به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از افکار- ايران ميگويد که اميدوار است پيشنهادهاي گروه ?+? در جريان مذاکرات قزاقستان «منطقي، متعادل، متناسب و قابل پذيرش» باشد. عباس عراقچي، يکي از اعضاي تيم مذاکرهکننده هستهاي در عين حال تاکيد کرده است که مذاکره دوجانبه با آمريکا در شرايط فعلي منفعتي ندارد. اين بخش از اظهارات عراقچي ميتواند واکنشي باشد به ابراز تمايل ويکتوريا نولاند سخنگوي وزارت امورخارجه آمريکا که چندي پيش گفته بود ايالات متحده آمادگي دارد در جريان مذاکرات شش کشور با ايران به صورت کلي يا به صورت دوجانبه با ايران بر سر موضوع هستهاي وارد مذاکره شود.
حالا ايران تلويحا ميگويد که اين پيشنهاد را در شرايط فعلي نميپذيرد و با آمريکا در همان قالب ?+? گفتوگوهاي هستهاي را از سر خواهد گرفت. ايران البته تاکيد کرده است که همچنان منتظر پاسخ شش قدرت جهاني به بسته پيشنهادي خود در مذاکرات مسکو است. اين در حالي است که ويليام هيگ وزير امور خارجه بريتانيا به تازگي ابراز کرده بود که پيشنهادهاي «به روز شده و معتبري» را در جريان مذاکرات قزاقستان به ايران ارائه خواهد کرد.
جديدترين ارزيابياي که رسانههاي غربي به عنوان پيشنهادهاي شش کشور به ايران داشتهاند، اجازه غنيسازي اورانيوم تا سطح ? درصد و توقف غنيسازي ?? درصد در ازاي لغو برخي تحريمها مثل تحريم قطعات هواپيما و برخي فلزات است که اين پيشنهاد تا حدودي همان پيشنهادهاي غرب به ايران در جريان مذاکرات بغداد بوده است. شايد به همين دليل هم باشد که مصطفي دولتيار ديگر عضو تيم مذاکرهکننده هستهاي گفته است که «پيشنهادهاي جديد، ممکن است بزک کرده پيشنهادهاي قبلي باشد، اما تاکنون چيزي به طور رسمي ارائه نشده است.»
منتظر جواب ?+? هستيم
با اين حال عباس عراقچي در گفتوگويش با خبرگزاري «ترند» گفته است که ما پيشنهادهاي خودمان را به کشورهاي ?+? داديم و کماکان منتظر هستيم که آنها ايدههاي خودشان را در خصوص پيشنهادهاي ما اعلام کنند و پاسخ ما را بدهند. گفته شده که کشورهاي ?+? با پيشنهادهاي جديدي به قزاقستان خواهند آمد. ما اميدوار هستيم که اين بار پيشنهادهاي آنها منطقي و متعادل و متناسب و قابل پذيرش براي ملت بزرگ ايران باشد. طبعا ما پيشنهادهاي جديد را بررسي کامل خواهيم کرد.
به گزارش خبرگزاري فارس، وي ادامه داد: اگر حسن نيت در کشورهاي ?+? وجود داشته باشد ما رسيدن به راهحل را کاملا محتمل ميدانيم و کاملا براي آن آمادگي داريم. در اين مسير ما مذاکرات خودمان را با کشورهاي ?+? که آمريکا هم جزئي از آن است انجام ميدهيم. فکر نميکنيم مذاکرات دوجانبه با اين کشورها بهخصوص با آمريکا در شرايط فعلي منفعتي داشته باشد. ما مذاکراتمان را با هر شش کشور انجام ميدهيم و در اين مرحله براي مذاکرات دوجانبه منفعتي قائل نيستيم. بهخصوص اينکه هيچ حسن نيتي را از سوي آمريکا براي مذاکره مشاهده نکردهايم.
او افزود: تا وقتي با سياست فشار و تحريم جلو ميآيند طبيعي است که نبايد انتظار مذاکره داشته باشند و ملت ايران هم تحت هيچ شرايطي مذاکره تحت فشار را نميپذيرد.
در قزاقستان شنوندهايم
در همين حال، مصطفي دولتيار ديگر عضو تيم مذاکرهکننده هستهاي در پاسخ به اين پرسش که آيا در قزاقستان ادامه گفتوگوهاي مسکو پيگيري ميشود يا بحث جديدي مطرح خواهد بود؟ گفت: ما در مسکو بحثهايمان را مطرح کرديم و قرار بود آنها پاسخ دهند و قاعدتا بايد در قزاقستان بررسيهايشان را ارائه کنند. خودشان (?+?) هم متوجه هستند و ميدانند که بايد پيشنهاد جديدي را به ايران دهند.
به گزارش ايسنا، وي در پاسخ به اينکه در رسانهها به نقل از منابع ديپلماتيک در ماههاي گذشته مطرح شد که ?+? يک پيشنهاد جديد و به روز شده را به ايران ارائه خواهد کرد؟ اظهار کرد: سيگنالهاي متفاوتي در اين باره منتشر شده است. برخي جاها اعلام کردند که «پيشنهاد بهتري را آماده کردند» و برخي ديگر اعلام کردند که «همان پيشنهاد قبلي را بزک کرده و ظاهر آن را درست کردهاند» اما به ما چيزي ارائه نشده است و بايد به نشست بعدي بيايند و ببينيم چه چيز با خود همراه دارند.
اين عضو تيم مذاکرهکننده ايران با ?+? تاکيد کرد: در قزاقستان ما شنونده هستيم. ما حرفهايمان را قبلا زديم و بر اساس آنچه به ما ارائه خواهند کرد، پاسخشان را خواهيم داد. اين عضو تيم مذاکرهکننده ايران با ?+? در پاسخ به اين پرسش که مقامات اتحاديه اروپا چندين بار اعلام کردند پاسخ پيشنهادهاي ايران در بغداد و مسکو را دادهاند، گفت: خير، ايران پاسخي دريافت نکرده است و شخصا اين مساله را تکذيب ميکنم.
ادامه تبديل اورانيوم غني شده به سوخت نيروگاه
اظهارات اين دو عضو تيم مذاکرهکننده هستهاي در شرايطي است که رويترز خبر داده است که ايران روند تبديل مقداري از اورانيوم با غناي بالا به سوخت هستهاي را آغاز کرده که به گفته ديپلماتها توسعه اين پروسه ميتواند منجر به خريد وقت ميان تهران و واشنگتن درباره برنامه هستهاي ايران شود. اين يعني همان تبديل اورانيوم غني شده به پودر و اکسيد که ديگر قابل فرآوري براي مصارف نظامي هستهاي نخواهد بود. به گزارش ايسنا،اين خبرگزاري در ادامه گزارش خود مدعي شد: تهران در غير اين صورت (عدم تبديل اورانيوم به اکسيد) ميتواند تا ماه ژوئن به «خط قرمزي» که اسرائيل تعيين کرده است و پس از آن ممکن است به تاسيسات هستهاي ايران حمله کند تا مانع دستيابي تهران به مواد شکافتپذير کافي براي ساخت سلاح هستهاي شود، برسد.
همچنين به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از رويترز، ايران سال گذشته نيز حدود ??? کيلوگرم اورانيوم با غناي ?? درصد خود را تبديل به سوخت رآکتور کرد و امکان اينکه اورانيوم بالاي ?? درصد داشته باشد کم است.
به ادعاي ديپلماتها، ايران هيچگونه نشانهاي حاکي از کاهش سرعت غنيسازي اورانيوم با غناي ?? درصد را در سايت فردو نشان نداده است گرچه تاکنون برخي از سانتريفيوژهاي جديد خود را راهاندازي نکرده است.
انتقاد روسيه از تحريمهاي يکجانبه
از سوي ديگر سفير روسيه در سازمان ملل باز هم حمايت خود را از انجام مذاکرات مستقيم ايران و آمريکا نشان داده و در عين حال از اتخاذ برخي تحريمها عليه ايران توسط کشورهاي عضو ?+? با ايران انتقاد کرده است. به گزارش خبرگزاري فارس، «ويتالي چورکين» سفير روسيه در سازمان ملل در گفتوگو با شبکه راشاتودي گفت: روسيه همواره از رابطه مستقيم ايران و آمريکا حمايت ميکند. اين بار متوجه شدم تهران شديدا با موضوع مذاکره مستقيم با آمريکا مخالفت کرده و آن را غير ممکن دانسته است.
چورکين ادامه داد: تا جايي که ميدانم اظهاراتي منفي از جانب يک مقام بسيار عالي در تهران بيان شده است مبني بر اينکه اين مذاکرات غيرممکن هستند. مقامات ايران همواره مذاکرهکنندگان سرسختي بودند و البته موضوع مورد بحث نيز بسيار پيچيده است، بنابراين درباره هر موضوع خاص هميشه مذاکرات بسيار دشواري صورت گرفته است و رسيدن به پيشرفت در اين زمينه چالش بزرگي است. اما ما معتقديم که درباره ماهيت اين مذاکرات پيشرفتهايي صورت گرفته است و اميدواريم که اين يک نقطه مناسب باشد که مذاکرات ميتوانند از آنجا پيش رفته و پيشرفتهايي به دنبال داشته باشند.
چورکين تصريح کرد: از سوي ديگر فکر ميکنيم برخي اقداماتي که توسط برخي اعضا صورت ميگيرد، غيرسازنده و مخرب است؛ چرا که آنها علاوه بر تحريمهاي شوراي امنيت، خود اقدام به اتخاذ تحريمهاي يکجانبه ميکنند. اين اقدامات به نظر ما نياز نيست. اين اقدامات موجب مشکلاتي در ايران شده که نبايد اينطور باشد، همچنين در روند مذاکرات تاثير منفي ميگذارد.