|
کد مطلب: 119630
توپ مذاکرات هستهاي در زمين ايران است
تاریخ انتشار : 1393/09/08 10:14:41 نمایش : 1308
منابع فرانسوي با بيان اين ادعا که «توپ مذاکرات هستهاي در زمين ايران است»، گفتند که هنوز روشن نيست که ايران آماده دادن «امتيازهاي اساسي» هست يا خير.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، روزنامه سعودي «الشرق الاوسط» به نقل از منابعي که آنان را منابع مطلع فرانسوي خواند، نوشت که توپ مذاکرات هستهاي اکنون در زمين ايران است.
ايران بايد امتيازهاي اساسي بدهد / توپ در زمين ايران است
اين روزنامه با بيان اينکه رهبر ايران عدم مخالفت خود با تمديد مذاکرات را اخيرا اعلام کرد، به نقل از منابع مذکور مدعي شد که «ايران اگر ميخواهد به توافق (جامع هستهاي با غرب) برسد، بايد امتيازهايي اساسي بدهد».
اين منابع با اشاره به اينکه وزراء (خارجه) و کارشناساني که دهها ساعت در «وين»، زمان صرف مذاکرات کردند تا مواضع طرفين را به هم نزديک کنند، «موفق نشدند پيشرفتي تعيينکننده در موضوعات اصلي به دست بياورند و همه آنچه بدان رسيدند، پيشرفتي محدود بود که براي اعلام حصول توافق سياسي کافي نبود» و فقط اجازه داد تا مذاکرات تمديد شود، افزود که براي همين طرفين فرصت هفتماهه را در حقيقت اينطور ميبينند که «۴ ماه براي توافق سياسي و ۳ ماه براي (توافق بر سر ) ضميمههاي فني» است.
الشرق الاوسط به نقل از اين منابع با طرح اين سوال مغرضانه که «آيا تيم (مذاکرهکننده) ايراني خواستار توافق است، اما آيا اجازه دارد آن را امضا کند؟.. ما نميدانيم»، افزود: الان توپ در زمين ايران است و مسائل خيلي دشوار است و هيچ کس امروز نميتواند حدس بزند هفت ماه ديگر چه اتفاقي خواهد افتاد؛ خصوصا اينکه موانع اضافي ديگر هم از جانب ايران هم از جانب آمريکا وجود دارد.
هنوز روشن نيست ايران تصميم گرفته است امتيازهاي ضروري را بدهد يا خير
به ادعاي اين منابع، مانعي که از جانب ايران است، اين است که «روشن نيست ايران هنوز تصميم گرفته است که امتيازهاي ضروري را بدهد يا خير. زيرا بر خلاف نيازش به رفع تحريمها، طرف ايراني هنوز براي رويارويي با پيامدهاي توافق آماده نيست؛ پيامدهايي که به عاديسازي (روابط) با غرب و آمريکا ميانجامد.
اين منابع با اشاره به آزادسازي ماهانه ۷۰۰ ميليون دلار از درآمدهاي نفتي بلوکه شده ايران در خارج از اين کشور و همه تسهيلاتي که در توافق ژنو آمده است، افزودند که تهران به توافق ژنو پايبند بود و «دليلي وجود ندارد که درباره پايبندي ايران به آن طي ۷ ماه آينده ترديد کنيم».
الشرق الاوسط در ادامه نوشت که پاريس پيشنهادهاي «سخاوتمندانهاي» به تهران پيشنهاد کرده است، و با اشاره به اينکه موانع توافق اکنون حجم برنامه هستهاي ايران شامل تعداد دستگاههاي سانتريفيوژ، نوع و حجم و ميزان غنيسازي و ضمانتهايي است که ايران بايد براي اثبات صلحآميز بودن برنامهاش ارائه کند، است، به موانع و کارشکنيهاي پاريس و ديگر کشورهاي غربي هيچ اشارهاي نکرد و مدعي شد: ايران هنوز اجازه نميدهد سايتهايي که گمان ميرود در آن، آزمايش نظامي (هستهاي)شده است، بر روي بازرسان آژانس باز شود و بياني ديگر ايران ميخواهد شش کشور کورکورانه به او اعتماد کنند. الشرق الاوسط در ادامه هيچ اشارهاي به حجم و تعداد بالاي بازرسيهاي متعدد از مراکز متعلق به برنامه هستهاي ايران و نظارت مستقيم با دوربينهاي آژانس نکرد.
شش کشور خواستار ضمانت کافي و بازگشتپذير بودن توافق هستند
الشرق الاوسط افزود که خلاصه آنچه منابع فرانسوي ميگويند اين است که اين شش کشور «که هنوز در مواضع نزديک به هم، متحد هستند»، خواستار ضمانت «کافي» براي اثبات صلحآميز بودن برنامه هستهاي ايران هستند و توافقنامه نيز بر گنجاندن آنچه «زمان گريز» به مدت يک سال، ناميده ميشود، تصريح ميکند تا اگر روشن شد که ايران «تلاشهاي را به سوي نظامي کردن برنامه سوق داد يا اورانيوم را بيش از آنچه در توافق بر آن تصريح شد، انباشت» جامعه بينالملل بتواند تدابير لازم را اتخاذ کند. اين منابع بر اهميت «شفافيت» و «بازگشتپذير بودن» توافق ميکنند.
برداشتن تحريم شوراي امنيت نيازمند قطعنامه جديد و تاييد آژانس است
بر اساس اين گزارش، مشکل بزرگ ديگر رفع تحريمهاي ايران است که دو نوع است؛ تحريمهاي دوگانه «آمريکايي-اروپايي» و بينالمللي «که شوراي امنيت... آن را تصويب کرده است» و ايران درخواست کرده است که در پي توافق، همه اين تحريمها برداشته شود حال آنکه غربيها قصد دارند آن را بتدريج و در سايه التزام ايران به اجراي توافق آن را بردارند. اما مشکل در (رفع) تحريمهاي شوراي امنيت است که نميتوان آن را لغو کرد مگر با قطعنامههاي جديد و به توصيه آژانس بينالمللي انرژي اتمي و آن هم پس از اطمينان از صلح آميز بودن برنامه هستهاي ايران و اقدام تهران در دادن پاسخهاي قانعکننده به همه سوالات مطرح درباره آزمايشهاي سابق و کنوني است.
هفت ماه به خودمان فرصت داديم که به توافق برسيم نه بن بست
الشرق الاوسط نوشت: آيا شش کشور و ايران طي ۷ ماه آينده موفق ميشوند در حالي که پس از يک سال مذاکرات فشرده شکست خورده بودند؟ پاسخ قاطعانه اين است که کسي نميداند. امروز دو طرف توافق کردند که تا آخر ماه مارس به توافق سياسي برسند و تا آخر هفت ماه ديگر يعني پايان ژوئن به توافق نهايي. سه ماه آوريل، مي و يونيو (فرودين، ارديبهشت و خرداد) را به نگاشتن ضمايم خيلي پيچيده اختصاص دادند. به گفته اين منابع فرانسوي احتمال ميرود که توافق سياسي «۵ تا ۶ صفحهاي» شامل «اصول، اهداف معين و اقدامات ايران در خصوص غنيسازي در سايتهاي فوردو، نطنز و ... و نوع و عدد دستگاههاي سانتريفيوژ و مقادير اورانيوم غنيشده و ميزان غنيسازي آن با جدول زمانبندي دقيق باشد. اما ضمايم شامل دادههاي فني خواهد بود.
الشرق الاوسط در پايان نوشت: به نظر ميرسد (چارچوب) توافق روي کاغذ کامل شده اما بدون آن دشواريهاي زيادي وجود دارد. اين منابع فرانسوي خوشبين هستند و ميگويند: «۷ ماه به خودمان فرصت داديم تا موفق شويم نه اينکه به بنبست برسيم».
|
شهرستان فارسان در یک نگاه |
|
خبرنگار افتخاري |
|
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
|
|
|