|
کد مطلب: 181920
۲۲ بلايي که کمخوابي سرتان ميآورد
تاریخ انتشار : 1394/04/02 10:09:43 نمایش : 1452
بيخوابي در حافظهٔ کوتاه مدت نيز بي تأثير نيست. با توجه به اينکه حافظهٔ کوتاه مدت بخش مهمي از چرخهٔ يادگيري است، از اينرو بيخوابي ميتواند تأثير شگرفي روي توانايي افراد براي به ياد آوردن کلماتي داشته باشد که روز پيش آنها را به حافظهٔ خود سپردهاند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، بيخوابي از جمله مشکلات رايج ميان انسانها در دوران معاصر است. دلمشغوليهاي بيش از حد انسانها، آنها را دچار کمخوابي ميکند که اين موضوع ميتواند از نظر جسمي و رواني اثرات مخربي بر سلامت افراد کمخواب يا ديرخواب بگذارد. برخي از موارد اين سرانجام ناخوشايند در ادامه منتشر شده است.
در جوامع شهري امروزي، بيخوابي يکي از مشکلاتي محسوب ميشود که ميتوان بروز آن را در ميان بسياري از افراد به روشني ديد. در سال ۱۹۴۲ ميلادي متوسط ساعت خواب هشت ساعت بود، اما هماکنون اين ميزان به ۶/۸ ساعت در هر شب رسيده است. ميزان متوسط خواب ايدهآل براي هر فرد بالغ در طول ۲۴ ساعت شبانه روز بين ۷ تا ۹ ساعت است.
براساس آمارهاي منتشر شده، بيش از ۴۰ درصد از آمريکايي روزانه کمتر از هفت ساعت ميخوابند، بر اين اساس بيش از ۷۰ ميليون نفر از آمريکاييها دچار کمبود و اختلالات خواب هستند. با اينکه همگان از اهميت ميزان مناسب براي خوابيدن آگاه هستند، اما باز هم شاهد کم خوابي مخصوصاً در ميان جوانان هستيم.
در جامعهٔ ايراني اغلب جوانان پس از بازگشت از محل کار يا دانشگاه مشغول اموراتي نظير تماشاي انواع سريالها، فيلمهاي سينمايي يا انجام بازي و وبگردي هستند، از اينرو بيخوابي در کشورمان نيز به مشکلي در ميان جوانان تبديل شده است.
برخي از آسيبها، مشکلات و خطراتي که احتمال بروز آنها در صورت کمخوابي زياد خواهد بود در ادامه ذکر شده است:
۱. کج خلقي
براساس تحقيقات انجام شده از سوي جمعي از محققان، بد خلقي از جملهٔ موارد مشهودي است که ميتوان اين موضوع را از شکايات متعدد اطرافيان افرادي که کمتر از ميزان طبيعي ميخوابند، مشاهده کرد. اين تيم از محققان شماري از افراد کمخواب را زير ذرهبين قرار دادهاند و به اين نتيجه رسيدهاند که اين افراد در برابر برخي مسائل واکنش تندتري نشان ميدهند. براي مثال ميتوان به ايجاد مزاحمت در زماني اشاره کرد که اين افراد مشغول کار هستند.
۲. سردرد
با وجود اينکه دانشمندان در قرن اخير به ارتباط بين کمخوابي و سردرد پي بردهاند، اما هنوز نتوانستهاند به روشني ارتباط بين سردرد و کمخوابي را پيدا کنند. دردهاي مزمني نظير ميگرن در اثر کمخوابي شدت ميگيرند. براساس تحقيقات انجام شده توسط دانشمندان، ۳۶ تا ۵۸ درصد از افرادي که مبتلا به اختلالات تنفسي در زمان خواب هستند، با سردردهاي غيرقابل وصفي در زمان بيدار شدن روبرو ميشوند. دليل اين سردردها بيدار شدنهاي متوالي در طول خواب است که به بيخوابي منجر ميشود.
۳. ناتوانايي در يادگيري
بيخوابي در ميان نوجوانان و جوانان به موضوعي همهگير تبديل شده است. مطالعات دانشمندان حکايت از اين دارد که تعويض ساعت آغاز به کار مدارس راهنمايي از ساعت ۷:۳۰ به ۸:۳۰ منجر به بالا رفتن نمرهٔ دانش آموزان در شماري از درسها شده است. بر اين اساس، نمرهٔ دانش آموزان در درسي نظير رياضي و قرائت به ترتيب ۲ و ۱ امتياز افزايش يافته است.
بيخوابي در حافظهٔ کوتاه مدت نيز بي تأثير نيست. با توجه به اينکه حافظهٔ کوتاه مدت بخش مهمي از چرخهٔ يادگيري است، از اينرو بيخوابي ميتواند تأثير شگرفي روي توانايي افراد براي به ياد آوردن کلماتي داشته باشد که روز پيش آنها را به حافظهٔ خود سپردهاند.
در يک مطالعهٔ ديگر دانشمندان به اين نتيجه رسيدهاند که در صورت تمايل به يادگيري و مطالعهٔ يک موضوع براي اولين بار و تکرار آن، بيخوابي ميتواند تأثير منفي داشته باشد. اين تأثير منفي حتي پس از به خواب رفتن بعد از يادگيري نيز از بين نميرود.
۴. افزايش وزن
افرادي که دچار اختلالات خواب هستند و به ميزان کافي نميخوابند، دچار اختلالات هورموني شده و در نتيجه اشتهاي بيشتري براي خوردن غذاها با کالري بالا دارند که اين موضوع بسيار خطرناک است. هرچند در زمان بيدار بودن ميتوان کالري بيشتري را سوزاند، اما اين ميزان کالري سوخته شده در برابر حجم بيشتري از کالريها که پس از خوردن غذا وارد بدن ميشود، تاثيري ندارد.
۵. کاهش بينايي
کم خوابي ميتوان مشکلاتي را در بينايي افراد ايجاد کند که از جملهٔ آن ميتوان به ايجاد ديد تونلي، دو بيني و تار شدن بينايي اشاره کرد. ميزان بيخوابي رابطهٔ مستقيمي با اختلالات بينايي دارد، بطوريکه هر چه ميزان بيخوابي بيشتر باشد، احتمال ايجاد اختلالات بيشتر شده و در نتيجه مشکلات زيادي نيز براي فرد مورد نظر پيش ميآيد. همچنين امکان ايجاد توهم آشکار نيز در افراد کم خواب وجود دارد.
۶. بيماري قلبي
دانشمندان با انجام تحقيقاتي به اين نتيجه رسيدهاند که با بيدار ماندن افراد براي بيش از ۸۸ ساعت، فشار خون افزايش مييابد. براساس يافتههاي محققان، افرادي که در هر شبانه روز تنها ۴ ساعت ميخوابند در مقايسه با افرادي که ۸ ساعت ميخوابند، ضربان قلب بالاتري دارند. غلظت پروتئين واکنشي نوع C که يکي از علامتهاي ابتلا به بيماريهاي قلبي است در افرادي که کمخواب هستند، بيش از سايرين به چشم ميخورد.
۷. کند شدن تصميمگيري
عکسالعمل و به بيان بهتر سرعت عمل افراد در اثر بيخوابي تحت تأثير قرار ميگيرد. دانشمندان براي اثبات ادعاي خود، آزمايشهايي را انجام دادهاند. محققان دو گروه از دانشجويان را مورد آزمايش قرار دادهاند، بطوريکه تستهايي را در رابطه با تصميمگيري سريع به عمل آوردهاند، با اين تفاوت که يکي از دو گروه در ميان تست خوابيدهاند، ولي گروه ديگر چنين اجازهاي نداشتهاند. نتيجهٔ تست گوياي اين موضوع است که افرادي که خوابيدهاند، به شکل بهتري به سوالات پاسخ دادهاند. اين تست در مورد ورزشکاران نيز انجام شده است.
۸. آسيبپذيري در مقابل بيماريها
سازمان دفاعي بدن، وظيفهٔ مبارزه با انواع باکتريها و به بيان بهتر ميکروارگانيسمها را دارا است، بطوريکه حتي در صورت زخمي شدن نقطهاي از بدن و ايجاد زخم، سيستم دفاعي قادر است از نفوذ ميکروبها به بدن از ناحيهٔ آسيب ديده و ايجاد عفونت جلوگيري کند. حال در صورت بيخوابي حتي براي يک شب، سيستم دفاعي بدن به اندازهاي ضعيف ميشود که تا حدودي قدرت آن براي مبارزه با ميکرو ارگانيسمها از بين ميرود.
۹. ادرار بيش از حد معمول
زماني که انسان به خواب ميرود، سيستم توليد ادرار در بدن فرآيند آرامتري را در پيش ميگيرد و از اينرو است که اغلب افراد در زمان خواب نيازي به استفاده از سرويسهاي بهداشتي ندارند. اما زماني که فردي در طول شب بيدار ميماند، خبري از فرآيند آرام توليد ادرار نيست. دانشمندان چنين وضعيتي را توليد بيش از حد ادرار شبانه مينامند. اين موضوع عاملي براي شب ادراري در برخي کودکان و حتي بزرگسالان است، چراکه فرآيند توليد ادرار در اين افراد با وجود به خواب رفتن به حالت معمول به فعاليت ادامه ميدهد.
۱۰. حواس پرتي
انجام اموراتي نظير مطالعه يا گوش دادن به توضيحات استاد در کلاس درس که نيازمند تمرکز است، به خواب فرد بستگي مستقيمي دارد. دانشمندان روي اين موضوع تاکيد دارند که در صورت بيخوابي، افراد بايد در انتظار مشکلاتي نظير نبود تمرکز و حواسپرتي باشند. در صورت بيخوابي، فرد در کسري از ثانيه به حالتي وارد ميشود که نميتوان آن را خواب يا بيدار عنوان کرد.
۱۱. توليد نشدن واکسن و بالا رفتن احتمال ابتلا به بيماري
محرکهاي موجود در بدن، آنتي باديهايي را براي مبارزه با ويروسهاي خاصي توليد ميکنند. همانطور که اشاره کرديم زماني که فرد به اندازهٔ کافي نميخوابد، سيستم دفاعي بدن دچار مشکل شده و در نتيجه نميتواند به خوبي کار کند. در يک تحقيق که در همين راستا انجام شده، به ۱۹ تن از داوطلبان واکسن هپاتيت تزريق شد. ده تن از اين افراد در طول شبانه روز هشت ساعت ميخوابيدند، اما باقي افراد شرکت کننده در اين آزمايش شبها بيدار ميماندند. پس از گذشت چهار هفته، ميزان آنتي بادي ساخته شده در بدن افرادي که در طول شبانه روز ۸ ساعت خوابيده بودند، دو برابر افرادي بود که بيدار مانده بودند.
به گزارش جام جم سرا، تحقيقات ديگري نيز در اين خصوص انجام شده که از جملهٔ آن ميتوان به تأثير بيخوابي روي واکسن آنفولانزا اشاره کرد. در اين تحقيق مشاهده شد که بيخوابي تاثيري در روند ايجاد آنتي بادي ندارد و از اينرو دانشمندان به اين نتيجه رسيدهاند که بيخوابي فقط ميتواند در مورد بيماريهاي خاصي چنين تاثيري داشته باشد.
۱۲. اختلال در تکلم
بيخوابي تأثير شگرفي روي نحوهٔ حرف زدن افراد دارد، بطوريکه در طول يک آزمايش، افرادي که براي ۳۶ ساعت بيدار نگه داشته شدهاند، بهصورت متمادي از واژههاي تکراري و جملات کليشهاي استفاده کردهاند. همچنين بايد به اين نکته اشاره کرد که اين افراد با تن صداي ثابت و بهصورت بسيار آرام و تقريباً نامفهوم کلمات را ادا ميکردند. افرادي که از کمخوابي رنج ميبرند، توانايي بيان تفکرات خود در قالب جملات را نداشته و نميتوانند آنچه را که در ذهن دارند، به درستي انتقال دهند.
۱۳. سرماخوردگي
اگر شما نيز جزو افرادي هستيد که در اغلب روزها احساس سرما کرده و دوست داريد تا کنج گرمي را براي رسيدن به آرامش پيدا کنيد، شايد به اندازهٔ کافي نميخوابيد. آزمايشهاي صورت گرفته نيز اين موضوع را اثبات کرده است.
محققان ۱۵۳ داوطلب را پس از دو هفته در معرض سرماي يکساني قرار دادهاند. براساس اطلاعات ارائه شده از بين اين ۱۵۳ نفر افرادي که در دو هفتهٔ گذشته در هر روز کمتر از ۷ ساعت خوابيدهاند، سه برابر بيش از ساير افراد که بيش از ۸ ساعت خوابيدهاند، در معرض سرماخوردگي قرار دارند.
کيفيت خواب را نيز در اين بين ميتوان مؤثر خواند. يافتههاي محققان نشان ميدهد افرادي که ۹۲ درصد از زمان در رختخواب بودن را ميخوابند، ۵/۵ برابر بيش از افرادي که ۹۸ تا ۱۰۰ درصد از اين زمان را ميخوابند، احتمال سرماخوردگي دارند.
۱۴. مشکلات سيستم گوارشي
از هر ۲۵۰ آمريکايي يک نفر به بيماري التهاب روده مبتلا است و اختلالات خواب نيز علائم اين بيماري را افزايش ميدهد. در صورتي که کمخوابي بهصورت مداوم تکرار شود، سندروم التهاب روده شديدتر ميشود، بطوريکه ۱۰ تا ۱۵ درصد از آمريکايي به علت بيخوابي با اين مشکل دست و پنجه نرم ميکنند. همچنين بايد به اين نکته اشاره کرد افرادي که از بيماري کرون رنج ميبرند، در صورت بيخوابي دو برابر ساير افراد در معرض خطر عود کردن اين سندروم در مقايسه با افراد عادي قرار دارند.
۱۵. تصادفات رانندگي
رانندگي در حالت خواب آلودگي به اندازهٔ رانندگي در زمان استفاده از مشروبات الکلي خطرناک است و از اينرو توصيه ميشود رانندگان در صورت بيخوابي اقدام به رانندگي نکنند. خوابيدن در هنگام رانندگي به دليل خيرگي و ثابت بودن وضعيت راننده امري معمول است که اين موضوع خطر تصادف را افزايش ميدهد.
براساس تحقيقات انجام شده، خلبانان، رانندگان کاميون، پزشکهاي شيفت و افرادي که بايد شبها بيدار بمانند، بيش از سايرين در خطر خواب در زمان رانندگي قرار دارند که اين موضوع شانس تصادف را بالا ميبرد.
۱۶. درد
افرادي که از مشکلاتي نظير دردهاي مزمن رنج ميبرند، معمولاً نميتوانند به ميزان کافي بخوابند، چراکه درد نقطهاي از بدن در زمان خواب وي را بيدار ميکند. اخيراً محققان به اين نتيجه رسيدهاند که بيخوابي ميتواند باعث افزايش درد در افراد شود. تحقيقات نشان ميدهد که در صورت بيدار ماندن، مقاومت فرد در برابر دردهاي ايجاد شده کمتر شده و در نتيجه فرد مورد نظر کمتر از پيش قادر است تا محرکهاي درد را تحمل کند.
۱۷. ديابت
بيدار ماندن در ساعاتي که بدن براساس ساز و کارش براي خوابيدن و کاهش متابوليسم آماده ميشود، در صورت استمرار ميتواند منجر به ايجاد مقاومت در برابر انسولين و در نتيجه مبتلا شدن به بيماري ديابت نوع دوم شود. براساس تحقيقات انجام شده روي نوجوانان، مشخص شده که تغييرات براي بالا بردن ميزان خواب افراد خطر ابتلا به بيماري ديابت را کاهش ميدهد. همچنين بايد به اين موضوع اشاره کرد که با وجود رعايت رژيم غذايي، در صورت مداومت در کمخوابي خطر ابتلا به بيماري ديابت افزايش پيدا ميکند.
۱۸. به هم ريختگي
در صورتي که دقت کرده باشيد، افرادي که دچار بي خوابي هستند، در شرايط آرماني خود به سر نميبرند. تحقيقات صورت گرفته حاکي از اين موضوع است، جراحاني که کمتر از سايرين ميخوابند، ۲۰ تا ۳۲ درصد بيشتر دچار اشتباه ميشوند. همچنين ورزشکاراني که عملکرد آنها رابطهٔ مستقيمي با تمرکز دارند، در صورت بيخوابي نميتوانند نتيجهٔ لازم را دريافت کنند.
۱۹. سرطان
محققان هنور در ابتداي راه تحقيقات براي يافتن رابطه بين کم خوابي و سرطان هستند. با توجه به اينکه بيخوابي منجر به ضعف سيستم ايمني بدن شده و بدن را برابر ابتلا به بيماريها قرار ميدهد، ميتوان انتظار داشت که شانس ابتلا به انوع سرطانها نيز با استمرار بي خوابي افزايش يابد. تحقيقات اوليه دانشمندان نيز با تأييد اين موضوع، خطر ابتلا به سرطانهايي نظير پستان و سرطان رودهٔ بزرگ را در افرادي که دچار اختلالات خواب هستند، بالا عنوان کردهاند.
۲۰. مشکلات حافظه
اختلال خواب در افراد سالخورده ميتواند ساختار حافظه بلند مدت را در اين افراد تغيير دهد. همچنين مشکلاتي نيز در حافظهٔ مرتبط با خواب در جوانان رويت شده که دچار کمبود خواب هستند. تحقيقات صورت گرفته در سال ۱۹۲۴ نشان از اين دارد، افرادي که بيشتر ميخوابند، دچار فراموشي کمتري شده و حافظهٔ آنها بهتر عمل ميکند. کم خوابي نشانههاي آلزايمر را در افراد تقويت ميکند.
۲۱. اختلالات ژنتيکي
براساس تحقيق جامعي که در سال ۲۰۱۳ ميلادي براي سنجش تأثير ميزان خواب روي افراد انجام گرفت، تمام جنبههاي منفي بي خوابي بر سلامتي انسانها مشخص شد. براساس يافتهٔ دانشمندان کمخوابي باعث اختلال در عملکرد ژنهاي بدن انسان ميشود. براساس تحقيقات صورت گرفته، در حالي که فردي در طول يک هفته هر شب کمتر از ۶ ساعت بخوابد، عملکرد بيش از ۷۰۰ ژن مختل ميشود. از جملهٔ ژنهاي مورد نظر ميتوان به مواردي اشاره کرد که رابطهٔ مستقيم با سيستم حفاظتي بدن دارند.
برخي از ژنها براساس الگوي شبانهروز فعاليت ميکنند که در صورت به هم خوردن الگوي خواب فرد، اين ژنها نميتوانند براساس الگوي معمول فعاليت کرده و در نتيجه ساز و کار فعاليت اين جز از بدن دچار بي نظمي ميشود.
۲۱. ناخشنودي و افسردگي
دانيل کانمان، روانشانسي است که جايزهٔ نوبل را در زمينهٔ روانشناسي از آن خود کرده است. وي با انجام تحقيقي، از ۹۰۹ نفر از زناني که کار ميکنند، خواسته تا جزئيات مربوط به حالات رواني و احساسات خود را بهصورت روزانه ثبت کنند. هرچند اختلاف در درآمد اين خانمها کمي در روحيهٔ اين افراد تاثيرگذار است، اما کم خوابي را بايد يکي از دو عامل تاثيرگذاري خواند که بيشترين اثر را در افسردگي و ناخشنودي افراد دارند.
۲۲. مرگ
بسياري از بيماريها ريشه در کمخوابي و کاهش تعداد ساعات خواب دارند. اما افرادي که روزانه کمتر از ۷ تا ۸ ساعت بخوابند، دچار مرگ زودرس خواهند شد. به بيان بهتر خوابيدن کمتر از ميزان توصيه شده شانس مرگ را در سنين پايينتر افزايش ميدهد.
|
شهرستان فارسان در یک نگاه |
|
خبرنگار افتخاري |
|
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
|
|
|