رئيس کنگره جهاني جريانهاي افراطي و تکفيري از ديدگاه علماي اسلام با اشاره به اينکه اسلام دين محبت است و تکفيريها آبروي اسلام را بردهاند، گفت: مبارزه نظامي با اين گروه منحرف خوب است اما کافي نيست و بايد ريشههاي فکري آنها توسط علماي اسلام خشکانده شود.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از فارس،آيتالله ناصر مکارم شيرازي در کنگره جهاني جريانهاي افراطي و تکفيري که صبح امروز در قم آغاز به کار کرد با اشاره به اينکه بيش از علماي جهان اسلام از 83 کشور در اين کنگره شرکت کردهاند، اظهار کرد: در اين کنگره ميخواهيم درباره يکي از مشکلات بزرگ جهان اسلام، يعني اعمال و افعال شوم تکفيريها سخن بگوييم.
وي ادامه داد: اين گروههاي تکفيري هم به اسلام و هم به مسلمين و هم به بشريت ضربه ميزنند و وظيفه ما اين است در اين شرايط انگيزههاي اين گروه منحرف را بررسي کنيم و افکاري را که آنها را به طرف جهنم سوق ميدهد شناسايي کنيم و آنها را خشک کنيم.
اين مرجع تقليد خاطرنشان کرد: تا کي بنشينيم و شاهد هتک حرمت نواميس مسلمانان و کشتار آنان باشيم. اسلام که دين محبت و مهرباني است را دين خشونت معرفي کردهاند، ما بايد به دنيا نشان دهيم که اسلام با اين جريانها ارتباطي ندارند و علماي جهان اسلام به دنبال خشک کردن ريشههاي اين جريان هستند.
ادامه سخنراني آيتالله مکارم شيرازي به زبان عربي انجام شد.
بر اساس گزارش ستاد خبري کنگره جهاني جريانهاي افراطي و تکفيري از ديدگاه علماي اسلام، آيت الله ناصر مکارم شيرازي در بخش عربي سخنراني خود در افتتاحيه کنگره جريان افراطي و تکفيري از ديدگاه علماي اسلام اظهار داشت: ما در اين اجلاس براي خود سه خط قرمز را ترسيم کردهايم که عبارت است از اول دوري از مسائل سياسي مورد اختلاف و بحث در مساله تکفير و غلو از ديد فقهي و اسلامي، دوم عدم طرح هرگونه بحثي در مورد مسائل اختلافانگيز مذهبي حتي در يک کلمه بلکه بايد همه ما دست بر دست هم قرار دهيم و تبادل افکار در مورد خطر تندروي و تکفير داشته باشيم و سوم احترام به مقدسات همه مذاهب اسلامي و بعد از اين ملاحظات به اصل بحث برميگرديم.
وي ادامه داد: جهان اسلام در دوره اخير شاهد حمله وحشيانهاي سرشار از خشونت بوده که بيسابقه است و اين سبب برافروختن جنگهاي خونين ميشد که شهرهاي آباد مسلمانان ويران و آثار اسلامي تخريب شده است و از جمله مساجد و قبور اولياي الهي و هزاران نفر از مسلمانان از خانه و کاشانه خود آواره شدند که در ميان آنها کودکان و زنان بسياري بودند و به ناموس بسياري از مسلمانها و غيرمسلمانها تجاوزاتي صورت گرفت.
استاد حوزه علميه قم تأکيد کرد: اين گروهها به حق تجسم آيه شريفهاي هستند که ميفرمايد؛ اگر قدرت بيابند تلاش ميکنند که در زمين فساد ايجاد کنند.
وي ادامه داد: اسفبار آن است که اين مساله بهانهاي در دست دشمنان اسلام شده است براي آنکه اسلام را به دين بربريت و خشونت متصف کنند، تصادفي نيست که مخالفان اسلام اصرار دارند نام دولت اسلامي را روي دانش بگذارند. اين تشکيلات، تشکيلاتي انحرافي است که نه دولت است و نه اسلامي بلکه نامي از پيش خود درآوردن است که دشمنان اسلام با هدف حمله به اسلام بر آن گذاشتهاند.
آيت الله مکارم شيرازي بيان کرد: بعد از اين هجمه، از بين بردن آن با وسايل و ابزارهاي نظامي و سياسي ممکن نيست بلکه بايد همه تلاش کنيم علماي ديني کنار هم جمع شود و مسائل اعتقادي و انديشهاي که اينها مطرح ميکنند و سبب جذب جوانان ميشود مورد بررسي قرار گيرد.
استاد حوزه علميه قم تصريح کرد: ما ميبينيم که پيامبر در جامعه جاهلي مبعوث شد و داراي مظاهر خشونت و تندروي بود در جامعهاي که شاهد قتلها و غارتها بين مردم آن زمان بوديم جامعهاي که زن را ننگ و شر ميدانست و زنده به گور کردن دختران در آن تبديل به عادت شده بود و فرزندان خود را از بيم فقر ميکشتند و جنايتهاي ديگري که مرتکب شدند.
وي خاطرنشان کرد: در چنين جامعهاي پيامبر اکرم (ص) به عنوان رحمة للعالمين مبعوث شد و جامعهاي که در لبه پرتگاه آتش بود را نجات داد. خداوند قرآن را بر قلب پيامبر نازل کرد و امروز اين کتاب آسماني بدون هيچگونه تحريف و تغييري در دست ماست و مانند نور مبيني آن جامعه جاهلي را روشن کرد و آنها را به راههاي صلحآميز رهنمون ساخت و با ظهور اين نعمت همه مسلمانها با يکديگر برادر شدند.
آيت الله مکارم شيرازي اظهار داشت: اسلام غيرمسلماناني را مخاطب قرار ميدهد که هرچند به احکام اسلام ايمان ندارند اما در جنگ با مسلمانها نيز نيستند و ميفرمايد با کساني که با شما نبرد کرده و شما را از ديار خود خارج نميکنند با عدالت رفتار کنيد و قرآن کريم در جاي ديگري مسلمانان را از دوستي با کساني که با ما نبرد کرده و از ديارشان خارج ميکند نهي ميکند.
آيتالله مکارم شيرازي با بيان اينکه قرآن کريم ارتباط بين مسلمانان و غيرمسلمانان را نيز مشخص کرده است، ميگويد سياه و سفيد و مسلمانان از هر زبان و نژادي زير پرچم اسلام قرار ميگيرند و همه مسلمانها نسبت به يکديگر احساس برادري ايماني ميکنند.
استاد حوزه علميه قم از آغاز عصر جاهليت جديد به دليل غفلت مسلمانان خبر داد و گفت: غفلت مسلمانان سبب شده است که جماعتي از گمراهان به نام تکفيريها شروع به نابودي نعمتها و فتنه در زمين کنند.
وي تصريح کرد: آنها هر کسي غير از خود را کافر حربي دانسته و مرتد اعلام ميکنند و زن و ناموس و عرض او را مباح ميدانند و دست به جناياتي زدند که به ذهن کسي خطور نميکند. آنها نام اسلام را بر جاهليت شوم خود قرار داده است و براي مشوه کردن چهره اسلام هر کاري که توانستند انجام دادند.
آيتالله مکارم شيرازي بر بررسي منابع اصلي اين پديده تأکيد کرد و گفت: براساس آياتي از قرآن سخنراني من شکي نيست که خطاب به افراد افراطي ايراد ميشود.
وي با اشاره به محکوميت خشونت اين افراد تندرو توسط بسياري از اتباع عقايد سلفي گفت: مفتي اعظم پادشاه عربستان دو فتواي مهم در اين زمينه صادر کرد که در فتواي اول ميگويد، انديشههاي تروريستي که به فساد در زمين منجر ميشود ربطي به اسلام ندارد و تصريح کرده است که اينها اهل جهنم هستند و در فتواي دوم اعمال تروريستي را به شدت محکوم کرده و خواستار قصاص مرتکبان اين جنايتها شدهاند که اين رفتار قابل تقدير است و اميد ميرود آغازي براي اجماع علماي مسلمانان بر ضد تکفيريها شود چراکه ما بايد از شر افراد تندروي غيرمسلمان نسبت به افرادي که در صلح به سر ميبرند جلوگيري کنيم.
آيت الله مکارم شيرازي با اشاره به اظهارنظر پاپ در مورد وجوب واکنش مراجع اسلامي نسبت به حملات تکفيريها بر ضد غيرمسلمانها نيز گفت: من در نامهاي که به وي نوشتم تأکيد کردهام که اين اعمال حرام است و شما هم نبايد به تحريم حملات عليه غيرمسلمانها اکتفا کنيد بلکه بايد به طور يکسان از مسلمانها و غيرمسلمانها دفاع کنيم که او هم نامهاي فرستاد و ضمن تشکر حملات انجامشده عليه بشر را محکوم کرد.
اين مرجع تقليد به سه دسته از دلايل انحراف تکفيريها از حق اشاره کرد و گفت: اولين بحث استبداد رأي است به اين معنا که تکفيريها عملا درک کتاب و سنت را به انحصار خود درآوردند و ميگويند مفهوم شرک و ايمان و توسل و بدعت همان چيزي است که ما اعلام ميکنيم و همه مسلمانها بايد مطيع ما باشند و هر کسي که تمرد کند مستحق قتل خواهد بود. آنها مخالفان نظر خود را حتي علماي سلف را کافر ميپندارند.
وي تصريح کرد: يکي از علل اصلي فعاليتهاي جنايتکارانه تکفيريان همين استبداد رأي است اگر آنها به آيه قرآن کريم در مورد مشورت با علماي بزرگ عمل ميکردند خود را از اين راه پرسنگلاخ نجات ميدادند و به راه مستقيم برميگشتند.
آيت الله مکارم شيرازي ادامه داد: دومين دليل خطاي آنها در به کارگيري روش ايماني به برخي آيات قرآن و کفران برخي آيات ديگر است، ما اعتقاد داريم اين منشأ بسياري از مشکلات کنوني است و جهان اسلام را دچار صدمات زيادي کرده است.
وي ادامه داد: آنها تنها بخشي از آيات قرآن کريم که موافق نظرات خودشان است را انتخاب کرده و آيات ديگر را که مخالف نظر آنهاست را توجهي نميکنند. به طور مثال آنها استدلال ميکنند که قرآن از زبان پيامبر ميگويد، من براي خود نفع و ضرري نميبينم مگر آنچه خداوند ميداند و اگر از غيب خبري داشتم براي خود خير کثير جمع ميکردم. اين در حالي است که آنها به بخش ديگري از آيات قرآن کريم که ناظر به همين آيه است توجهي نميکنند.
استاد برجسته حوزه علميه قم تصريح کرد: آنها هرچه با نظرشان در توافق است به آن عمل ميکنند و مستند گفتههاي خود قرار ميدهند و اين مصيبت بزرگي است براي اينکه ما بايد به همه آيات الهي ايمان بياوريم و به آنها عمل کنيم.
وي سومين دليل انحراف تکفيريها را خطاي بزرگ در تفسير شرک و ايمان دانست و ادامه داد: آنها برخي آيات را براي تکفير همه مسلمانان مورد استناد قرار ميدهند و ميگويند هر کسي که يا علي و يا رسولالله ميگويد و شفاعت ميخواهد مشرک است و لذا خون و عرض و ناموس او مباح است و هيچ تفاوتي بين افراد کنوني و جاهليت صدر اسلام قرار نميدهند، بلکه افرادي که امروز هستند را بدتر از مشرکان زمان جاهليت ميدانند و اين در حالي است که مفهوم شرک و ايمان در آيات قرآني واضح است.
آيت الله مکارم شيرازي تصريح کرد: آيا از مسلمانان کسي هست که اولياي الهي را مساوي خداوند قرار دهد. آيا مسلمانان معتقد نيستند که اولياي الهي به اذن او هر کاري را انجام ميدهند.
اين مرجع تقليد با بيان چند معجزهاي که خداوند به حضرت عيسي (ع) نسبت داده است، ابراز داشت: شفاي کور مادرزاد، زنده کردن مردگان، آفريدن شبيه پرندگان و نفس روح در آنها و خبر دادن در مورد غيب به اذن خداوند انجام ميگيرد. آيا اينها شرک است و مسيح مشرک بود.
وي ادامه داد: آنچه مورد تأکيد است، اينکه کساني که همعصر عيسي بودند وقتي پيام مسيح را شنيدند خواستار معجزه شدند و مسيح همه معجزات را انجام داد. اگر تکفيريها در عصر مسيح بودند شايد ميگفتند مسيح چطور اين حرفها را ميزند آنها نميدانند که همه اينها به اذن خداوند است ما بر اين باوريم که در اذن خداوند مفهوم کامل توحيد به خداوند نهفته است.
آيت الله مکارم شيرازي ادامه داد: ما با درد بسيار اعلام ميکنيم آنها از کتاب و سنت جز اندکي را درک نکردند به دليل آنکه نزد علماي راستين اسلام درس نياموختند و قرآن و سنت نبوي را به نحو خطا تفسير ميکنند و آنها هرگز نخواهند توانست همه علوم اسلامي را داشته باشند، زيرا درياي وسيعي است و شما ميدانيد.
اين مرجع تقليد تنها بيان مشکلات و دردها را کافي ندانست، بلکه جستوجوي راهحلها و درمانهاي مناسب براي ريشهکني اين انديشههاي افراطي را ضروري دانست و گفت: انديشهٔ اين تکفيريها چهره اسلام را مشوه ساخته، در حالي که جهان امروز تشنه پذيرش اسلام است و همه مومنان و مسلمانان که شهادتين را ميگويند بايد در کنار هم زندگي کنند و دست در دست هم وحدت ميان خود را تحقق بخشند و تنها در اين صورت است که هيچ بيگانهاي نميتواند بر آنها سلطهگري کند.
وي ادامه داد: مايه تعجب است که قرآن در مورد «انطاکيه» ميگويد ما آنها را با افزودن فرد صالحي پشتيباني کرديم. اگر اضافه کردن يک نفر سبب پشت گرمي و عزت شود و اگر همه مسلمانها متحد شوند خواهيد ديد که چه عزتي مييابند و لذا نبايد فراموش کرد که قرآن ايجاد تفرقه و اختلاف را يکي از شعبههاي شرک تلقي ميکند.
استاد حوزه علميه قم با اشاره به نامگذاري امسال از سوي مجامع جهاني به نام سال عاري از خشونت و تندروي گفت: اين در حالي است که خونهايي ريخته شده و اموال و ناموس مردم مباح شمرده شده و شهرها ويران ميشود. اما از سوي کشورهاي عربي و غربي به راهحل نظامي ميپردازند اگر در آن صادق باشند.
وي تصريح کرد: راهحل نظامي گرچه لازم است اما ناکافي است و در کنار آن بايد ريشههاي فکري اين گروهها را از بنيان درآوريم و گروهي از جوامع غافل و فريبخورده را نجات دهيم.
آيت الله مکارم شيرازي پيشنهاد کرد که دبيرخانه دائمي اين کنگره در يکي از شهرهاي مهم جهان اسلام با هدف مبارزه فکري و فرهنگي با جريان تکفير تشکيل شده و اعضاي آن نيز علمايي از موسسات فکري و فرهنگي جهان اسلام باشند. که براي ايجاد راهحلهايي به منظور ريشهکن کردن انديشههاي افراطي با يکديگر مشورت کنند.
استاد حوزه علميه قم در پايان تأکيد کرد: مطمئن هستم که علماي اسلام نسبت به آنچه رخ ميدهد سکوت نخواهند کرد و وظيفه ديني خود را در قبال اين جنايات انجام خواهند داد.
انتهاي پيام/گ