به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، رضا سراج کارشناس مسائل راهبردي و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع رساني راه دانا درخصوص مصوبه اخير مجلس در راستاي صيانت از دستاوردهاي هسته اي، ضمن حداقلي برشمردن اين اقدام و برآورده شدن حداقل انتظارات از مجلس با اجرايي شدن اين طرح، اظهار داشت: ما مي دانيم که آمريکايي ها در چارچوب يک راهبرد کلان به دنبال مهار قدرت يابي جمهوري اسلامي ايران هستند و نطفه اين مهار را هم در موضوع هسته اي بنا گذاشته اند. آنها به دنبال اين هستند که برنامه هسته اي ايران برچيده شود و طولاني کردن مذاکرات هم در راستاي برچيده سازي برنامه هسته اي ايران است.
وي ادامه داد: درحقيقت آمريکايي ها سه هدف در مذاکرات هسته اي داشتند که شامل متوقف سازي، معکوس سازي و برچيده سازي بود. دو هدف ابتدايي آنها محقق شد و درحال حاضر نيز به دنبال تحقق برنامه سوم شان يعني برچيده سازي هستند. آنها رسيدن به اين هدف را در مرور زمان و تمديد مذاکرات جستجو مي کنند. لذا من فکر مي کنم ورود مجلس و نمايندگان محترم از طريق اين طرح، به نوعي مقابله با راهبرد آمريکا براي مهار روند قدرت يابي جمهوري اسلامي است و يک اقدام هوشمندانه بوده است تا از برنامه هسته اي ايران حمايت کنند.
توافق نکردن بهتر از شکل گيري يک توافق بد است
اين فعال سياسي درباره واکنش آمريکايي ها به اين طرح مجلس که مدعي شده اند با عدم مجوز ايران براي بازرسي ها، احتمال شکل گيري توافق ضعيف شده است؛ بيان داشت: مطمئن باشيد که آمريکايي ها هم به مذاکرات و هم به توافق با جمهوري اسلامي ايران نياز دارند. اما اگر هم فرض را بر اين بگذاريم که حصول توافق در هاله اي از ابهام قرار گيرد؛ اگر قرار باشد که خطوط قرمز ما رعايت نشود، اين يک توافق بد است و توافقي هم که بد باشد بهتر است شکل نگيرد. بنابراين ما چيزي را از دست نمي دهيم. ملت ايران متوجه شده اند که به آمريکايي ها نمي شود اطمينان کرد و اين براي مردم ما مسجل شده است که آنها وعده مي دهند ولي قول هاي شان را زير پا مي گذارند.
وي افزود: در صورت عدم توافق ما به يک سرمايه اجتماعي مي رسيم که آن سرمايه اجتماعي انسجام و وحدت ملي است. همين طور دولت محترم نيز متوجه خواهد شد که توسعه برون زا با شرايط ظالمانه اي که آمريکايي ها در مناسبات بين المللي ايجاد کرده اند، راهبرد مناسبي نيست و هرچه بيشتر متوجه پيشرفت درونزا خواهد شد.
اين طرح تحميل به دولت نيست؛ بلکه مقابله با بدعهدي آمريکا و غرب است
اين استاد دانشگاه نسبت به فضاسازي هاي برخي رسانه ها مبني بر تحميلي بودن اين طرح به دولت و سنگ اندازي مجلس در مسير دستيابي به توافق نهايي ضمن رد اين ادعا عنوان کرد: هرگز اين طرح، تحميل به دولت نيست. چرا که يک سال و خرده اي از مذاکرات مي گذرد؛ اگر مجلس مي خواست چيزي را به دولت تحميل کند، مي توانست همان آغاز يا اواسط مذاکرات اين کار را انجام دهد. مجلس براي صيانت از دستاوردهاي هسته اي در جايي مي خواهد وارد عمل شود که ما شاهد زياده خواهي ها و بدعهدي هاي آمريکا هستيم. بنابراين اقدام مجلس، مقابله با دولت و تحميل به دولت نيست؛ اين کار مجلس مقابله با زياده خواهي و بدعهدي آمريکا و غربي هاست.
وي اضافه کرد: آمريکايي ها در لوزان تفاهم کردند که غني سازي 3.5 درصد داشته باشيم؛ اما اکنون زمزمه 2 درصد غني سازي را مطرح مي کنند. اگر اين اتفاق بيفتد قطعا ديگر از برنامه هسته اي ايران چيزي باقي نمي ماند. بنابراين کاملا مشخص است که اين اقدام مجلس، مقابله به مثل و تقابل با زياده خواهي و بدعهدي آمريکايي ها و غربي هاست و جز اين هم از مجلس انتظاري نبود و اين حداقل کاري است که نمايندگان مجلس مي توانستند انجام دهند. درحقيقت ورود مجلس تحميل به دولت نيست بلکه مقابله با تحميل هايي است که غربي ها به دنبال اعمال آنها عليه ما هستند و من معتقدم که اين مصوبه پشتوانه قوي و محکمي براي تيم مذاکره کننده براي مراحل پيش رو شد.
طرح مجلس خواست مردم و نظام است نه اعمال سليقه حزبي
رضا سراج در انتها درباره هم راستا بودن طرح مجلس با خواست و اراده مردم نسبت به دستاوردهاي هسته اي تصريح کرد: به نظر من حضور گسترده و پرشکوه مردم در تشييع شهدا و به خصوص شهداي غواص و همين طور براساس نظرسنجي هاي معتبر، مردم خواستار حفظ دستاوردهاي هسته اي و حفظ عزت ملي هستند. لذا من تأکيد مي کنم که ورود مجلس به ماجراي مذاکرات هسته اي و طرح اخير، متضمن يک توافق خوب است که اين هم خواست ملت و هم خواست نظام است و مي تواند به تيم مذاکره کننده نيز کمک شاياني کند.