به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، هنوز مدت زمان زيادي از آخرين اظهارنظرهاي مقامات ارشد جنبش حماس درباره تيرگي روابط اين جنبش با ايران بر سر سوريه نميگذرد که تغيير هيأت حکمراني در قطر، نگرانيهاي جديدي براي رهبران حماس درست کرده است. بر پايه برخي گمانهها، اين جنبش که با آرزوهاي فراوان روابط خود با ايران را فداي مواضع جانبدارانه در سوريه کرده، اينک در معرض ضربهاي جديد قرار گرفته است.
به گزارش «تابناک»، انتقال قدرت در قطر از شيخ حمد به فرزندش شيخ تميم، نگرانيهايي را در جنبش حماس پديد آورده است. حماس ترس آن را دارد که اين انتقال قدرت، به تغيير ماهيت روابط اين جنبش با قطر منجر شود. اين نگرانيها به ويژه از آن جهت تشديد ميشود که هم اکنون مقر دفتر سياسي حماس و نيز شخص خالد مشعل، در کشور قطر است.
سايت تحليلي «المانيتور» در مطلبي با اشاره به اين نگرانيها مينويسد، تغيير کادر رهبري در قطر، حماس را ياد تجربيات تلخ گذشتهاش در اردن انداخته است. زماني که ملک عبدالله دوم پس از درگذشت پدرش در اردن به قدرت رسيد، حماس را وادار به ترک اين کشور کرد.
يک منبع آگاه فلسطيني ـ که نخواسته نامش فاش شود ـ به المانيتور گفته، حماس از چند ماه پيش از برنامه امير قطر براي واگذاري قدرت به فرزندش باخبر بوده است. اين جنبش همچنين از تدارکات دولت قطر براي انتقال مسالمتآميز قدرت آگاهي داشته است.
اين منبع اظهار داشته، در حالي که خالد مشعل روابط شخصي مستحکمي با امير سابق قطر داشت، رهبران حماس نگرانند که نتوانند مشابه اين روابط را با امير جديد برقرار کنند. اين امر به ويژه از آن جهت است که اولويت امير جديد، رتق و فتق امور داخلي است و در کوتاه مدت، روابط خارجي را در دستور کار اصلي خود قرار نميدهد.
اما از سوي ديگر، برخي منابع وابسته به حماس مدعي هستند حضور رهبران اين جنبش در قطر، براي حکومت اين کشور بسيار مهم بوده و تحولات مربوط به انقلابهاي عربي و نيز بحران سوريه، دليل اصلي اين اهميت بوده است.
به هر حال، در سالهاي اخير، قطر همواره پناهنگاه خوبي براي حماس به شمار رفته است. پس از تيرگي روابط اين جنبش با اردن، شهر دوحه موقت ميزبان دفتر سياسي حماس بود و اکنون نيز پس از گسست روابط ميان حماس و دولت سوريه، بار ديگر چنين نقشي را براي اين جنبش بازي ميکند.
با وجود اين، منابع وابسته به حماس ميگويند هنگامي که هيأت رهبري حماس، سوريه را ترک کردند، در کشورهاي عربي پراکنده شدند. آنها با در پيش گرفتن اقدامي احتياطي، از استقرار در يک مکان خودداري کردند تا از پيامدهاي بي ثباتي حاضر در منطقه در امان بمانند و گزينههاي بديلي را نيز براي استقرار داشته باشند.
از سوي ديگر، هرچند تميم در نخستين سخنراني خود بر احترام به تعهدات منطقه اي و بينالمللي کشورش تأکيد کرد، به نظر ميرسد نگراني حماس همچنان ادامه دارد، زيرا «عزت الرشق»، عضو دفتر سياسي اين جنبش از تميم خواسته «از شيوه پدرش در حمايت از مردم فلسطين» ادامه دهد.
به هر حال، آن گونه که از مطلب المانيتور برميآيد، پس از آنکه به سبب حمايت حماس از گروههاي شورشي سوري، روابط اين سازمان با دو متحد اصلي خود يعني ايران و سوريه تيره شد، اينک تيرگي روابط اين سازمان با قطر نيز محتمل است، حال آن که رهبران حماس گمان ميکردند خواهند توانست با حمايت قطر، به در پيش گرفتن موضعي جديد در منطقه دست زده و حتي خود را در تقابل با منافع ايران نيز قرار دهند.
منبع:تابناک