پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 182299
توضيحات معاون ظريف درباره بند موشکي قطعنامه/حضور بازرسان آمريکايي را نپذيرفتيم
تاریخ انتشار : 1394/05/04 15:55:01
نمایش : 857
معاون وزير امورخارجه کشورمان گفت: قطعنامه در آن بندي که مربوط به موضوع موشکي است از عبارتي استفاده مي‌کند که مشخص است اين يک الزام قطعي و يک الزام حقوقي براي ايران نيست.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، "سيدعباس عراقچي"درباره موضوع مربوط به موشک هاي ايران و اشاره قطعنامه شوراي امنيت به آن خاطرنشان کرد: قطعنامه در آن بندي که مربوط به موضوع موشکي است از عبارتي استفاده مي کند که مشخص است اين يک الزام قطعي و يک الزام حقوقي براي ايران نيست. از ايران خواسته شده که به فعاليت هاي مرتبط موشکهاي بالستيکي که براي قابليت حمل کلاهک اتمي طراحي شده اند، دست نزند و اين به طور طبيعي وجود دارد.

وي يادآور شد : موشکهاي جمهوري اسلامي ايران هيچ کدام براي حمل کلاهک هسته اي طراحي نشده اند؛ بنابراين به طور کامل خارج از صلاحيت قطعنامه جديد شوراي امنيت هستند و از اين جهت جاي هيچ نگراني نيست.

وي با بيان اينکه متن قطعنامه بسيار روشن است، خاطرنشان کرد : قطعنامه به موشکهايي اشاره مي کند که به طور خاص براي حمل کلاهک هسته اي طراحي شده اند و موشکهاي ما بدين منظور طراحي نشده اند.

معاون وزيرخارجه ايران بيان کرد : متن قطعنامه قبلي(۱۹۲۹) که چند سال پيش صادر شد، فرق مي کرد؛ در آنجا به موشکهايي که قابليت حمل سلاح دارند، اشاره شده بود؛ که مي توان گفت اين عبارت شامل هر دو گروه از موشکها مي شد؛ اما قطعنامه جديد صراحت دارد و به صراحت مي گويد موشکهايي که براي حمل سلاح هسته اي طراحي شده اند. و اين روشن است موشکهاي ما بدين منظور طراحي نشده اند. تمام سيستم موشکي و تمامي موشکهاي ما خارج از صلاحيت قطعنامه جديد شوراي امنيت هستند و به هيچ وجه جاي نگراني نيست.

وي افزود: حتي اگر ايران اقدام به آزمايش موشکهاي ميان برد کند، حداکثر اين است که اين نقض قطعنامه به حساب مي آيد و نه نقض توافق وين. حساب توافق وين به طور کامل از قطعنامه جداست. در توافق وين هيچ اشاره اي به بحث موشکي و محدوديتهاي تسليحاتي نشده است و اينها فقط موضوع قطعنامه هستند.

عراقچي گفت : در متن توافق وين حتي به صراحت ذکر شده است که مفاد قطعنامه از مفاد توافق جدا هستند. بنابراين نقض قطعنامه نقض توافق به شمار نمي آيد با اين حال ما کما کان معتقد هستيم هرگونه تست موشکي در ايران و هرگونه فعاليت موشکي در ايران از آنجا که براي حمل سلاحهاي هسته اي طراحي نشده اند، اصولا در محدوده قطعنامه قرار نمي گيرند؛ اگر کسي هم بخواهد اين گونه تفسير کند نهايتا نقض قطعنامه خواهد بود نه توافق. بنابراين توافق مسلما نقض نخواهد شد.

موضوع بازرسي از مراکز نظامي حل شده است

معاون حقوقي و بين الملل وزارت امور خارجه درباره موضوع بازرسي مراکز حساس و نظامي ايران، گفت که اين موضوع حل شده است و درک مشترک خوبي بين ايران و آژانس درباره آن وجود دارد.
وي يادآور شد : موضوع بازرسي يا دسترسي به مراکز نظامي در دو حوزه مطرح شده بود؛ يکي مسايل مربوط به گذشته که به اصطلاح و به غلط به پي ام دي و يا ابعاد احتمالي نظامي مشهور است، در آن خصوص همان روز که توافق وين امضا شد، يک نقشه راه و تفاهم جديدي بين ايران و آژانس امضا شد.

وي گفت : بر اساس ترتيباتي که مربوط به حل و فصل موضوع هاي گذشته است، بين طرفين توافق شده و دسترسي به مراکز نظامي در آنجا کاملا مطرح شده و حل و فصل شده است و جاي هيچ نگراني نيست. درخصوص آينده نيز ايران پروتوکل الحاقي را اجرا خواهد کرد و هر آنچه را که در چارچوب پروتوکل الحاقي آمده است؛ در رابطه با مراکز غيرهسته اي که استاندارد معمول بين الملل و متعارف بين الملل است، همان اجرا خواهد شد.

معاون وزيرامور خارجه ايران تاکيد کرد: همانطور که بسياري از کارشناسان معتقد هستند، پروتوکل الحاقي لزوما دسترسي به مراکز نظامي را ايجاب نمي کند بلکه در قالب روندهاي خاصي که خود پروتوکل و توافق وين مشخص کرده است، در آن قالب قرار خواهد گرفت و در اين خصوص هم فکر مي کنيم که چيزي فراتر از قوانين بين الملل نخواهد بود و جاي نگراني وجود ندارد.

هر دو طرف دراين توافق برنده شده‌اند

وي درباره نگاه کلي به توافق ايران و ۵+۱ تصريح کرد : اين از ابتدا يک بازي برد برد بوده و هر دو طرف در آن برنده شده اند؛ دو طرف خواسته هايي داشته اند که به اين خواسته ها کم و بيش رسيده اند. و هرکدام براي رسيدن به خواسته هاي خودشان، امتيازهايي دادند. خواسته اصلي طرف مقابل ما اين بود که مطمئن شود سلاح هسته اي در ايران وجود ندارد و در آينده نيز وجود نخواهد داشت.

عضو برجسته تيم مذاکره کننده هسته اي ايران در مذاکرات وين گفت : با انعطافي که جمهوري اسلامي ايران در پذيرش برخي از محدوديتها يا در پذيرش برخي از نظارتها از خود نشان داد، اين اطمينان را به طرف مقابل داديم؛ بنابراين طرف مقابل ما به خواسته خودش که همان اطمينان از برنامه هسته اي ايران بوده است، رسيده است. در مقابل خواسته ايران نيز اين بوده است که برنامه صلح اميز هسته اي خودش را از جمله غني سازي را ادامه دهد، شوراي امنيت اين برنامه را به رسميت بشناسد. به برنامه هسته اي ايران مشروعيت بدهد که اين اتفاق افتاد.
عراقچي تصريح کرد : قطعنامه اخير شوراي امنيت براي اولين بار در تاريخ اين شورا برنامه غني سازي در يک کشور در حال توسعه را به رسميت شناخته و از همه کشورها خواسته تا با آن همکاري کنند.

وي گفت : در عين حال خواسته ما اين بوده است که همه تحريم ها برداشته شود که اين هم محقق مي شود؛ تحريمهاي اقتصادي و مالي در روز اجرايي شدن توافق برداشته خواهد شد.قطعنامه شوراي امنيت تمام شش قطعنامه قبلي را ملغي کرد؛ بنابراين ما به خواسته هاي خود رسيديم. و طرف مقابل نيز به خواسته خود رسيد. هر دوطرف برنده هستند هر دوطرف امتيازاتي دادند و هر دوطرف امتيازاتي گرفتند. بايد به عنوان يک بازي بردبرد به آن نگاه کرد و اين مي تواند يک الگويي براي ديگر مسايل چه در منطقه و چه در سطح بين الملل باشد که مي توان از طريق گفتگو و راه حل بردبرد به تفاهم رسيد.

معاون وزير امور خارجه ايران در خصوص اظهارنظر يکي از سناتورهاي آمريکايي خطاب به جان کري که گفته است ايران سرتان کلاه گذاشته است، گفت: ما در ادبيات ديپلماتيک ترجيح مي دهيم از کلمات درست استفاده کنيم، به نظر من درست آن است که هر دو طرف به خواسته خود رسيدند.

توافق وين براي همه کشورها الزام آور شده است

عراقچي اظهار کرد که توافق وين مورد تاييد شوراي امنيت سازمان ملل قرار گرفته است؛ به لحاظ حقوق بين الملل اجراي آن براي همه کشورها الزامي است. البته در آمريکا طبق قوانين داخلي آنها، حقوق داخلي آن کشور بر الزامات بين المللي تفوق دارد و لذا روال قانوني آن بايد طي شود و کنگره بايد نظر خود را در اين خصوص اعلام کند. در ايران نيز بايد روال قانوني طي بشود و بعد از اينکه اين روال قانوني طي شد و به تصويب نهايي رسيد، براي دولت ايران لازم الاجرا خواهد بود. ما منتظر هستيم که اين مراحل طي شود و فکر مي کنيم حداکثر ظرف دو ماه يا دو ماه و نيم آينده اين امور انجام شود و اگر روال قانوني در همه کشورها مثبت بود، قدم بعدي شروع خواهد شد و توافق به اجراي خود نزديک مي شود.

اين ديپلمات ايراني در پاسخ به اين سوال که آيا در قوانين بين الملل اين تفاهم با ايران به يک توافق تبديل شده است، گفت: بله الان اين توافق وجود دارد و شوراي امنيت نيز آن را تاييد کرده است ولي بسياري از قوانين بين المللي بايد روال قانوني در داخل کشورها را طي کنند؛ به عنوان مثال همين پروتوکل الحاقي يک قانون بين المللي است و ما هم امضا کرديم اما تا وقتي که مجلس شوراي اسلامي تاييد و تصويب نکند براي دولت ايران لازم الاجرا نيست و به همين دليل است که اگر توافق اجرايي بشود پروتوکل الحاقي را داوطلبانه اجرا مي کنيم تا زماني که مجلس شوراي اسلامي آن راتاييد کند. توافق وين نيز همين گونه است بايد روال قانوني در کشورها طي شود. دولت امريکا اين کار را از طريق کنگره دارد انجام مي دهد و ما هم از روالي که خودمان خواهيم داشت، اين کار را انجام خواهيم داد. بايد صبر کرد تا کار انجام شود.

پاسخ منفي کنگره اشتباه بزرگي خواهد بود

معاون وزير امور خارجه ايران در باره احتمال مخالفت کنگره آمريکا و برداشته نشدن تحريم ها ، بيان کرد : اجازه بدهيد ببينيم اين اتفاق مي افتد يا خير و بعد تصميم بگيريم. مسلما اين يک اشتباه بزرگي از طرف کنگره خواهد بود واعتبار بين المللي دولت امريکا را زيرسوال خواهد برد و حتما مشروعيت تحريمهايي را که وجود دارد از بين خواهد برد. با اين حال من ترجيح مي دهم صبر کنيم و ببينيم که تصميم نهايي کنگره امريکا چه خواهد بود همانطور که بايد صبر کنيم تا روال قانوني درايران هم طي شود.

وي در پاسخ به اين سوال که آيا در اين صورت ايران به برنامه هسته اي خود قبل از توافق بازخواهد گشت، گفت: نمي توان از الان قضاوت کرد اجازه بدهيد کماکان خوشبين باشيم که اين توافق مورد تاييد همه طرفها قرار خواهد گرفت.

وي درخصوص وضعيت بررسي اين توافق در مجلس شوراي اسلامي ، گفت: مجلس شوراي اسلامي خيلي با دقت و با وسواس در حال بررسي اين توافق هستند . جلسات متعددي گذاشته شده و گذاشته خواهد شد که در اين خصوص بررسي صورت بگيرد. اقاي دکتر ظريف و اقاي دکتر صالحي در اولين جلسه توضيحات کامل ارائه دادند.

مجلس شوراي ا سلامي با دقت توافقنامه را بررسي مي‌کند

عراقچي افزود : هفته گذشته من در کميسيون امنيت ملي حضور پيدا کردم و فردا جلسه بعدي خواهد بود اين جلسات ادامه خواهد داشت تا وقتي که نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به يک برداشت واقعي و دقيق از اين توافق برسند و بتواند نظر خودشان را اعلام کنند البته شوراي عالي امنيت ملي کشور هم در اين خصوص دخيل است من فکر مي کنم در هر نظام مبتني بر مردمسالاري و دمکراسي مسائلي که به سرنوشت کشور مربوط مي شود بايد از طريق نمايندگان مردم و از طريق روالهاي قانوني که پيش بيني شده خيلي به دقت و با جديت بررسي شود و اگر منافع کشور و مصالح مردم درآن تشخيص داده شد به تأييد برسد و اگر نه که رد شود.
وي يادآور شد : اين رول و اين مسير الان در ايران طي ميشود و وزرات خارجه به سهم خودش در همه اين جلسات شرکت خواهد کرد و توضيح خواهد داد و از توافق دفاع خواهد کرد ولي تصممي نهايي را به هر حال نمايندگان مردم يا شوراي عالي امنيت ملي کشور اتخاذ خواهند کرد.

حضور بازرسان آمريکايي را نپذيرفتيم

معاون امور حقوقي و بين الملل وزارت امور خارجه درباره ورود بازرسان آمريکايي به ايران گفت : ما حضور بازرسان امريکايي را در بين بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي هيچ وقت نپذيرفتيم توافق وين هم تصريح دارد که آژانس بازرساني را که براي بازرسي در ايران معرفي مي کند ، بايد از بين کشورهايي باشند که تهران با آنها رابطه ديپلماتيک دارد بنابراين در آينده هم امکان حضور بازرسان امريکايي وجود نخواهد داشت.

اختلافهاي ايران و آمريکا عميق است

وي درباره آينده روابط ايران و آمريکا بيان کرد : در اين مورد من خيلي خوشبين نيستم البته اين مسلم هست که يکي از مسائل و اختلافات بين ايران و امريکا که موضوع هسته اي بود، به نوعي حل و فصل خواهد شد اما مسائل بين ما و امريکا فقط همين يک مورد نيست، دو کشور اختلافات بسيار جدي تر، عميق تر و تاريخي تري دارند که حل آنها به اين اساني شايد صورت نگيرد، ما با امريکا در مسائل منطقه و مربوط به نظام سلطه و خيلي از مسايل ديگر اختلافات اساسي و بنيادين داريم و من به شخصه چشم انداز نزديکي را براي ايجاد روابط بين ايران و امريکا مشاهده نمي کنم.

همکاري با ۵+۱ در فعاليت هاي هسته اي آينده ايران

عراقچي درباره آينده همکاري هاي ايران با کشور هاي ۵+۱ بيان کرد : در سه موضوع در ظرف چند ماه اينده همکاريهاي خوبي را انشا الله با روسيه و چين خواهيم داشت موضوع اول اراک است که با همکاري چين و بقيه اعضاي ۵+۱ که علاقه مند باشند بحث مدرنيزه کردن راکتور موجود اراک تصميم گيري و انجام خواهد شد .

وي يادآور شد: درچارچوب يک مشارکت بين المللي راکتور اب سنگين اراک به يک راکتور آب سنگين مدرنتر تبديل خواهد شد که در عين حال پلوتونيوم کمتري را توليد مي کند و خطر کمتري دارد. اين همکاري بين ايران و چين و بقيه کشورهاي ۵+۱ که علاقمند باشند انجام مي شود.
وي گفت: ظرف چند ماه اينده در دو موضوع توليد ايزوتوپ هاي پايدار و صادرات و واردات اورانيوم غني شده با روسيه همکاري خواهيم داشت.

وي با بيان اينکه توليد ايزوتوپهاي پايدار قرار است در فردو انجام شود و بر طبق توافق وين فردو به يک مرکز هسته اي فيزيک و فناوري تبدلي خواهد شد ، افزود : توليد ايزوتوپهاي پايدار براي مصارف پزشکي کاربرد زيادي دارد و تعدادي از سانتريفيوژهاي موجود در فردو به اين امر اختصاص پيدا خواهد کرد و در اين زمينه اين فناوري خاص بين ايران و روسيه همکاري مي شود.

معاون حقوقي و بين الملل وزير امور خارجه ايران يادآور شد : براساس توافق وين ، ايران به عنوان يک صادر کننده مواد غني شده به رسميت شناخته شده و ما درقبال دريافت اورانيوم طبيعي ، اورانيوم غني شده خود را صادر خواهيم کرد و در حقيقت هرچقدر مواد غني شده به خارج صادر شود معادلش به صورت مواد طبيعي به کشورباز مي گردد.

وي افزود: در اين خصوص مذاکراتي با مسکو انجام شده که اين معامله صادرات و واردات را با روسيه انجام دهيم که اين مذاکرات کما کان ادامه دارد و ممکن است در اين خصوص هم به جمع بندي برسيم که مواد ذخيره شده اورانيوم غني شده خود را به روسيه صادرکنيم و قبل از آن اورانيوم طبيعي يا کيک زرد را به کشور وارد کنيم.

گسترش همکاري با اروپا و تلاش براي حل مشکلات

معاون وزيرامورخارجه کشورمان درباره رقابت مقام هاي عاليرتبه کشورهاي اروپايي براي سفر به ايران ، بيان کرد : نمي توانم يا نمي خواهم بگويم يک روابط عادي و نرمالي برقرار خواهد شد؛ ولي به هر حال زماني که يکي از مشکلات عمده در مسئله هسته اي حل شود طبيعتا راه براي همکاري جديدتر و صفحه جديد از روابط بين ايران و کشورهاي اروپايي باز مي شود . حتما ما شاهد تبادلات بيشتر اقتصادي و سياسي بين ايران و کشورهاي اروپايي خواهيم بود.

وي با بيان اينکه با برداشته شدن تحريم ها طبيعتا امکان همکاريهاي اقتصادي در حوزه هاي مختلف به خصوص حوزه انرژي ايجاد خواهد شد ، افزود: کشورهاي اروپايي هم نسبت به اين امر ابراز علاقه کردند و نمونه اش در سفرهايي هست که انجام شده يا قرار است انجام شود.

وي گفت: اين به اين معني نيست که همه مشکلات فيمابين حل شده است . ما کما کان با کشورهاي اروپايي هم اختلاف نظرهايي در خصوص مسائل مختلف خواهيم داشت؛ ولي به هر حال سعي مي کنيم از راههاي سياسي به حل اين مسائل بپردازيم، همکاريهاي اقتصادي هم در سايه رفع تحريمها گسترش پيدا خواهد کرد.

سابقه کشورها به آينده روابط اثر گذار است

وي درباره موضع افراطي برخي کشورها نظير فرانسه دربحث مذاکرات با ايران، تبليغات رسانه اي آنها و اثرات آن بر آينده روابط طرفيق ، خاطرنشان کرد : ما در تنظيم روابط خود با کشورهاي ديگر مجموعه عوامل مختلفي را مد نظر قرار مي دهيم سابقه همکاريهاي در گذشته نوع مشارکت در بحثهاي موجود و اختلافات يا مشارکت يا اشتراکاتي که در مسائل منطقه مسائل بين المللي مسائل دو جانبه همه اينها عواملي هست که رابطه ما را با يک کشور تنظيم مي کند. با فرانسه رابطه پر فراز و نشيبي داشته ايم به هر حال مشکلات و همکاريهايي در گذشته وجود داشته است.

عراقچي گفت: طبعا به عنوان وزارت امور خارجه از گسترش همکاريها و رايزنيها با همه کشورهايي که با آنها رابطه داريم استقبال مي کنيم ولي نگراني هاي خود را در سفرها ابراز خواهيم کرد.

وي يادآور شد : اختلاف نظرها و سابقه اي که از بعضي از اين کشورها داريم بر روابط آينده تاثير خواهد گذاشت. با اين حال روابط ديپلماتيک يک جريان سيال است. ما اشتراکات و اختلاف نظرهايي با کشورهاي مختلف از جمله فرانسه داريم که تلاش مي کنيم در طول مراودات ديپلماتيک اختلاف نظرها را کمتر و اشتراکات را بيشتر کنيم ؛ ولي به هر حال عوامل مختلفي که درروابط ايران و فرانسه در گذشته وجود داشته يا الان وجود دارد تأثيرات خود را بر روابط اتي خواهد گذاشت اين درباره هر کشور ديگري هم صادق هست.

وي درباره تقويت روابط اقتصادي ايران و غرب ، خاطرنشان کرد : براي گسترش روابط اقتصادي آنچه که مدنظر داريم منافع ملي کشور و منافع مردم است . بازارهاي ايران به طور اتوماتيک به روي هر کشوري باز نخواهد شد حتي کشورهاي اروپايي و کشورهاي که رابطه قديمي با آنها داريم . مسلما دولت جمهوري اسلامي ايران در ايجاد و گسترش روابط اقتصادي آنچه که در نظر دارد فقط منافع ملي کشور و منافع مردم است و دقت کافي در اين خصوص صورت خواهد گرفت.

چين و روسيه در مذاکرات نقش سازنده داشتند

معاون وزارت امور خارجه ايران درباره نقش روسيه و چين در مذاکرات هسته اي طي يک دهه گذشته تصريح کرد : روابط ما با روسيه و چين ، قديمي و دامنه داربوده و همکاريهاي گسترده اي بين ايران و روسيه و ايران و چين وجود دارد . از نقشي که اين دو کشور در جريان مذاکرات هسته اي در طول ده سال گذشته ايفا کرده اند ناراضي نيستيم . فکر مي کنيم که درمجموع نقش مثبت و سازنده اي را ايفا کرده اند درطول مذاکرات ۵+۱ روسيه و چين ديدگاههاي مثبت و سازنده اي داشتند و نقش آنها درمجموع سازنده بود. به هر حال در بعضي موارد آنها هم منافع ملي و اقتضائات سياسي خودشان را دنبال ميکردند که از نظر ما طبيعي است و لي درمجموع روسيه و چين نقش سازنده و مثبتي در مذاکرات ايفا کرده اند.
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html