به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، موسي الرضا ثروتي، با بيان اينکه يکشنبه هفته جاري طرح اوليه حذف دلار و يورو در کميسيون برنامه و بودجه مجلس مطرح شد، گفت: قرار شد با همکاري مرکز پژوهش هاي مجلس طرحي با عنوان قراردادهاي پولي بين دولت ها آماده شود.
وي گفت: در حال حاضر ?? کشور دنيا در چارچوب قراردادها و پيمانهاي دو جانبه و چند جانبه براساس واحد پول ملي مبادله مي کنند. اين طرح براي حذف دلار و يورو از مبادلات تجاري کشور با ديگر کشورهاست که در حال تهيه است.
در سال ???? ميلادي وزراي اقتصاد کشورهاي آسهآن+? (کشورهاي آسهآن به علاوه چين، ژاپن و کرهجنوبي) در شهر «چيانگ ماي» تايلند گردهم آمدند و به توافقي دست يافتند که منشأ تحولات عظيمي در حوزه ارزي جنوبشرقي آسيا شد؛ مصوبات اين اجلاس در قالب «طرح چيانگ ماي» يا CMI از سال ???? تاکنون در اين کشورها به اجرا در آمده است.
يکي از مهمترين مفاد «طرح چيانگ ماي»، توسعه «پيمانهاي پولي دوجانبه» براي استفاده از پولهاي محلي در تجارت بين کشورهاي آسهآن+? بود تا اثرات پولهاي پرقدرت جهاني مانند دلار و يورو در اقتصاد اين کشورها کاهش يابد.
در واقع مقاومسازي سيستم تبادلات مالي خارجي اين کشورها در اولويت قرار گرفت و روزبهروز توسعه يافت؛ به گونه اي که هم اکنون ادعا ميشود که در جنوب شرقي آسيا ارز غالب وجود ندارد و از همه ارزها در تجارت استفاده ميشود. اين پيمانهاي پولي دوجانبه به ديگر کشورهاي جهان نيز تسري يافت.
تاکنون نزديک به ?? پيمان پولي دوجانبه بين ?? کشور امضاء شده است؛ تلاش کشورها بر اين بوده است تا نقش و جايگاه پول خود را در سطح بينالمللي تقويت کنند و اقتصاد آنها کمتر تحت تاثير سياستهاي اقتصادي آمريکا و اتحاديه اروپا قرار گيرد.
يکي از نقاط اصلي آسيبپذيري کشور بعد از اعمال تحريمهاي امريکا، سيستم تعاملات بانکي خارجي کشور بوده است. چرا که اثر تبادلات مالي خارجي کشور بر پايه دلار و يورو انجام ميشد.
بعد از ابلاغ سياستهاي کلي اقتصاد مقاومتي، انتظار ميرود که بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران همراستا با ديگر کشورها براي کاهش وابستگي سيستم تعاملات بانکي خارجي کشور به دلار و يورو قدم بردارد و توسعه پيمانهاي پولي دوجانبه را در در دستور کار قرار دهد.
مرجع : تسنيم