در حالي که رئيس جمهور در نيويورک گفته بود ايران بيش از حد توقع غرب انعطاف به خرج داده، وزير خارجه انگليس گفت: براي رسيدن به توافق بايد انعطاف قابل توجهي در روزهاي باقي مانده تا دوشنبه از خود نشان دهد!

به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از افکارنيوز،دکتر روحاني در جريان سفر نيويورک و در مصاحبه با خبرنگاران تأکيد کرد ما بيش از حد توقع غرب از خود انعطاف نشان دادهايم و اکنون توپ در زمين آنهاست. اما به گزارش بيبيسي فيليپ هاموند وزير خارجه انگليس ميگويد: من نسبت به اينکه بتوانيم تا دوشنبه معامله را کامل کنيم خوشبين نيستم اما فکر ميکنم اگر بتوانيم پيشرفتي قابل ملاحظه داشته باشيم ممکن است بتوانيم راهي براي تمديد مهلت براي رسيدن به يک توافق نهايي پيدا کنيم، اگر در مسير درست پيشرفت داشته باشيم.»
او اضافه کرد: «اگر قرار است به توافق برسيم لازم است مذاکره کنندگان ايراني در روزهاي آينده انعطاف بيسابقه و قابل توجهي نشان دهند.»
هاموند گفت: «هر چند گروه پنج به علاوه يک خواهان توافق با ايران است اما يک توافق بد نميخواهد. توافق نکنيم بهتر است تا به يک توافق بد برسيم.»
توني بلينکن از معاونان تيم مشاور امنيت ملي آمريکا هم در واشنگتن گفت: «رسيدن به توافق غير ممکن نيست. کاملاً به اين بستگي دارد که آيا ايران مايل به برداشتن گامهاي لازم براي قانع کردن ما و شرکاي ما هست يا نه.»
همزمان به گزارش رويتر لوران فابيوس وزير خارجه فرانسه ضمن ديدار با جانکري گفت: بخش مهمي از اختلافات همچنان حل نشده باقي مانده است.
وي افزود: اميدواريم بتوانيم اختلافات را در روزهاي پيشرو کاهش دهيم اما اين مسئله بستگي به رويکرد طرف ايراني دارد(!)
اين اظهارات در حالي است که هيچ يک از مقامات مورد اشاره غربي حاضر نيستند اشارهاي به لغو يا حتي تعليق تحريمها داشته باشند. دقيقاً به همين علت است که خبرگزاري رويتر نوشت: شکاف بر سر موضوعات ميان ايران و غرب سرجاي خود باقي است و منابع نزديک به مذاکرات احتمال تمديد دوباره توافق موقت را ميدهند.
معناي ساده اين خبر، حفظ رژيم تحريمها و مسکوت گذاشتن موضوع لغو آنها با وجود اخذ امتيازاتي مشابه امتيازات گرفته شده در توافق ژنو است. به تعبير ديگر طرف غربي ميخواهد خود مذاکرات و نه هيچ چيز ديگر - را به عنوان امتياز به هيئت ايراني بفروشد و خود از تعهد درباره لغو تحريمها طفره برود. اين واقعيت در حالي است که کشورهاي غربي به همان تعهدات اندک خود در توافق ژنو هم پايبند نماندند و تحريمهاي مربوط به هواپيما، خودرو و پتروشيمي برخلاف متن توافق حفظ شد.
در عين حال دهها شرکت جديد در همين دوره ۱۰ ماهه با تحريمهاي جديد روبرو شدند. حال آنکه توافق ژنو، تحريمهاي جديد را منع ميکرد.
گزارش رويتر از وين و به نقل از ديپلماتهاي غربي حاکي است که «مذاکرات در فضايي عصبي و پرفشار برگزار ميشود و منابع نزديک به مذاکرات احتمال دستيابي به توافق در مدت کم باقي مانده را ضعيف ارزيابي ميکنند. در شرايط فعلي احتمال دستيابي به نوعي توافق موقت وجود دارد؛ يا شايد در بهترين شرايط بتوان آن را چارچوبي براي يک توافق دانست که ميتوان در هفتهها و ماههاي آتي بيشتر روي آن کار کرد.»
يکي از مقامات ايراني هم همين انتظارات را در گفتوگو با رويترز تکرار کرده است: «ما به زمان بيشتري براي حل و فصل مسائل فني نيازمنديم و فراموش نکنيد که زمانبندي رفع تحريمها از مهمترين مسائل مورد اختلاف است.» ممکن است ضربالاجل پيشين تا مارس ۲۰۱۵ تمديد شود.
انتهاي پيام/ش