رفتارها و نمادهاي فرهنگي، برخاسته از باورها و عقايد و ذهنيتهايي است که منشأ و مصدر آن رفتارها هستند. براي اينکه جهان کنوني و شيوه زندگي مدرن دگرگون شود، بايد به فکر عالمي ديگر و آدمي ديگر و جهان بيني ديگري بود. يعني بايد جهاني ديگر با انساني ديگر در افق درک انسان ظاهر شود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار،
لوازم آرايش
روند استفاده از لوازم آرايش به صورت افراطي و نمايشگري زنان از چند دهه قبل شروع شده است. حالا ديگر اکثر دختران و زنان ايراني استفاده از لوازم آرايشي را جزء جدانشدني زندگي خود ميدانند.
اختلال رواني نياز به خودنمايي و نداشتن اعتماد به نفس از عوامل اصلي اين گرايش است. از سوي ديگر سن مصرف لوازم آرايشي نيز در کشور در پنج سال اخير از ۱۹ سال به ۱۳ سال رسيده و اين در حالي است که در کشورهاي پيشرفته تمايل به آرايش بيشتر در بين زنان سالمند ديده ميشود که شادابي پوست خود را از دست دادهاند.
ماهواره و عادي سازي روابط زن و مرد
مسئله ماهواره، پديده نوظهوري است که بنياد اخلاقي جوامع اسلامي را به خطر انداخته و از جديدترين سلاحها و حرکتهاي مرموز غرب در رويارويي با مسلمانان به شمار ميرود.
دشمن از دو دهه پيش براي تأثيرگذاري بيشتر بر جوانان ما با راهاندازي شبکههاي ماهوارهاي و روز به روز راحتتر کردن دسترسي به اين شبکهها براي چنين روزي برنامهريزي کرده است.
اکنون چند سالي است که با گسترش شبکههاي فارسي زبان، اين پروژه وارد مرحلهي تازهاي شده، شبکههايي که نخستين هدفشان عاديسازي روابط بين زن و مرد است.
سستي در انجام شرع
امروزه، دشمنان اين مرز و بوم به اين باور رسيدهاند که جهت نيل به اهداف سياسي و اقتصادي خود بايد بنمايههاي فرهنگي و اعتقادي اين مردم را هدف قرار دهند تا بتوانند ذهنها را تسخير و آنان را در مسير اهداف مورد نظرشان سوق دهند.
پايبندي عملي به احکام شرع مهمترين و اصليترين مانع دروني در پذيرفتن سبک زندگي غيرديني است. بي جهت نيست که همه تلاشهاي دشمن در راستاي سست شدن باورهاي ديني و کم اهميت شدن واجبات و محرمات در خانوادههاي ماست.
دوستان تاثيرگذارند
هم سالان و دوستان از مهمترين عوامل اجتماعي شدن نوجوانان و جوانان به شمار ميآيند. آنها از طرق مختلف بر يکديگر تأثير ميگذارند و از يکديگر تأثير ميپذيرند.
بسياري از محققان بر اين عامل تأکيد دارند و از آن به عنوان ارتباط افقي ياد کردهاند، يعني ارتباطي که در بين افرادي نسبتاً همسطح از لحاظ سني، طبقهي اجتماعي، تحصيلي، اقتصادي و… برقرار است.
بر اين اساس ثابت شده است بسياري از کساني که از سنين نوجواني به استفاده از محصولات غيراخلاقي و رفتارهاي ناهنجار روي ميآورند، اين رفتارها را از دوستان خود آموختهاند.
دوستي با جنس مخالف
بسياري از ناهنجاريهاي اجتماعي با دوستيهاي خياباني و رابطه با جنس مخالف آغاز ميشود. اين رابطهها معمولاً به ازدواج ختم نشده و موجب تأثير سوء بر تحصيل و رشد و تعالي فرد ميشود و يا به ازدواجهايي ناموفق، شکننده و پر از بدبيني و سوءظن مي انجامند.
روابط عاشقانه پيش از ازدواج انسان را در برابر خوب و بد طرف مقابلش کر و کور ميکند و امکان بررسي و انتخاب درست را از او ميگيرد.
خطر ديگر اينگونه روابط، شکست عشقي و به دنبال آن بروز افسردگي و احساس گناه به ويژه در دختران است.
اختلاف والدين
اختلاف والدين بر روي خصايص رواني فرزندان اثر نامطلوب ميگذارد. اگر محيط خانوادگي دوستانه نباشد، فرزندان مخصوصاً دخترها در مواقع حساس که دچار بحرانهاي روحي ميشوند، ديگر نميتوانند مشکلات خود را با خانواده در ميان بگذارند و از اينجاست که گرايش به بزهکاري آغاز ميشود.
اگر در خانواده به عنوان اولين گروه اجتماعي که فرد در آن رشد ميکند انسجام و يکپارچگي نباشد در ابعاد بزرگتر يعني در جامعه نيز انسجام و يکپارچگي از بين ميرود زيرا فرد در قدم اول، آموزش برقراري اين گونه روابط را در خانواده ميآموزد.
خطر فضاي مجازي
پناه بردن از دنياي نامطلوب بيرون به فضاي به ظاهر امن و آرام مجازي با آنکه سادهترين راهکار به نظر ميرسد بهترين راه نيست.
اينترنت، به طور وسوسه انگيزي، زمينههاي اعتياد و آلوده شدن به خود را به وجود ميآورد. پژوهشها نشان ميدهد که بسياري از کاربران در آغاز بهره گيري از اينترنت در پي ارتقاء سطح علمي، فرهنگي، هنري و سياسي و يا پر کردن سالم اوقات فراغت خود هستند، امّا در مسير جستجوي سايتها و برنامههاي جديد، گرفتار جاذبههاي غيراخلاقي و در نتيجه مسموم شدن روح و روان خود ميشوند.
بچه هاي طلاق
طلاق ميتواند طيف گسترده اي از حالات هيجاني، فکري و رفتاري را در فرزندان ايجاد کند. نيمي از بچه هاي طلاق ارتباطشان با يکي از والدين قطع ميشود و از حمايت و علاقه و توجه او محروم ميشوند.
عده اي از بچهها طيفي از احساسات منفي را نسبت به يکي از والدين يا هر دوي آنها دارند. احساسات شديد حتي ممکن است تا سالها طول بکشد. هم در دختران و هم در پسران نياز به والدين در دوره نوجواني افزايش مييابد و احساس طرد شدن توسط يکي از والدين در اين سن روي رشد نرمال نوجوان تأثير ميگذارد.
رواج فساد
هرگاه قدرتهاي حاکم ميخواهند جامعه اي را تحت سلطه خود قرار دهند و آن را استثمار کنند، تلاش ميکنند تا روح جامعه را فاسد کنند و براي اين منظور امکان شهوتراني را براي مردم زياد کرده آنان را به شهوتراني ترغيب ميکنند.
در اين موقعيت، زن و تن زن تبديل به شي شده و توسط مردان به فروش ميرسد. ارائه آمار زنان خياباني و پرداختن به مسائل ويژه آنها تاکنون جزو خطوط قرمز رسانهها بوده اما پاک کردن صورت مسئله در اين ماجرا هيچ وقت جواب نداده و موجب منزه شدن جامعه نشده است.
دخانيات سوغات استعمار
دخانيات، سوغات شوم استعمار است که متأسفانه همه ساله جان ميليونها نفر را در جهان ميگيرد و شمار کثيري از انسانها را به انواع معلوليتها و بيماريهاي صعبالعلاج مبتلا ميسازد. کمپانيهاي بزرگ امروز نيز، کارخانههاي عظيم و مؤسسات بسياري را به تهيه، تدارک، پخش، استعمال و تبليغات خود مشغول داشته و درآمدهاي کلاني را عايد سوداگران ميکنند.
تأثير سيگار در ايجاد بيماريهاي زنان، حنجره، مري، ريه، لوزالمعده، معده و اثنيعشر، برونشيت، و … امروزه مورد تأکيد قرار گرفته است. از اين رو، برخي سيگار کشيدن را خودکشي تدريجي ناميدهاند.
الگوپذيري جوان و سينما
يکي از ويژگيهاي دوران جواني، الگوپذيري است. جوان به دنبال شخصي ميگردد تا رفتارش را با او تنظيم و از رفتارهاي او تقليد کند. نوجوان و جواني که شيفته مقام علمي، هنري و ورزشي فردي ميشود، در نتيجه اين شيفتگي، درصدد برمي آيد که خود را در نوع لباس پوشيدن، نشست و برخاست و راه رفتن و سخن گفتن، به الگو نزديکتر و با او هماهنگتر سازد.
اما امروزه نتيجه الگوپذيري جوانان از ستارگان سينما و رسانههاي جمعي با سرعت بسيار زيادي در پوشش و ظاهر آنان ديده ميشود.
مد و مدگرايي
يکي از معضلات امروز جوامع بشري، بحث مد و مدگرايي و تطبيق دادن خود با شرايط هر روزه مدل لباس، آرايش موي سر، نوع پوشش و… است که متأسفانه در جامعه خودمان نيز با مصاديق زيادي از اين پديده روبرو هستيم.
ترويج مد و پوششهاي غير اسلامي يکي از برنامههاي جنگ نرم از سوي کشورهاي استعمارگر غربي است. گرايش به پوشش غربي به اين دليل است که جوانان را در شرايط تحريک و تهييج توسط رسانه هاي خارجي رها شده و از سوي ديگر در داخل کشور هيچ اقدامي در جهت الگوسازي براي آنها، انجام نميشود.
پارتي و کلاب ها
يده پارتي يا ميهمانيهاي مختلط آسيب جدي و پرخطري است که در دسترس اغلب جوانان کشور به ويژه پايتختنشينان محسوب ميشود.
به خصوص که اين روزها، گروه هاي اينترنتي فعال با ارسال ايميل از افراد ميخواهند که به عضويت اين گروهها درآيند تا گردشهاي دسته جمعي، ملاقاتهاي جمعي و ميهمانيها را امتحان کنند. پارتيها به علت همخواني زياد با تمايلات غريزي جوانان به علت عدم توجه به ارزش آموزي در سياستگذاريها به محمل مناسبي براي تباه کردن روح و روان جوانان مبدل شدهاند.
تعرض غيراخلاقي
يکي از تصورات باطل در مورد تجاوز جنسي آنست که اغلب يک غريبه در يک کوچه تاريک به يک دختر تنها حمله کند. اما در واقع فقط ۲۰% کليه تجاوزات جنسي از نوع تجاوزات جنسي حمله اي هستند.
تجاوز جنسي به اين معني است که يک يا چند نفر بر خلاف ميل فرد ديگري با او عمل جنسي انجام دهند. اکثر تجاوزات جنسي در فضاهاي پوشيده و اغلب توسط کسي صورت ميگيرد که قرباني او را ميشناسد. وادار شدن به عمل جنسي به کمک تهديد يا اصرار کلامي هم ممکن است تجاوز جنسي محسوب شود.
مهمترين نقش زنان
مهمترين و برجستهترين نقش زنان را ميتوان نقش آموزشي آنان دانست که تمامي فرايند زندگي را در بر ميگيرد. رابطه هر مادري با فرزندانش قبل از تولد شروع ميشود.
در واقع از دوران کودکي خودِ مادر شروع ميشود. زيرا دوران کودکي مادر تعيين ميکند که چطور دوران کودکي فرزندانش را بسازد.
بي شک سلامت و فساد نسل آينده به مادران آينده و دختران امروز بستگي دارد. روند تغيير سبک زندگي، رفته رفته ما را به سوي باتلاقي در آينده ميبرد که نسلهاي بعدي ما بيشتر و بيشتر در آن فرو ميروند.