کد مطلب: 182362
شبکه‌هاي اجتماعي آتش بيار اختلافات خانوادگي
تاریخ انتشار : 1394/05/08 08:05:48
نمایش : 2194
هر چقدر تب حضور کاربران در دنياي مجازي داغ تر شد، تعداد بيشتري از خانواده ها هم به نحوي درگير استفاده از يک يا چند شبکه اجتماعي و نرم افزارهاي ارتباطي شدند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، لطفا انگشت اتهام‌تان را از روي مشکلات اقتصادي، اختلاف سليقه، تجمل‌گرايي، بيکاري، اعتياد، دخالت خانواده‌ها و ديگر عوامل موثر در وقوع طلاق در کشورمان برداريد؛ حالا دور، دور شبکه‌هاي مجازي است.

تلگرام، وايبر، واتس آپ، فيسبوک، اينستاگرام و ديگر شبکه هاي دوست محور از همان وقتي که به پاي ثابت جمع هاي خانوادگي و دوستانه تبديل شدند، حضورشان را سفت و سخت به بنيان خانواده ها تحميل کردند.

هر چقدر تب حضور کاربران در دنياي مجازي داغ تر شد، تعداد بيشتري از خانواده ها هم به نحوي درگير استفاده از يک يا چند شبکه اجتماعي و نرم افزارهاي ارتباطي شدند.

نتيجه حالا نگراني کارشناسان و مسئولان از افزايش آمار جدايي هايي است که روي پرونده شان عنوان «شبکه هاي اجتماعي» به عنوان عامل محرکه طلاق ذکر شده است؛ اتفاقي که مديرکل دفتر امور آسيب ديدگان سازمان بهزيستي درباره اش به جام جم هشدار مي دهد و مي گويد: رابطه معناداري بين اعتياد برخي زوجين به شبکه هاي اجتماعي و طلاق در جامعه ما به وجود آمده است.

بدبيني، حاصل حضور در شبکه هاي اجتماعي

ولي الله نصر در ادامه با اشاره به هدف اوليه تشکيل اين شبکه ها مي گويد: افزايش ارتباط بين افرادي که در دهکده جهاني زندگي مي کنند، اولين هدف و مهم ترين انگيزه تشکيل اين شبکه ها بود تا حدودي هم در اين هدف موفق بودند، اما بعضا يک سري جدايي ها و دوري هايي را هم به وجود آورد. اگر اين مشکل را بخواهيم در جامعه خودمان بررسي کنيم، مي بينيم که حضور در شبکه هاي مجازي، باعث ايجاد سوءظن و بدبيني بين برخي زوجين شده است؛ اتفاقي که کم کم به طلاق عاطفي و در نهايت به طلاق دائمي مي انجامد.

مديرکل دفتر امور آسيب ديدگان سازمان بهزيستي با اشاره به نتايج تحقيقي که کارشناسان اين مرکز روي اين پديده انجام داده اند، مي گويد: در رابطه با تاثير اين عامل روي تحکيم بنيان خانواده ها بايد به دو اثر مهم اشاره کنم؛ نکته اول، اثري است که اينها روي طلاق در سال هاي اول تشکيل زندگي مي گذارند. بر اين اساس آمار ثبت احوال هم نشان مي دهد در حال حاضر بيشتر طلاق ها در پنج سال نخست زندگي رخ مي دهد و در اين بين باز، سال اول سهم بيشتري در جدايي ها دارد. تحليل اين موضوع از نظر ما اين است که معيارهاي آشنايي زوجين در جامعه امروز به واسطه اين شبکه هاي مجازي تغيير کرده است؛ يعني آن سبک آشنايي سنتي و خانوادگي قديمي که از طريق بزرگ ترهاي فاميل بود، عوض شده و الان با ازدواج هايي روبه رو هستيم که پايه هاي آشنايي شان در فضاي مجازي و در اين شبکه هاي اجتماعي گذاشته شده است. در اين شرايط وقتي دختر و پسر زير يک سقف مي آيند تازه مي بينند خيلي از مواردي که فکر مي کردند درباره هم مي دانند، دروغ بوده و اختلاف نظر هاي زيادي با هم دارند؛ اين يکي از دلايل طلاق است.

برخورد سلبي، ممنوع

نکته دوم اثري است که اين شبکه ها روي خانواده هايي مي گذارند که سابقه اي بييشتر از پنج سال زندگي مشترک دارند. در اين خانواده ها هم جدايي به اين دليل صورت مي گيرد که بحث بدبيني و سوءظن و طلاق عاطفي مطرح مي شود.

قبلا همه روان شناسان خانواده توصيه مي کردند زوجين موقع غذا خوردن و با هم بودن، حتي روزنامه هم نخوانند، تلويزيون نبينند و فقط به همديگر توجه کنند، اما الان اين طور نيست و زن و شوهر ساعت ها وقت شان را در اين شبکه ها تلف مي کنند.

از نظر نصر، برخورد سلبي و قهري با شبکه هاي اجتماعي بدترين راه حل براي درمان اين معضل و پديده اجتماعي است؛ تا جايي که درباره اش مي گويد: در حال حاضر درباره شبکه هاي اجتماعي با مشکل به وجود آمدن يک پديده اجتماعي مواجه هستيم. ما نمي توانيم با پديده ها مقابله کنيم، بايد آنها را آگاهانه هدايت کنيم. فيسبوک و توييتر را فيلتر کرديم، اما هنوز خيلي ها از اين شبکه ها استفاده مي کنند پس با فيلترکردن تلگرام و... به جايي نمي رسيم. بايد به فکر به وجود آوردن جايگزين هاي بومي و محلي در اين رابطه باشيم تا نتيجه بگيريم.

خانم ها بيشتر از اين قضيه شاکي اند

در اين که شبکه هاي اينچنيني اختلافات ميان زوجين را شديدتر کرده اند، شکي نيست؛ اختلاف هايي که خيلي ها مي خواهند در گروه هاي دوستانه همين شبکه ها حل کنند، اما خيلي وقت ها راه حل هاي غلط ارائه شده در اين گروه ها، آتششان را نه تنها خاموش نمي کند که شعله ورتر مي کند.

جواد صادقي، مستشار ديوان عالي کشور و سرپرست مجتمع قضايي خانواده ونک هم، در اين باره به جام جم مي گويد: کسي نمي تواند منکر آثار و تبعات منفي شبکه هاي اجتماعي در مسائل خانوادگي باشد. البته اين موضوع کاملا به اين بستگي دارد که خانواده ها چقدر با اين شبکه ها درگير باشند، چقدر برايشان وقت بگذارند و در مقايسه با ارتباط با همسرشان، چه جايگاهي به اين شبکه ها بدهند. هر قدر استفاده از اين شبکه ها در حد متعارف تري باشد، آسيب و تخريبش بر بنيان خانواده ها کمتر است.

با اين حال سرپرست مجتمع قضايي خانواده ونک، هشدار مي دهد: متاسفانه اکنون وضعيت طوري شده که بين پرونده هاي مختلفي که براي جدايي در دادگاه ها تشکيل مي شود، خيلي ها از اين عامل شکايت مي کنند. آمار مراجعاتي هم که زوجين به اين دليل به مراکز مشاوره دارند روز به روز بيشتر مي شود. در بيشتر اين پرونده ها هم خانم ها شکايت مي کنند همسرشان وقت زيادي را به ارتباط هاي مجازي در شبکه هاي اجتماعي اختصاص مي دهد و در نتيجه توجه کمتري به زوجه خود دارند.

به روز شدن دلايل طلاق

صادقي، با اشاره به سيرصعودي تشکيل پرونده هاي اينچنيني در دادگاه ها مي گويد: دلايل طلاق در جامعه امروز را اگر با جامعه ۱۰ سال پيش ايران هم مقايسه کنيم قطعا تغيير را بوضوح مي بينيم.

چون مردم ديگر تحت تاثير شرايطي که ۱۰ سال پيش بر جامعه حکمفرما بود، زندگي نمي کنند. جامعه امروز، همان قدر که امکانات ويژه و نيازهاي خودش را دارد، مشکلات خاصي را دارد.

اين که مي گوييم شبکه هاي اجتماعي امروز نقش پررنگي در جدايي زوج ها پيدا کرده اند، به دليل اين است که نقش مهمي در جامعه دارند. به نسبت اين حضور پررنگ در تمام روابط انساني که در جامعه حکمفرماست، پايشان به بنيان خانواده ها هم کشيده شده است. اکنون با اين که هنوز اعتياد، بيکاري و ... جزو عوامل موثر در طلاق هستند، اما نمي توانيم نقش شبکه هاي اجتماعي را ناديده بگيريم.

شيوع پديده؛ از چين تا ايران

سبک زندگي خانواده هاي زيادي با پيشرفت فناوري هاي هوشمند و استفاده از نرم افزارهاي وايبر، واتس آپ، تلگرام و... عوض شده و در مرحله اي از گذار قرار گرفته است. دراين ميان، وضعيت خانواده هايي که از اول هم بنيان خيلي محکمي نداشتند از بقيه بدتر است. در اين خانواده ها سوءتفاهم ها و اختلاف نظرهايي است که يکشبه به وجود نيامده، اما از وقتي پاي شبکه هاي اجتماعي به رابطه زوج هايي کشيده شده بهانه براي جدايي ها زيادتر شده است.

اينجاست که ارتباط با کاربران شبکه هاي مختلف مجازي، آتش اختلافات زوج ها را شعله ورتر مي کند. مشکلي که به نظر مي رسد نه تنها زنگ هشدار را در جامعه ما که در کشورهاي ديگر هم به صدا درآورده است، تا جايي که طبق تحقيقات کارشناسان چيني مي گويند نرخ طلاق در اين کشور را در سال ۲۰۱۴ افزايش ۳.۹ درصدي داشته و شرکت در شبکه هاي اجتماعي عامل اصلي جدايي زوج هاي چيني بوده است.

البته اين کارشناسان معتقدند شبکه هاي اجتماعي در مجموع تنها بر روابط زوج هايي تاثير سوء دارند که با يکديگر دچار مشکل و تنش هستند.
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html