به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از ايسنا: همه زندگيتان داخل کيف بود. شناسنامه، دستهچک، گذرنامه، کارت عابربانک، تراول، پولنقد و... اما در يک لحظه همه چيز پريد! در يک چشم به همزدني قبل از آن که بدانيد چه شده است، تمامي مدارک و داراييتان را از دستتان ربودند. موتورسوارني که در يک چشم برهمزدن از محل دور ميشوند و کيف شما را با همه مدارک داخلش با خود ميبرند.
مسير طولاني و سخت پليس، دادسرا، ثبتاحوال، بانک و... بايد طي شود، اما آن چيزي که مهم است آن که حالا شما ماندهايد و همه آنچه از دست دادهايد و سرگردان در برابر حادثهاي که ميتواند اتفاقات ناخوشايند ديگري را بهدنبال داشته باشد؛ هر لحظه امکان دارد چک حامل شما نقد شود، يا با استفاده از کارت، حسابتان را خالي کنند و دهها اتفاق ديگر، اما آن چيزي که مهم است آن که شما پس از ماجرا بايد ساعتها فکرکنيد تا بفهميد کي و کجا اين بلا سرتان آمده است.
سرقت از قديميترين جرايم بشري است که در جوامع مختلف به شيوههاي گوناگون رخ ميدهد؛ اين پديده از زمانهاي دور، دگرگونيهاي زيادي را شاهد بود اما آن چيزي که از بدو پيدايش و شکلگيري آن تاکنون ثابت مانده، زشتي و مذموم بودن ماهيتش است. در گذشته سرقت به روشهاي سادهتري انجام ميشد و سارقان با استفاده از تاريکي هوا و غفلت خانواده يا افراد از آنان سرقت ميکرند، اما امروزه برخي شيوههاي سرقت آنقدر پيچيده و مبهم شده است که گاه خود سارقان نيز تحت تاثير اين پيچيديگي به دام ميافتد، با اين حال يکي از سادهترين روشهاي سرقت، همان «جيببري» و «کيفقاپي» از مردم در کوچه و بازاراست.
امروزه از روشهاي سرقت ميتوان کيفقاپي، دزديدن تلفنهمراه، جيببري و... را با توسل به زور و با استفاده از موتورسيکلت نام برد. با اين که بسياري از جامعهشناسان معتقدند که هيچ کودکي مجرم متولد نميشود بلکه اين اجتماع است که او را مجرم ميکند و شرايط نامساعد اجتماعي و اقتصادي به افزايش اين بزه دامن ميزند، اما بايد توجه کنيم که برخي از افراد «سرقت» را به عنوان شغل خود انتخاب کرده و در هر شرايطي دست به ارتکاب چنين جرمي ميزنند و در اين ميان ارتقاي آگاهيهاي ما در مورد شيوه و شگردهاي سارقان و کيفقاپان ميتواند نوشدارويي قبل از مرگ سهراب باشد.
سرهنگ عباسعلي محمديان، رييس پليس آگاهي تهران نيز در مورد انواع کيفقاپي ميگويد: بهطور کلي کيفقاپي به دو صورت «زاغزني» و «اتفاقي» انجام ميشود، در نوع اول، سارق ملزم ميشود با چند تن و دريک باند همکاري کند اما نوع دوم اتفاقي در سطح شهر رخ ميدهد، البته اين کيفقاپي هم مهم است چون از جرايم خشن محسوب ميشود، در نوع اول کيفقاپي، ارزش مالي سرقت تعداد جرايم و تعداد مجرمان بيشتر است.
وي با بيان اينکه سارقان ابتدا فردي را انتخاب ميکنند که از لحاظ ظاهري وجهه مناسبي داشته باشد يا اينکه مسن باشد. گفت: هنگامي که فرد موردنظر وارد بانک يا مراکز تجاري ميشود، يکي از سارقان در نقش «زاغزن»، وظيفه شناسايي افرادي داراي پول نقد را برعهده دارد و با بررسي محيط، مالباخته مورد نظر که پول زيادي به همراه دارد را شناسايي کرده و او بعد از شناسايي، از طريق تلفنهمراه مشخصات ظاهري طعمه را به همکارانش که بيرون از بانک حضور دارند، اعلام ميکند که معمولا «زاغزنها» از بانک خارج ميشود و در صحنه سرقت هم حضور ندارد و افرادي که بيرون از بانک هستند، معمولا بيش از دو تن هستند.
محمديان با بيان اينکه تجربه نشان داده است که در اين شيوههاي سرقت، يک تن از اعضاي گروه که از نظر قدرت جسماني از بقيه اعضاي گروه قويتر است، گلوي مالباخته را از پشت گرفته و ضربه محکمي به قرباني وارد ميکند گفت: همزمان، شخص ديگري براي سرقت دست بهکار ميشود و اگر وجهنقد داخل کيف باشد، بند آن را پاره ميکند يا پول نقد را از فرد ميگيرد.
وي ميگويد که ماموريت نفر بعدي که نقش پشتيباني کننده دارد بعد از سرقت آغاز ميشود به گونهاي که او با وسيله نقليهاش که عمدتا موتورسيکت است، دو تن قبلي را سوار موتور و از صحنه جرم دور ميکند اما نکتهاي که بايد هميشه مدنظر قرار داد، آن که سارقان در بيشتر موارد سلاحسرد همراه دارند و از اينرو درگيرشدن با آنان خطرناک است.
حواستان به پنجريهاي بيموقع باشد!
رييس پليس آگاهي تهران با بيان اينکه نحوه اين نوع سرقت براساس اينکه فرد موردنظري که از بانک يا مرکز تجاري بيرون ميآيد، موتور يا خودرو داشته باشد، متفاوت است، ميگويد که اگر فرد سوار اتومبيل شود، سارق شرايط را بررسي ميکند که ببيند فرد پول را کجا ميگذارد، او را دنبال و در شرايط مناسب خودرويش را پنچر ميکنند. وقتي فرد اقدام به پنجرگيري ميکند، سارقان از فرصت استفاده و کيف را سرقت ميکنند. با اين حال اگر هم در خودرو قفل باشد، شيشه را ميشکنند.
وي در مورد شيوه «خفهکني» نيز گفت که در هنگام سرقت يکي از اصول سارقان آن است که به هر شکل ممکن پول را از مالباخته دور کرده و براي اين هدفشان به هرکاري دست ميزنند گفت: در اين شيوه پس از شناسايي مالباخته، در يک مکان خلوت سارقان اين فرد را از پشت سر مورد حمله قرار داده و دستانشان را دور گردن اين فرد ميگيرند و در حالي که مالباخته در صدد رها کردن خود و تنفس است، اموال او را ميربايند.
تخممرغهاي گولزننده
محمديان در تشريح ديگر شيوههاي سرقت، به روش «تخممرغزني» اشاره کرد و گفت: سارقان به شيشه جلوي اتومبيل شخص تخممرغ پرت ميکنند. اگر راننده سعي کند از طريق برفپاککن شيشه را تميز کند، باعث آلودگي بيشتر شيشه جلو ميشود و در نهايت مجبور ميشود از اتومبيل پياده شود. در اين لحظه سارقان از فرصت استفاده ميکنند تا سرقت انجام دهند.
وي با بيان اينکه شيوه «کثافتمالي» نيز يکي ديگر از شيوههاي سرقت است گفت: در اين شيوه سارقان با پرتاب تخممرغ، گوجه، گل و لاي کثيف يا ساير اجسام نسبت به کثيف کردن لباس مالباخته اقدام و هنگامي که اين فرد، در حال تميز کردن لباس خود است از آنان سرقت ميکنند. در اين روش سارقان فرد موردنظر را تعقيب ميکنند و تصادف صوري بهوجود ميآورند تا مالباخته مجبور شود از اتومبيل پياده شود و آن موقع است که سرقت وارد مرحله زورگيري ميشود و بررسيها نشان داده است سارقان کيفقاپ، از روش زورگيري هم استفاده ميکنند اما ترجيح ميدهند بيشتر کيفقاپي انجام دهند.
تصادفهايي که جدي جدي، صوري ميشود
وي در ادامه با بيان اينکه سارقان از مالباختگان چند مرتبه بالاتر هستند ادامه ميدهد که سارق، مالباخته را ميشناسد در حالي که مالباخته او را نميشناسد، سارق براي سرقتش طرح و برنامه دارد و مالباخته براي دفاع از خود هيچ طرح و برنامهاي ندارد، سارقان معمولا بيشتر از يک نفر هستند و معمولا سلاحسرد همراه دارند در حالي که مالباخته شهروند عادي است. به شهروندان توصيه کرد هنگامي که با يک کيفقاپ يا زورگير روبرو ميشوند با او گلاويز نشوند.
«کشروي» هم يکي ديگر از شيوههاي مرسوم سرقت است که رئيس پليس آگاهي تهران به آن اشاره ميکند و ميافزايد: در اين شيوه سارقان درهنگام شمارش پول يا به بهانه انتخاب طلا به گونهاي اقدام به کشروي يا سرقت ميکنند که فردي متوجه کار آنان نميشود.
رييس پليس آگاهي تهران در عين حال به شهروندان توصيه ميکند که به هيچ وجه با سارقان درگير نشوند چرا که آنان معمولا بيش از دو تن و آماده درگيري هستند تا در صورت مقاومت سريع واکنش نشان دهند و با ضرب و شتم مالباخته اموال او را ببرند.
به گفته محمديان، رعايت برخي نکات ساده همانند اين که در خيابان کيفمان را در سمت ديوار قرار دهيم تا نقطه کوري ايجاد شود و سارق در انجام نقشه خود ناکام بماند يا قرار دادن پول يا اجسام گرانبها در لباس يا حتي استفاده از جيب مخفي در لباس ميتواند گره گشا باشد اما آن چيزي که با رعايت تمام اين نکات مهم است آن که مردم بايد نسبت به اطراف خود هشيار باشند.
شناخت شيوههاي مرسوم و ساده کيفقاپي در خيابانهاي شهر، مطمئنا ميتواند مانعي بر قرباني شدن افراد شود اما توجه داشته باشيد که با آن که مال عزيز است اما جان عزيزتر است و نبايد در زمان سرقت به گونهاي رفتار کنيم که سارقان خشن، جان و سلامتي ما را تهديد کنند.