به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، ابراهيم نکو ، با بيان اينکه نهضت ملي شدن صنعت نفت در مقطع زماني خاص خود موجب خارج شدن اين صنعت از تسلط انگليسيها شد، گفت: نهضت ملي شدن صنعت نفت اگرچه اين صنعت را از تسلط انگليس خارج کرد، ولي سنگ بناي دولتي شدن اين صنعت را نيز گذاشت.
اين نماينده مردم در مجلس نهم افزود: تا پيش از پيروزي انقلاب اسلامي صنعت نفت ايران هم به صورت کامل دولتي بود و هم در راستاي منافع حاکميت خاندان پهلوي اداره ميشد و ملت ايران از منافع اين صنعت سودي نميبرد.
وي با بيان اينکه پيروزي انقلاي اسلامي ملي شدن صنعت نفت را به صورت واقعي را محقق کرد، ادامه داد: ملي شدن صنعت نفت به معني هزينه شدن درآمدهاي نفتي در جهت منافع و مصالح ملت ايران با پيروزي انقلاب اسلامي به صورت واقعي تحقق يافت.
نکو با تاکيد بر اين موضوع که متاسفانه در طول سالهاي گذشته حجم وابستگي اقتصاد ايران به درآمدهاي نفتي افزايش يافته است، افرود: از ساليان گذشته تا به امروز بخش چشمگيري از هزينههاي جاري و عمومي کشور از درآمدهاي نفتي تامين ميشود که اين موضوع اقتصاد ايران را به شدت به فروش نفت وابسته کرده است.
وي با بيان اينکه اگر اقتصاد کشور به درآمدهاي نفتي وابسته نبود در شرايط تحريم فشار بسيار کمتري به کشور وارد ميشد، گفت: وابستگي زياد به درآمدهاي نفتي سبب شد که کشورهاي غربي محدوديتهاي مختلفي را براي فروش نفت ايران ايجاد کنند و در چنين شرايطي فشارهاي مختلفي به اقتصاد کشور در چند سال گذشته تحميل شد که اگر اين وابستگي وجود نداشت، تحريمهاي کشور هاي غربي به هيچ وجه تاثير گذار نميبود.
نکو در پاسخ به اين پرسش که درآمدهاي جايگزين درآمدهاي نفتي چيست، گفت: درآمدهاي نفتي ثروت ملي است و نبايد براي امور جاري کشور هزينه شود بايد با ايجاد رونق اقتصادي و اصلاح بسياري از امور به سمت توسعه صادرات کالاهاي غير نفتي و صنعتي حرکت کنيم تا درآمدهاي اين چنيني را جايگزين درآمدهاي نفتي کنيم.
وي با تاکيد بر اهميت موقعيت ژئوپولتيک ايران در منطقه افزود: با استفاده و بهرهگيري از موقعيت و شرايط خاص ايران ميتوان سالانه درآمدهاي بسياري را براي اقتصاد کشور فراهم کرد که اين درآمدها چندين برابر درآمدهاي فروش نفت کشور است.
به گفته اين عضو کميسيون اقتصادي مجلس، براي نمونه توسعه حمل و نقل بينالمللي در مسير کريدور شرق به غرب و جنوب به شمال ميتواند سالانه منابع ارزي بسيار زيادي را نصيب کشور کند.
وي تأکيد کرد: توجه به صنعت توريسم و گردشگري، توجه به بازارهاي منطقه مانند آسياي ميانه، افغانستان و عراق، صادرات کالاهاي صنعتي، فروش خدمات فني مهندسي و همچنين محصولات کشاورزي ميتواند به تدريج ميزان وابستگي کشور به درآمدهاي نفتي را کاهش دهد.
نکو با بيان اينکه اقتصاد مقاومتي نيز در وهله نخست به معني رهايي از وابستگي به درآمدهاي نفتي است، گفت: اينکه رهبر معظم انقلاب از سالهاي گذشته بارها بر رهايي از وابستگي به درآمدهاي نفتي سخن گفتند تنها به دليل برطرف کردن اين نقطه ضعف اقتصاد کشور است که به شدت ايران را آسيب پذير کرده است.
وي ادامه داد: بايد با توجه به اسناد بالادستي و قانون و مقررات به تدريج نقش درآمدهاي نفتي را در اقتصاد کشور کاهش دهيم . توجه به رونق توليد و کسب و کار، استفاده صحيح از منابع و سرمايه هاي مردمي، جلب و جذب سرمايه هاي خارجي مناسب به تدريج کشور را از درآمدهاي نفتي بي نياز خواهد کرد.
عضو کميسيون اقتصادي مجلس تاکيد کرد: بيتوجهي به اقتصاد مقاومتي و حرکت نکردن در مسير رهايي از وابستگي به درآمدهاي نفتي در آينده کشور را با مشکلات بيشتر و سخت تري روبهرو خواهد کرد.
مرجع : تسنيم