پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 150871
يمن کجاست؟ چه موقعيتي دارد؟ يمني ها شيعه هستند يا سني؟
تاریخ انتشار : 1394/01/09 19:52:11
نمایش : 1189
جريان الحوثي‌ها نام جنبشي شيعي در کشور يمن است که شکل‎گيري آن‌ها به دهه 80 ميلادي باز مي‎گردد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از شيرازه، "يمن" کشوري است در جنوب غربي آسيا و جنوب شبه جزيره عربستان، حضور قوميت ها و اديان مختلف در طول ساليان گذشته باعث شده است که تحولات منطقه اي و بين المللي بر شرايط سياسي اين کشور اثر گذار باشد.


يمن داراي موقعيت سوق‌الجيشي بالايي است و حاصلخيزترين کشورهاي شبه جزيره مي‌باشد. اين کشور با تسلط بر تنگه «باب‌المندب» قادر است درياي سرخ را به کنترل درآورد و با استفاده از جزيره استراتژيک «بريم» مي‌تواند اين تنگه مهم را ببندد و از آنجايي که بلندترين جزيره- زقر- را در منطقه در اختيار دارد مي‌تواند فعاليت‌هاي دريايي در منطقه خليج عدن و درياي سرخ را به کنترل خود درآورد. 

يمن پرجمعيت‌ترين کشور شبه جزيره عربستان مي‌باشد و در حال حاضر پرجمعيت‌ترين ارتش منطقه را در اختيار دارد و مي‌تواند در صورت نياز تعداد نظاميان خود را به سرعت به حدود سه ميليون نفر برساند.
 

يمن

 
وضعيت سوق‌الجيشي، طبيعي و انساني يمن سبب شده است که کشورهاي استعمارگر غرب و کشور عربستان سعودي به اين کشور همواره چشم طمع داشته باشند و امروز اين کشور عربي که از ژئوپولتيک مهمي برخور دارد است  به سبب نگاه متفاوت با شيخ نشينان عربي در صدر اخبار رسانه اي دنيا قرار گرفته است.

ترکيب قومي و مذهبي در يمن

ترکيب جمعيتي يمن بدين گونه است که بين 45 تا 55 درصد داراي مذهب زيدي‌اند، حدود 30 درصد شافعي، حدود 10 درصد حنبلي، حدود 6 درصد شيعه، نيم درصد مسيحي و يهودي و 3 درصد را مذاهب ديگرتشکيل مي‌دهند. شافعي‌ها مناسبات بسيار خوبي با زيديها و شيعيان دارند اما اين سه با حنبلي‌ها داراي اصطکاک‌هايي مي باشند. زيدي‌ها ازنظرمذهبي حد وسط شيعه و سني به حساب مي‌آيند. پاره‌اي از اعمال عبادي وفقهي آنان به شيعيان و پاره‌اي سني است.

اساساً يمني ها اسلام خود را مديون حضرت علي(ع) مي دانند، چون نخستين بار پيامبراعظم(ص)، حضرت علي(ع) و چند نفر ديگر از صحابه را براي تبليغ اسلام به يمن فرستادند. نکته جالب توجه اينکه از جمعيت 20 مليوني يمن حدود 5 مليون از سادات و ذريه پيامبر بوده که 90 درصد آنها سادات حسني و بقيه سادات حسيني اند.

اعتقاد مردم يمن «خصوصاً شيعيان زيدي» به ظهور منجي امام مهدي(عج) نيز بسيار قوي است به طوري که در 5 سال اخير، کتاب عصر ظهور شيخ علي کوراني، از پرفروش‌ترين کتاب‌ها در کشور يمن بوده است.

يمن در گذر تاريخ

منطقه يمن در سال ۱۷۵۰ در قلمروي حکومت عثماني قرار داشت. با سقوط امپراتوري عثماني در پايان جنگ جهاني اول يمن به سرپرستي بريتانيا درآمد و در سال ۱۹۲۲ به استقلال دست يافت. تا سال1960 ميلادي حکومت يمن توسط شيعيان اداره مي شد که بر اثر توطئه کشورهاي خارجي به خصوص مصر، با کودتا از قدرت برکنار شدند. از اين زمان بود که بيشترين ظلم بر شيعيان يمن روا شد. حتي به آنان اجازه برگزاري اعياد مذهبي را هم نميدادند. 

جريان الحوثي از شکل گيري تا انقلاب

جريان الحوثي‌ها نام جنبشي شيعي در کشور يمن است که شکل‎گيري آن‌ها به دهه 80 ميلادي باز مي‎گردد. بنيان‌گذار اين گروه فردي به نام سيد بدرالدين الحوثي بود که در سال 2004 و به دست علي عبدالله صالح ديکتاتور وقت يمن کشته شد. 

 
يمن
سيد بدرالدين الحوثي
 

سيد بدرالدين الحوثي، فرزندان متعددي دارد که معروفترين آنها شهيد سيد حسين حوثي و عبدالملک که جانشين سيد حسين است و يحيي حوثي که نماينده مجلس يمن بود و اکنون در آلمان مستقر است و جنبه تريبون رسمي و تبليغاتي حرکت را بر عهده دارد.

سيد حسين حوثي و جمعي از جوانان صعده گروهي به نام «شباب المؤمن» تشکيل دادند که منتقد وضعيت موجود حوزه هاي ديني يمن و علماي آن بودند. اين جريان باعث رنجش علماء و ريش سفيدان زيديه گرديد و حتي در مقطعي اين گروه توسط عالمان زيدي طرد شدند. آنها حتي با علامه مجدالدين المؤيدي نيز اختلاف پيدا کردند. نهايتا دوستان سيد حسين نيز او را رها کردند ولي او جمعيت شباب المؤمن را رها نکرد و سعي کرد خلأ فرهنگي موجود در زيديه را که از همان ابتدا به خاطر اشتغال به جنگ و جهاد در زيديه ايجاد شده بود، پر کند و لذا به کار با نوجوان و جوانان پرداخت و سعي نمود يک روحيه آگاهي بخشي و بيداري براساس مؤلفه هاي «شيعي بودن و حضور پررنگ مباني شيعه در آن، نقد وضعيت موجود و  ترويج افکار امام خميني(ره) و انقلاب اسلامي ايران در زمينه هايي همچون مبارزه با استکبار و آمريکا و اسرئيل» ايجاد کند. 

 
يمن
 

وي در بيشتر سخنراني هاي خود که در جمع جوانان ايراد کرده، از امام و انقلاب ايران نام مي برد و علاقه و گرايش شديدي به جريانهاي شيعي مثل حزب الله لبنان و شخص سيد حسن نصرالله دارد به همين دليل است که پرچم هاي حزب الله در سراسر منطقه صعده برافراشته مي شود. «شهر صعده از اهميت استراتژيک و مذهبي بالايي براي الحوثي‌ها برخوردار بوده تا آنجا که آن را پايتخت شيعيان زيديه مي‌نامند.»

دولت يمن که طبيعتا تاب و تحمل وجود اين فرهنگ و گرايش را نداشت، سيد حسين حوثي و همفکرانش را متهم به امامي مذهب و جاسوس ايران بودن مي کند و حتي وي را متهم مي کند که ادعاي امامت و پيامبري دارد و قصد دارد نظام امامت را که در عرف فعلي يمن نامطلوب است، به يمن بازگرداند لذا در سکوت مجامع بين المللي و اسلامي و حتي شيعي، حمله وسيعي را برعليه وي آغاز مي کند و مراکز تجمع آنها را بمباران مي نمايد. سيد حسين حوثي نيز به کوهها پناه مي برد و با استفاده از ذخاير غذايي و تسليحاتي که از قبل فراهم شده بود، به مقابله با حکومت بر مي خيزد. 

 
يمن
سيد حسين حوثي
 

 سرانجام سيد حسين در يکي از حملات کشته شده است و عکس او هم منتشر گرديد ولي هنوز هم برخي از دوستان او منکر شهادت او هستند! اين يک مسأله سابقه دار در زيديه است که برخي از پيشوايان زيديه کشته مي شوند ولي پيروان آنها منکر کشته شدنشان مي شدند. پس از کشته شدن سيد حسين پدر و برادرانش راه او را ادامه مي دهند و جنگ اخير که از اوايل سال 2007 شروع شده و تا حال ادامه داشته، جنگ چهارم به حساب مي آيد.

انقلاب يمن با برکناري رئيس جمهور

در  سال ۲۰۱۱ مردم اين کشور بر عليه "علي عبدالله صالح" که در عمل به رئيس‌جمهور مادام‌العمر يمن تبديل شده بود دست به اعتراض زدند که منجر به برکناري او از قدرت شد و انقلاب يمن را رقم زد. در فوريه ۲۰۱۲ "عبدربه منصور هادي" به عنوان تنها نامزد به رياست جمهوري يمن برگزيده شد. او نامزد توافقي اين انتخابات بود که قرار بود مرحله انتقالي را اداره کند. انتخاب او برپايه توافق سياسي براي انتقال مسالمت‌آميز قدرت در يمن پس از ماه‌ها تظاهرات اعتراض‌آميز صورت گرفت.

سياست هاي داخلي و خارجي "منصور هادي" قرابت زيادي با آل سعود داشت. از همين رو جنبش انصار الله که اين روزها رهبري آن را عبدالملک حوثي برادر کوچک سيد حسين به عهده دارد با فراخوان گروه هاي مردمي بار ديگر اعتراض خود را از اين جهت گيري اعلام کردند. منصور هادي و دولت او در ۲۱ ژانويه ۲۰۱۵ استعفاي خود را اعلام کرد. اما با حمايت برخي کشورهاي عربي منطقه به خصوص عربستان در ۲۱ فوريه ۲۰۱۵ استعفاي خود را پس گرفت و عدن را به عنوان پايتخت موقت اعلام کرد. 

در ۲۶ مارس ائتلافي از کشورهاي منطقه به رهبري عربستان سعودي حملات هوايي را عليه حوثي‌ها و در حمايت از دولت هادي با نام طوفان قاطعيت آغاز کردند.

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html