قيمت دلار بي ترديد به نرخ مبادله اي ???? تومان خواهد رسيد.» اين را محمدباقر نوبخت، معاون برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهور گفته است. البته او تنها کسي نيست که وعده ????توماني شدن دلار را داده است. پيش از او، رئيس بانک مرکزي از پيش بيني دلار ???? توماني در سال آينده خبر داده بود و علي طيب نيا نيز بر دلار ???? توماني تاکيد خاصي کرده بود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار؛ اما اکنون قيمت سوخت افزايش يافته است و آغاز فاز دوم هدفمندي نيز کافي بود تا شعله قيمت ارز شعله ور شود. دلار دوباره به سطح بالاي ???? تومان رسيده است و در نزديکي مرز ????توماني شدن نوسان مي کند. نگراني ها از افزايش قيمت دلار دوباره بالا گرفته است. تنها يک سوال باقي است و اين که ايا دولت واقعا مي تواند نرخ دلار را به ????تومان باز گرداند؟
دکتر حسين راغفر، اقتصاددان و استاد دانشگاه الزهرا مي گويد: « براي اقتصادي که با محدوديت عرضه ارز روبروست، اين رقم خيلي واقع بينانه نيست ؛ آن هم در شرايطي که عملا امکان عرضه ارز وجود ندارد. بنابراين در چنين شرايطي که عرضه ارز محدود است، ممکن است افزايش تقاضا رخ دهد و قيمت ها افزايش يابد. بنابراين تک نرخي شدن آن منوط است به رونق گرفتن نسبي اقتصاد تا از طريق رونق گرفتن اقتصاد و افزايش توليد بتواند بخشي از عرضه از اين طريق انجام بگيرد. اما در شرايط کنوني با توجه به عرضه محدود ارز در اقتصاد کشور اين کار به نظر مي رسد غيرواقعي باشد.»
به نظر مي رسد مشکل اقتصاد ايران فراتر از موضوع تحريم هاست و برخي تحليلگران اقتصادي مي گويند که در طول ده سالي که نرخ ارز ثابت بود، تورم به شدت افزايش پيدا کرده و حتي اگر تحريم ها اتفاق نمي افتاد، خواه ناخواه در آينده نزديک نرخ ارز افزايش مي يافت.
اين گروه از اقتصاددانان بر اين باورند که در ده سال اخير تورم در مقايسه با کشورهاي طرف معامله با ايران، حدود يکصد درصد افزايش پيدا کرده است و اين اختلاف، آثار خود را در رشد سريع نرخ ارز در ايران نشان داده است در حالي که دولت آقاي احمدي نژاد بي توجه به هشدارهاي اقتصادي با تزريق دلاري هاي نفتي بروز اين اتفاق را به تاخير انداخت.
سرانجام تحريم ها همانند جرقه اي به انبار باروت خورد و با انفجار اين انبار، قيمت ارز در فاصله کوتاهي تقريبا دوبرابر شد.
حالا هم دولت براي کنترل وضعيت و گذر از تحريم هاي فزاينده، تلاش مي کند تا ارزهايي را به سختي مبادله مي شود، صرف کالاهاي اساسي و مورد نياز اوليه کند که در ماههاي اخير قيمت آنها به شدت افزايش پيدا کرده است.
اما اين روش مي تواند مشکلات ديگري را به مشکلات گذشته اضافه کرده و هزينه سنگيني را به اقتصاد کشور تحميل کند.
به عقيده برخي از کارشناسان دولت نبايد اشتباه محمود احمدي نژاد را تکرار کند. دولت محمو احمدي نژاد در يک بازه زماني چند ساله با تزريق ارز به بازار سعي کرد نرخ ارز را در محدوده ????توماني تثبيت کند. اما ناگهان با اعمال تحريم ها و ناياب شدن دلار و البته اختصاص دلار براي واردات کالاي لوکس، ارز کمياب شد و به محدوده ?هزار تومان رسيد. اما آيا تزريق ارز به بازار در شرايط کنوني موجب تورم خواهد شد يا باعث کاهش نوسانات آن؟
حسين راغفر اما معتقد است : «تزريق دلار مي تواند به کترل نرخ ارز بينجامد و به جاي افزايش قيمت ارز مي تواند ثبات را در بازار ارز به همراه بياورد.»
منبع: افکار