديگري آمدند و سخنگوي دولت شدند و رسانهها را تأسيس کردند و بنا بر کارهاي افراطي گذاشتند. آنها دولت آقاي خاتمي را به مخمصه انداختند. اعتبار آقاي خاتمي ماند و در دفعه دوم رأي بيشتري هم آورد. اما آنها اين لکه را در دامان دولت اصلاحات گذاشتند. مجلس ششم تحت تأثير آنها عمل ميکرد و براي اصلاحطلبها مشکل درست کردند که ديگر از آن به بعد نتوانستند جان بگيرند، ولي الان دوباره به اعتدال نزديک شدند و فکر ميکنم که ريشه آنها هم اعتدالي بوده است. به هر حال دولت نهم عکسالعمل سياسي اقدامات تندروها در دولت آقاي خاتمي بود.
هاشمي رفسنجاني: دلواپس ها نبودند 6 ماه پيش کار تمام بود/ مجلس جرات نمي کند در کار توافق مشکل ايجاد کند
• ( اشاره به دولت احمدي نژاد)اگر آقاي روحاني و دولتش بد عمل کنند، دوباره همان جريانها پيروز ميشوند. بالاخره يک عده از مردم فراموش ميکنند و جوانهايي که در جريان مسائل سياسي نبودهاند، ميآيند و رأي ميدهند و يک مقدار هم از ابزار قدرت کمک گرفته ميشود. يعني اتفاقي که در سال 84 افتاد.
• در همان چند روزي که بودم، طبق همه نظرسنجيها رأي من 70 درصد شده بود و آقاي خاتمي هم حضور داشتند و به آقاي عارف هم گفته بود که کنار برود تا تفرقه نباشد. اگر آقاي عارف کنار نرفته بود، قطعاً آقاي روحاني در مرحله اول پيروز نميشد.
• نقطه قوت آقاي روحاني عمدتاً اين است که سر حرفهايش مانده است. بعضيها را نتوانسته عمل کند و من هم ميدانم که چرا نتوانسته است و اگر ميتوانست، عمل ميکرد.
• اشکالاتي در بعضي انتصابات ديده ميشود. ايشان بايد توجه بيشتري به عقبه خودش کند. خيلي وقتها هنوز قديميها دارند زور ميگويند و به آنها ميخندند.
• الان با اين فضايي که مردم دارند، ديگر مجلسيها جرأت نميکنند که در کار مشکل ايجاد کنند.
• پيشبيني انتخابات اسفند آسان نيست. اگر زور نگويند، انتخابات خوب ميشود و الان اکثريت آراي آقاي روحاني و راه ايشان را تأييد ميکنند. وزارت کشور تا حدودي دست ايشان است. ولي نميدانيم طرف ديگر چه کار ميکند.
• در انتخابات مجلس نميتوانم حضور داشته باشم ولي در خبرگان ميتوانم و حضور خواهم داشت.
• در مذاکرات اخير يکي از ادلهاي که آنها قانع شدند، همين بود که ايران بعد از اين ميتواند در برخورد داعش با آنها صريحتر همکاري کند.