بهشتيپور گفت: بايد روشن شود که تحريم ها يک جا لغو مي شوند و يا در طول زمان قرار است لغو شوند. اگر قرار است يک جا لغو شوند مثل بازي دومينو هرکس منتظر است که طرف مقابل حرکتي کند تا براساس آن اقدامي را انجام دهد. اين که هر کسي حرکتش منوط به چه کاري باشد خيلي مهم است. اين ابهامات بايد در توافق جامع از بين برود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، حسن بهشتي پور کارشناس مسائل سياسي و منطقه اي که در نشست اخير عراقچي حصور داشته است در گفتگو با شبکه اطلاع رساني راه دانا در خصوص اين جلسه اظهار داشت: مهم اين است که اين جلسات ادامه پيدا کند و مسائل را واضح و شفاف مطرح کنند و در خصوص موضوعاتي که مورد ابهام است، دقيقا صحبت شود و موضوعات به طور کامل مورد بررسي قرار گيرند.
وي در رابطه با شکل گيري و يا عدم شکل گيري فهم مشترک بين طرفين مذاکره براي دستيابي به يک توافق جامع بيان داشت: هرکس برداشت خاص خودش را دارد؛ منتهي به هرحال بايد اين برداشت ها در قالب يک قرارداد برود. وقتي يک توافق نامه جامع تنظيم شود، ديگر نمي شود هرکس برداشت خودش را داشته باشد و بايد متن توافقنامه خيلي گويا و شفاف باشد و در آن مشخص باشد که هر طرفي چه کاري را بايد در چه زماني انجام دهد.
اين کارشناس در خصوص وجود فکت شيت هاي متفاوت بين طرفين گفت: اين موضوع به اين دليل است که فعلا فقط يک بيانيه صادر شده و کليات در آن مطرح شده است و زماني که بخواهد به يک توافق جامع تبديل شود، بايد دقيق، گويا و شفاف مشخص شود که طرفين بايد در چه زماني چه کاري را انجام دهند.
وي درباره اراده طرف مقابل براي توجه به خواسته هاي ايران بيان داشت: اين زماني مشخص مي شود که قرارداد بين طرفين امضا شود و آن زمان است که مي شود متوجه شد چقدر از خواسته هاي ما محقق شده است. ما بايد به اين توجه داشته باشيم که فعلا در کليات قرار داريم و بايد در قرارداد نهايي به جزئيات بپردازيم و در آن توافق نهايي است که دو طرف بايد به يک فهم مشترک برسند.
بهشتي پور نسبت به موضوع توافق بر روي مسائل حقوقي نيز تصريح کرد: در حال حاضر بر روي مباحث حقوقي نيز همچون خيلي از موضوعات ديکر موضوعات روشن و شفاف نيست و بايد منتظر ماند تا در توافق نهايي يک سندي بين دوطرف امضا شود و البته اين سند بايد روشن و واضح و بدون ابهام باشد و دوطرف به يک نظر واحد دست پيدا کنند.
وي در پاسخ به اين سؤال که آيا «در خصوص جزئيات، صحبتي شده است و توافقي صورت گرفته است يا خير؟» خاطرنشان کرد: در اين سه ماهي که پيش روست قرار است جزئيات بررسي شود.
اين کارشناس سياسي و منطقه اي درمورد موضوعات مورد ابهام که هنوز حل نشده اند، اذعان داشت: هنوز موضوعات مورد ابهام وجود دارند؛ چراکه در غير اين صورت قرارداد را همان موقع امضا مي کردند. بحث هاي مختلفي مطرح است که يکي از آنها موضوع نظارت است و اينکه در جايي که بين ايران و آژانس اختلاف وجود داشته باشد چه کار بايد کرد؟ از موارد ديگر موضوع تحريم هاست که آيا تحريم ها لغو مي شوند يا تعليق مي شوند؟ اگر لغو است از چه زماني دقيقا لغو مي شوند؟ اگر تعليق است چه طوري تعليق مي شوند و تا چه زمان بايد منتظر بود تا لغو شوند؟ اين ها بايد با صراحت مشخص شوند.
وي ادامه داد: اتحاديه اروپا به صراحت گفته است که تحريم ها را لغو مي کند؛ اما در مورد آمريکا اين صراحت مشخص نيست؛ چون کنگره هم در اين زمينه دخيل است. همانطور که يک قسمت هايي از موضوع هسته اي ايران نيز به مجلس مربوط است و مثلا مجلس بايد اجراي پروتکل الحاقي را تأييد کند. اين موضوعات بايد روشن شوند. به طور مثال بايد روشن شود که تحريم ها يک جا لغو مي شوند و يا در طول زمان قرار است لغو شوند. اگر قرار است يک جا لغو شوند مثل بازي دومينو هرکس منتظر است که طرف مقابل حرکتي کند تا براساس آن اقدامي را انجام دهد. اين که هر کسي حرکتش منوط به چه کاري باشد خيلي مهم است. اين ابهامات بايد در توافق جامع از بين برود.
بهشتي پور در مواجهه با اين سؤال که «آيا همه تحريم هاي ايران قراراست لغو يا تعليق شود و يا صرفا تحريم هاي مربوط به موضوع هسته اي؟» اظهار داشت: کل تحريم ها که ربطي به مسائل هسته اي ندارند. ما از سال 58 تاکنون تحريم شده ايم. بحثي که در خصوص تحريم ها مطرح و اساسي است، موضوعات مربوط به مسائل اقتصادي و مالي است که نفت هم جزء آن است.
وي افزود: منظور ما تحريم هايي است که به خاطر مسئله هسته اي از قطع نامه هاي شوراي امنيت شروع شد و 4 قطعنامه از اين 7 قطعنامه جنبه تحريمي دارند و در آنها تحريم هايي را براي ما وضع کرده اند و همين طور تحريم هايي که آمريکا به صورت ثانويه وضع کرده است و از کشورهايي که با او ارتباط داشتند، خواسته است که براي بقاي ارتباطشان با آمريکا، بايد در برخي موارد با ايران قطع همکاري کنند.
وي در مورد مطرح شدن مسائل دفاعي و نظامي ايران در گفتگوهاي بين دو طرف نيز يادآور شد: اصلا موضوعات نظامي و دفاعي مطرح نشده است؛ چرا که تيم مذاکره کننده اصلا مجوز اين را ندارد که بخواهد راجع به اين موضوعات صحبت کنند.
بهشتي پور در پاسخ به اين سؤال که «آيا آمريکايي ها هم در توافق نهايي دنبال اين نيستند که بخواهند به صورت مستقيم يا غير مستقيم روي موضوعات و توانمندي هاي نظامي ايران صحبت کنند؟» افزود: تا آنجايي که من در جريانم، نتوانستند و نخواستند اين موضوع را مطرح کنند. آن مطالعات ادعايي که مطرح مي شود و در گزارشات آقاي آمانو هم هست جداي از مذاکرات گروه 5+1 و ايران است و آنها بين ايران و آژانس بوده است که مرتبا در گزارشات آقاي آمانو آمده است. اين گزارشات از چند سال قبل و از دوران رياست جمهوري آقاي احمدي نژاد بوده است و از سال 2009 تا حالا مرتب دارد تکرار مي شود؛ ولي در گفتگوهاي بين ايران و گروه 5+1 اين موضوعات مطرح نبوده است.
اين کارشناس سپس، نظرش نسبت به روند رسيدن به توافق جامع در طول اين سه ماه باقي مانده و عزم و اراده جدي طرفين در اين زمينه را اينگونه بيان کرد: دو طرف دارند تلاش مي کنند تا يک توافق خوب ايجاد شود. منتهي برد-برد بستگي به تعريف دو طرف از اين موضوع دارد. چيزي که مقام معظم رهبري مي خواهند اين است که ايران بتواند چرخه کامل سوخت هسته اي را داشته باشد که غتي سازي اورانيوم هم جزء آن است و تحريم ها هم کاملا برداشته شود. طرف مقابل هم مي خواهد اطمينان حاصل کند که ايران فاقد بمب هسته اي است و تصميمي هم براي ساخت آن ندارد و بدين منظور به دنبال يک سري نظارت ها، کنترل ها و محدوديت هايي در يک دوره زماني مشخص است.
بهشتي پور در انتها به بحث تعطيلي راکتورها و نيروگاه هاي هسته اي نيز اشاره اي داشت و گفت:اگر قرار بود جايي تعطيل شود در آن بيانيه مي آمد. حتي در فکت شيت آمريکا هم صحبتي از تعطيلي نمي کند.
انتهاي پيام/